Dovlicioși – chifteluțe de dovlecei la cuptor (rețetă baby-friendly)

Cină, Rețete, Vegetariene

O altă rețetă de succes în familia noastră sunt chifteluțele de dovlecel la cuptor, atât de delicioase că și-au căpătat pe merit numele: dovlicioși! Bebe C. este într-o etapă în care majoritatea legumelor nu mai sunt atractive în forma lor pură, așa că succesele vin din combinarea acestora cu alte ingrediente.

Această rețetă adaptată este foarte potrivită pentru cină, ca gustare, mic-dejun sau chiar ca garnitură pentru prânz. Este bogată atât în fibre, cât și în proteine și se poate servi cu o felie de pâine proaspătă de casă, pentru a adăuga încă o grupă alimentară la masă.

Timp de preparare: 15 minute

Timp de gătire: 25 de minute

Ingrediente (pentru 3 persoane):

Dovlicioși

  • 4 dovlecei românești sau zucchini de mărime medie
  • 1 morcov mare
  • 2 cepe verzi
  • 1 legătură de mărar
  • 2 ouă
  • brânzică de casă (brânză de capră sau feta pentru adulți)
  • 4 linguri de făină de care vă place (eu folosesc albă combinată cu integrală)
  • 1 lingură de ulei (de măsline/de sâmburi de strugure)
  • 1 cățel de usturoi
  • piper

Sos de iaurt (opțional)

  • 300g iaurt gras grecesc
  • zeama de la o lămâie
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 castravete tocat mărunt
  • câteva fire de mărar
  • 1 cățel de usturoi pisat mărunt

Ustensile:

  • răzătoare (sau robot de bucătărie)
  • tifon (pentru scurs dovleceii rași)
  • tavă mare de cuptor
  • hârtie de copt

Mod de preparare

  • Se încinge cuptorul la 200 de grade Celsius, modul sus-jos;
  • Dovleceii se răzuie pe răzătoarea medie (sau se fac fâșii în robotul de bucătărie) și se scurg bine într-un tifon, până iese toată apa din ei – un pas foarte important pentru reușita chifteluțelor;
  • Apoi, se răzuie pe răzătoarea mică și morcovul;
  • Ceapa verde, cățelul de usturoi și mărarul se toacă mărunt;
  • Ouăle se bat spumă;
  • Se amestecă toate acestea, se adaugă brânzica, făina, 1 lingură de ulei și se condimentează bine cu piper;
  • Apoi, se formează chiteluțe plate și se bagă în tava cuptorului, pe hârtie de copt, pentru 25-30 de minute.
  • În acest timp, preparăm sosul de iaurt. Tocăm mărunt castravetele și mărarul, pisăm usturoiul și amestecăm toate ingredientele.

Noi iubim aceste chifteluțe și le luăm cu noi foarte des în călătorii. Rezultatul este demențial de fiecare dată. Poftă bună!

2 Comentarii

  1. Ana

    Super bune! 😀

    Răspuns
    • andra

      Mă bucur tare că v-au plăcut! <3

      Răspuns

Confirmări/Notificări

  1. Dovlecei umpluți cu mozzarella, porumb și ierburi aromate - - […] una dintre rețetele noastre preferate era pe bază de dovlecel – făceam foarte des acești dovlicioși, o rețetă consacrată…

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *