Pentru că suntem fani înfocați ai clătitelor umplute cu diverse ingrediente neconvenționale, această rețetă de ruladă de clătite cu spanac ocupă un loc de cinste pe lista cinelor noastre. Clătitele pe care le fac sunt cele mai simple, din doar 3 ingrediente, spanacul conține fier – drept urmare, îl introducem destul de des în alimentația noastră, iar oul și brânza întregesc capodopera.
Ingrediente (pentru 3 persoane):
Clătite
- 2 ouă
- 600 ml lapte
- 400mg făină
- un vârf de cuțit de unt
Umplutura
- 1 legătură zdravănă de spanac sau 2 pungi de baby-spanac
- 30g unt
- 50ml apă
- 2 căței de usturoi
- 2 cepe verzi
- 400g brânză (am folosit brânză de vaci și cremă de brânză fără sare pentru bebe; pentru noi am combinat crema de brânză cu brânză de capră rasă – un deliciu absolut)
- 200g iaurt gras/smântână
Asamblare
- 1 vârf de cuțit de unt
- 1 lingură de pesmet
- parmezan (opțional)
Ustensile
- 1 tigaie cu fund subțire
- 1 tigaie normală
- tavă de tort/vas de ceramică
- mixer/tel
- 2 castroane, unul mare, unul mic
- polonic
Mod de preparare
- Se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă tare în castronul mic. Pentru a ieși mai ușor spuma tare, este de preferat ca atât ouăle cât și uneltele să fie reci (asemenea procedurii de la frișcă);
- Gălbenușurile se freacă cu o treime din cantitatea de făină și cu laptele; Se amestecă până devine o compoziție omogenă;
- Apoi, se toarnă restul de făină în ploaie, pentru a nu se forma cocoloașe;
- La final, se adaugă spuma de albușuri.
- Se încinge o tigaie cu un vârf de cuțit de unt (de obicei prima clătită e de probă, pentru a vedea dacă este suficient de groasă/subțire compoziția – atunci când nu aveți experiență). Se toarnă un polonic de compoziție în tigaie și se rumenește pe ambele părți, 1-2 minute la treaptă medie.
- Spanacul se trage și el în cealaltă tigaie cu 30g unt și cu cățeii de usturoi mărunțiți neglijent. Se adaugă la început 50ml apă pentru a nu se pârjoli. Se lasă spanacul pe foc până se evaporă toată apa pe care și-o lasă.
- Brânza se amestecă bine cu iaurtul/smântâna și cu ceapa verde tocată mărunt. Se amestecă ulterior cu spanacul și se ung clătitele cu crema rezultată.
- Se rulează ca sarmalele și se așează în vasul pentru cuptor, care se tapetează cu un vârf de cuțit de unt și pesmet. Deasupra se presară parmezan din abundență (pentru bebelușii mai mici de 1 an, lăsați-le simple).
- Se lasă la 170 de grade pentru 20 de minute și se devorează calde.
Poftă bună!
*Am revenit cu fotografii, așa cum am promis 🙂
0 Comentarii