Zilele trecute am îndrăznit să asamblez prima lasagna adevărată. Nu a fost deloc complicat, însă pregătirea a durat cam 30-40 de minute. După o cercetare zdravănă în legătură cu sosul bechamel, am găsit și varianta optimă pentru un prânz sănătos. Ce a urmat, e ușor de imaginat: un festin italian, care ar satisface orice gurmand!
Aveți nevoie de:
Ingrediente:
- 300 g foi lasagna (Barilla sau foi de casă – voi scrie ulterior despre acestea)
- 500 g antricot de vită tocat
- 2 linguri de ulei de măsline
- 20g de unt
- 250 g ciuperci
- 3 căței de usturoi
- 2 cepe roșii
- oregano, busuioc, piper
- 20 g unt
- 2 roșii decojite
- 350 ml sos de roșii bio (fără sare)
- 120 ml apă
- 30-40 ml apă
- 100g parmezan ras
Pentru sosul bechamel:
- 1 l lapte
- 100 g unt
- 100 g făină
- nucșoară rasă
Ustensile:
- Vas de sticlă termorezistentă (sau ceramică)
- 2 oale pentru fierbere la bain-marie
- 2 tigăi
Prima oară, se prepară sosul bechamel astfel: la bain-marie topiți untul, adăugați făina în ploaie și apoi mutați totul în vasul mare și începeți să subțiați cu lapte. Lăsați-l pe foc 10-12 minute, la foc cât mai mic, amestecând cu grijă pentru a nu se prinde de oală. La final, presărați nucșoară rasă.
Într-una din tigăi puneți 2 linguri de ulei de măsline, carnea de vită tocată, cu busuioc și oregano din belșug, presărați piper și 120 ml apă și lăsați-o la foc mic spre mediu pentru 15-20 de minute.
În cealaltă tigaie puneți cele 20 g de unt împreună cu ceapa tocată mărunt, ciupercile tăiate felii mici și roșiile decojite (prin opărire) și tăiate cubulețe. Dacă nu este de la început suficient lichid, puteți adăuga câțiva ml de apă. Se adaugă piper și se lasă câteva minute la foc mic. Când scade apa de la ciuperci, adăugați compoziția peste carnea gătită și puneți sucul de roșii. Lăsați tigaia pe foc câteva minute. Este important să rămână puțin lichid, pentru a putea fi absorbit ulterior de foile de lasagna. Când luați tigaia de pe foc adăugați căței de usturoi pisați.
Urmează asamblarea lasagnei în vasul de sticlă termorezistentă (sau ceramică). Pe fundul vasului se toarnă un strat subțire de sos bechamel și primul strat de foi de lasagna. În continuare, se procedează în felul următor: un strat de carne cu ciuperci, un strat de foi, un strat de sos alb.
Deasupra ultimului strat de foi, se pune întâi stratul de carne și apoi cel de sos alb.
Deasupra se presară parmezan ras (pentru copiii mai mari de 1 an, deoarece conține sare).
Vasul se lasă la cuptor 25-30 de minute, la 180 de grade (foile sunt gata în 20-25 de minute). Noi am lăsat-o 25 de minute și apoi pentru încă 5 minute, s-a odihnit în cuptor, după care am devorat-o, fierbinte.
A fost delicioasă și abia așteptăm să repetăm experiența. Puiul a mâncat cu 2 mâini :D.
Poftă bună!
0 Comentarii