De multe ori mi se întâmplă să nu mai am idei de activități prin care să îl stimulez și să îl provoc pe bebe. Așa că am recurs la o listă de idei pentru fiecare lună, conform dezvoltării bebelușului la vârsta respectivă.
Ce putem face cu un bebeluș de 6 luni astfel încât să își poată exersa abilitățile nou-dobândite sau să îl încurajăm în drumul spre noile achiziții?
La ce să te aștepți de la bebele tău la 6 luni de viață?
Social și emoțional
- Bebelușul recunoaște familia și apropiații;
- Îi place joaca cu ceilalți, în special cu părinții;
- Răspunde la emoțiile celorlalte persoane; deseori pare fericit;
- Îi place să se privească în oglindă.
Limbă/comunicare
- Răspunde la sunete prin alte sunete;
- Unește vocale când gângurește și îi place să “dialogheze” cu părintele;
- Răspunde când îl strigi pe nume;
- Scoate sunete pentru a arăta bucuria și neplăcerea;
- Începe să pronunțe consoane: “m”, “b”.
Cognitive (învățare, gândire, rezolvare a problemelor)
- Studiează obiectele din apropiere;
- Duce lucruri la gură;
- Este curios – încearcă să ajungă la lucrurile care îi stârnesc curiozitatea;
- Trece lucruri dintr-o mână într-alta.
Mișcare/Dezvoltare fizică
- Se rotește în ambele direcții (de pe burtă pe spate, de pe spate pe burtă);
- Începe să ștea în șezut fără sprijin;
- Când stă în picioare, își suportă greutatea pe picioare și se leagănă;
- Face o mișcare de du-te – vino, uneori târându-se înapoi în loc să avanseze.
Ce poți face ca să profiți de aceste “pietre de hotar”?
- Încă de la naștere, bebelușii iubesc să studieze fețele. Deși încă nu înțelege că fața drăguță din oglindă este chiar a lui (asta se întâmplă în jurul vârstei de 9 luni), vă puteți distra pe cinste cu o oglindă incasabilă. Bebelușii se bucură în special atunci când le arăți și atingi diverse părți ale corpului, însoțite de întrebări precum: “al cui e nasul? al tăăăău!” Apoi, poți să îi arăți că și tu ai nas.
- Cucu-Bau este un joc care nu se învechește niciodată. Dacă nu l-ai jucat niciodată până acum, nu e târziu să începi, fie acoperindu-ți și descoperindu-ți fața, fie ascunzându-te după un obiect și apoi apărând, fie punând un prosop/cearșaf între tine și bebe și apoi dându-l la o parte. Exagerează sunetele și mimica, simte-te bine, râzi și observă fericirea pe chipul bebelușului tău.
- O altă variantă de de-a v-ați ascunselea poate fi jucată cu succes la această vârstă. De exemplu, atunci când bebelușul este interesat de o jucărie, ascunde-o sub o bucată de material, lăsându-i satisfacția să o găsească.
- Cântă-i. Acompaniază cântecele cu bătăi din palme, cu un dans cu bebelușul în brațe sau cu jocul de mimă.
- Așază jucării departe de bebe, astfel încât să îl motivezi să se târască la ele.
- Sticle senzoriale. Bebele meu este un maniac al lichidelor. Doar cât le vede se bucură nespus, dă din mâini și încearcă să pună mâna pe recipientul cu pricina. Dacă și bebelușul tău iubește sticlele, de ce să nu îl bucuri cu o experiență nouă? Ai nevoie doar de o sticlă de plastic goală (foarte frumoase sunt cele de la Vos, apa minerală norvegiană, se găsesc pe Amazon), dar o variantă mult mai simplă este sticla de Aqua sau oricare alta cât mai simplă și cu gura încăpătoare. Într-o astfel de sticlă poți adăuga ce vrei tu pe lângă apă: colorant alimentar sau pe bază de apă, ulei pentru a crea bule de densitate mai mare, biluțe colorate, scoici, nisip, tot felul de forme și mărgele, sclipici etc. Doar fii creativă!
- Așa-numitul “Copy-Cat” este o variantă foarte interesantă de joacă ce ajută la dezvoltarea atenției, skillurilor de imitare și socializare. Bebele poate fi așezat în orice poziție, important este să aveți contact vizual. Scoate diferite sunete și joacă-te cu gesturile feței (ma-ma, ta-ta, bolboroseli, ciripeli, pupici și orice îți place) și urmărește dacă bebelușul te imită. De asemenea, le poți povesti ce tot faci acolo, astfel îi ajuți să își dezvolte și vocabularul.
- Percuție – solo! Scoate la înaintare orice sculă în care bebelușul poate bate cu pasiune: o tavă, un bol din bucătărie, o cutie de plastic, un scăunel de lemn sau orice altceva găsești prin casă. Lasă bebele să experimenteze sunetele pe care le poate scoate prin lovirea obiectului și să exerseze coordonarea mâinilor.
- Unul-în-plus. Dă bebelușului pe rând câte un obiect. Când deja are mâinile pline, înmânează-i un al treilea obiect, pentru a-l face să ia o decizie și să renunțe la unul dintre cele din mâini.
- Cutii cu obiecte. O activitate foarte complexă, dar ușor de pregătit este joaca cu o cutie/un coș plin cu obiecte care au o anumită proprietate. Poți, de exemplu, să umpli coșul numai cu obiecte roșii. Sau poți pune doar mașinuțe. Sau doar pietre. Ai înțeles ideea. Umple coșul, așază-l în fața bebelușului și lasă-l să experimenteze diverse texturi, culori, mase ale obiectelor. Lasă-l să discearnă diferite forme, mirosuri și sunete, punând obiecte cât mai interesante în coș. Asigură-te, totodată, că toate obiectele sunt adecvate vârstei bebelușului.
Distrați-vă alături de bebelușii voștri, cu aceste activități sau pur și simplu ascultați-le gânguritul, țineți-i în brațe, pupați-le năsucul, căci curând toate vor fi doar amintiri.
Pe curând!
Foto: Unsplash.com
0 Comentarii