Cum congelăm legumele și fructele ca să le păstrăm calitățile

Rețete, Tips&tricks

Acesta este un articol mai ales pentru norocoasele/norocoșii dintre voi care au o sursă sigură de legume și fructe și, mai mult decât atât, le mai și rămân! Multe dintre voi m-ați întrebat cum putem păstra pentru iarnă legumele și fructele, astfel încât să ne bucurăm de gustul propriei ogrăzi și în plin ger. Așa că hai să ne uităm și în ograda altuia și să punem cap la cap cele mai bune sfaturi de conservare prin congelare.

Față de alte metode de conservare, congelarea alimentelor este o procedură relativ nouă, în vârstă de vreo 100 de ani, dar fără de care cred că deja nici nu ne-am mai putea imagina viața din bucătărie. Deși avem norocul (oare?) să trăim într-o epocă atât de comodă, în care totul e la îndemână, nimic nu se compară cu gustul muncii proprii sau cu legumele și fructele culese din grădinile oamenilor în care avem încredere. Mai ales pe timp de iarnă, când oferta este oricum limitată și majoritatea fructelor și legumelor vin de departe, este de preferat să avem rezerve la noi în bucătărie.

Noi nu stăm foarte bine cu spațiul în congelator. Mereu avem ceva carne pentru 1-2 săptămâni, banane și fructe congelate pentru înghețată din 3 ingrediente (revin curând cu rețeta), gheață, vinete coapte și alte asemenea. Însă, dacă se întâmplă să ne prisosească legume și fructe din surse faine, facem cumva loc și câtorva porții pentru congelare.

Atunci când nu folosim procedura adecvată, într-adevăr, legumele congelate nu se păstrează bine. Urmând pașii de mai jos, vei obține rezultate satisfăcătoare și te vei putea bucura de legume întregi după decongelare, nu de piure/terci instant.

Demontarea miturilor

Când avem surplus de legume sau fructe, încercăm să inventăm cât mai multe feluri de mâncare (pe mine chiar mă încântă treaba asta, că mă provoacă la mai multe idei) dar uneori, ne rămân fructe și legume chiar și așa. Și, să fiu sinceră, e așa de bine când te grăbești să încropești un prânz și găsești porționat și pregătit în congelator tot ce ai nevoie <3.

Sper că deja sunteți la curent cu faptul că este un mit acela care spune că legumele și fructele congelate sunt mai puțin sănătoase decât cele proaspete. Având în vedere faptul că produsele pentru congelat trebuie să fie proaspăt culese și perfect coapte, de multe ori calitatea lor poate fi peste calitatea produselor din supermarket (unde știm cu toții că rămân pentru mai multe zile, sunt atinse în permanență, nu sunt manevrate și păstrate în condiții optime și lista poate continua). Adevărul este că prin fierbere se pierd cei mai mulți nutrienți, metodele de gătire prin care aceștia se păstrează cât mai bine fiind gătirea la cuptor, pe grill, sotarea sau opărirea (fierbere foarte scurtă).

Ce instrumente îți sunt folositoare

Câteva tips & tricks

  • pentru început, sigur, alegem fructele și legumele nealterate; cu cât sunt mai proaspete, cu atât se vor păstra mai bine;
  • cu cât setați temperatura din congelator mai mică atunci când băgați pentru prima oară produsele, înghețarea va fi mai rapidă, iar produsele își vor păstra cât mai bine calitățile. Astfel, minimalizăm acest “mushy factor”. Atunci când îngheață, apa din fructe și legume își crește volumul, ceea ce face cristalele de gheață să distrugă pereții alimentelor. Acesta este motivul pentru care unele dintre ele se înmoaie și își pierd ținuta atunci când le dezghețăm.
  • încercați să scoateți cât mai bine aerul din recipientele în care congelați;
  • nu aglomerați prea tare congelatorul, acest fapt ducând la creșterea temperaturii;
  • etichetați recipientele cu numele alimentului și data congelării;

Cât se păstrează legumele și fructele la congelator

Fructele se pot păstra până la 12 luni, iar legumele chiar până la 18 luni, la -18 grade Celsius.

Excepția de la regulă sunt citricele care se păstrează cam 3 luni, după cum susține Centrul Național de păstrare a mâncării.

Pentru o durată mai lungă de viață, vă recomand un aparat de vidare și un set complet de pungi pentru vidat pentru a preveni “arderea la congelator” și pentru a menține legumele fragede și proaspete.

Procedura generală de congelare a legumelor

Cu câteva excepții enumerate mai jos, care pot fi congelate direct crude, majoritatea legumelor se congelează și păstrează cel mai bine în felul următor:

  • o opărire/fierbere scurtă urmată de scurgere conștiincioasă și de transfer în apă rece ca gheața. Uscați legumele pe prosoape de bucătărie. Această procedură se folosește ca să se păstreze cât mai bine culoarea, gustul, textura și nutrienții. În plus, distruge posibilele microorganisme de la suprafață.
  • pasul următor este așezarea legumelor răsfirate într-o tavă pe care o băgăm la congelator până alimentele devin tari. Acest pas este necesar pentru ca legumele să nu se lipească unele de celelalte.
  • Urmează pasul final și cel mai simplu, în care transferăm legumele din tăvi în caserole speciale sau pungi de congelat. Lăsați cât mai puțin aer înăuntru, dacă aveți un aparat de vidat și mai bine, deoarece contactul cu aerul poate determina pierderea culorii și a aromei.
  • Etichetați pungile/caserolele cu denumirea și data congelării, vă va prinde bine mai târziu.
  • Congelați fructele și legumele la -18 grade Celsius.

Procedura generală de congelare a fructelor

  • spălați fructele și alegeți-le doar pe cele bune, proaspete.
  • pentru fructele perisabile (fructe de pădure: afine, căpșuni, mure, zmeură, coacăze), vă recomand același pas ca la legume și anume răsfirarea lor pe o tavă cu hârtie de copt, pentru o pre-congelare. Apoi, transferați-le în caserole sau pungi de congelare.
  • Pentru fructele care oxidează ușor (mere, nectarine, caise, piersici) vă e de ajutor vitamina C, sub formă de pudră. Cum se folosește: se dizolvă jumătate de linguriță de pudra de acid ascorbic în 3 linguri de apă. Se stropesc fructele tăiate cu această soluție. O altă variantă este să le fierbeți la aburi timp de 1-2 minute.

Câteva legume care nu necesită opărire înainte de congelare

  • ardei grași
  • ceapă
  • porumb
  • roșii

Câteva legume pe care vă recomand să nu le congelați

Deoarece au un conținutul ridicat de apă, aceste legume pot râncezi ușor, așa că este de preferat să găsiți altă metodă de conservare.

  • varză
  • țelină
  • salată verde
  • castraveți
  • andive
  • pătrunjel
  • ridichi
  • cartofi

Câteva exemple de fructe și legume și procedura specifică de congelare

Banane

  • se congelează în fel și chip: întregi, decojite pentru rețete la cuptor sau feliate pentru smoothie și înghețată.

Ardei grași

  • nu trebuie opăriți înainte de îngheț. Scoateți semințele, tăiați-în forma dorită și congelați-i într-o pungă potrivită.

Fructe de pădure

  • răsfirați-le pe o tavă cu hârtie de copt, pentru o pre-congelare; în plus, puteți felia căpșunile, în funcție de scopul final.

Broccoli și conopidă

  • tăiați frunzele, îndepărtați rădăcinile. Tăiați-le în piese înainte de a le opări pentru 3 minute. Apoi ice bath plus pasul intermediar de pre-congelare.

Dovleac plăcintar

  • tăiat în cuburi și copt în cuptor sau gătit în oală cu presiune și apoi congelat, altfel nu se congelează prea grozav.

Citrice

  • dacă le congelați pentru suc, lăsați cojile intacte și tăiați-le în jumătăți înainte de congelare. Puteți de asemenea, să le decojiți, să le tăiați în secțiuni și să le înghețați ca felii. Înainte de decojire, dați pe răzătoare coaja (dacă sunt bio/netratate chimic, desigur). Coaja se păstrează senzațional de bine în congelator și o puteți folosi în nenumărate rețete.

Porumb

  • desfaceți boabele sau congelați-l întreg. Proaspăt și decojit, lăsați-l la opărit timp de 4 minute. Răciți-l și scoateți-i boabele cu un cuțit ascuțit.

Fasole verde și mazăre

  • scoateți mazărea din păstăi și opăriți 1-2 minute. Fasolea verde se opărește timp de 3 minute.

Cartofi

  • cartofii au un conținut de apă foarte ridicat, chiar și atunci când sunt gătiți. Nu se recomandă congelarea lor, excepțiile fiind cei roșii sau yukon golds – tăiați și copți 5 minute.

Cireșe, piersici, prune

  • îndepărtați sâmburele pentru a evita apariția gustului amar. Dacă le doriți despielițate, opăriți fructul pentru 30 de secunde. Altfel, tăiați fructul în sferturi sau optimi și congelați-l pe foaie de copt.

Roșii

  • se recomandă despielițarea înainte de congelare, le opăriți 30 de secunde și dați coaja jos, pentru a vă ușura munca la decongelare. Apoi scoateți cotorul și băgați-le la congelator. Sucul de roșii se păstrează bine timp de 3 luni la congelator.

Zucchini și dovlecel

  • pentru coacere – opăriți zucchini-ul ras pentru 1-2 minute, până devine translucid. Pentru alte utilizări, tăiați-l în felii sau cubulețe și opăriți pentru 3-4 minute, până devine ferm.

Alte legume care se pot congela bine

  • sparanghel
  • spanac
  • verze de bruxelles
  • morcovi

Cum le dezghețăm

  • Majoritatea legumelor se pot folosi direct din congelator;
  • Majoritatea fructelor se dezgheață la temperatura camerei, cele perisabile trebuie folosite un pic înainte de a se dezgheța de tot.

Ei, acum poate să vină toamna, că suntem cu toții pregătiți. Sper să vă fie de ajutor informația și să mâncați legume și fructe fericite toată iarna.

*Fotografii: pexels.com

* Disclosure: acest articol poate conține linkuri afiliate. Aceasta înseamnă că fără nici un cost adițional pentru voi, eu pot câștiga un mic comision dacă voi le accesați și faceți o comandă.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare