“Nu îmi place iarna!” spune țestoasa din cartea “Liniște, vreau să dorm!”, pe care o citim uneori amuzați. Povestea este despre o broască țestoasă invitată la tot felul de activități de animalele din jur, însă răspunsul ei general valabil este “broaștelor țestoase nu le place iarna”. Acum, nu știu exact cum stă treaba cu broaștele țestoase, dar vă mărturisesc sincer că mie chiar nu îmi mai place. Bine, poate o săptămână pe munte, pe pârtie și la cabane de lemn cu vin fiert sau ciocolată caldă. Dar atât. Oricând e frig, aș fugi departe. Departe, pe o plajă, unde noiembrie, ianuarie, martie sunt doar nume într-un calendar în ale cărui zile vreau să mă scald.
Anul acesta, autoritățile chiar se pot plânge că iarna le-a luat prin surprindere. N-am mai văzut de ceva ani noiembrie cu zăpadă și cu temperaturi cu minus și nu pot spune că le-am dus lipsa. Așa că, până una alta, am fugit unde am văzut cu ochii chiar la timp, când a dat prima ninsoare.
Toamna aceasta am ajuns în Punta Cana. Cu un toddler de 2 ani și 6 luni și un ghemotoc de 4 luni. Nu, nu mi s-a părut greu un zbor de 4 + 8 ore (București – Madrid, Madrid – Punta Cana), cel puțin nu la fel de greu decât să îi îmbrac singură cu 9 cojoace în fiecare dimineață ca să reușim să stăm jumătate de oră pe un balansoar înghețat și să alergăm prin frunzele nemăturate de pe alei 3 porumbei curajoși.
Din păcate, aventura noastră a durat numai 10 zile. Așa că ne-am întors la ger și la zăpadă, iar eu vreau să vă scriu despre vară, vara eterna de la tropice sau cum am ratat prima ninsoare de noiembrie. Aș spune că am ales o vacanță total atipică nouă – cu sânge de explorator în venă, dar de care ne-am bucurat din plin.
Cum planifici o excursie cu un toddler și un bebeluș peste ocean?
Experiența primului copil își spune cu siguranță cuvântul. Sincer, zborul cu avionul cu un bebeluș este foarte simplu, este ca și cum ai sta acasă cu mulți musafiri care și-au adus cu ei și prietenii, doar că știi că atunci când vei coborî din avion, va fi meritat așteptarea pe un scaun prea mic pentru un somn bun.
Cum am ales destinația
Știam că vrem la mare și la soare, doar că deja eram la sfârșit de septembrie. Inițial ne-am gândit la Creta, însă făcând niște calcule simple, ne-am dat seama că raportul calitate-preț putea fi în defavoarea noastră, deoarece exista riscul să nu ne bucurăm de vreme. Așa că am hotărât să suplimentăm bugetul și să mergem undeva unde știam sigur că ne putem bucura de fiecare zi pe plajă. În Republica Dominicană, de la jumătatea lunii noiembrie am avut parte de zile cu minima de 24 de grade și maxima de 29, adică jur că nu puteam să cer mai mult. Programul ni s-a modificat ușor, cum am făcut față fusului orar voi scrie aici, astfel că în fiecare dimineață ne trezeam între 5 jumătate și 6 și prindeam răsăritul din plin, la ora 6:43 – 6:45.
De data aceasta, am hotărât să optăm pentru un zbor de tip charter, cu cazare într-un resort unde am avut absolut totul la dispoziție. Obișnuiți fiind cu călătorii organizate cap-coadă de noi, inclusiv cazare și self-catering, această excursie ni s-a părut floare la ureche. Am ajuns la această variantă, deoarece voiam să găsim din scurt, de pe o lună pe alta o excursie avantajoasă în care să plecăm cu ambii copii, iar zborurile spre Caraibe nu le găseam sub 700 euro de persoană. Puiul C are peste 2 ani, asta însemnând că doar zborurile ne-ar fi costat 2100 euro. Așa că ne-am reorientat și bine am făcut! Singura parte proastă la all inclusive în Dominicană este că se termină :D. Astfel, am găsit un zbor charter Madrid-București dus-întors cu gratuitate pentru copii în limita locurilor disponibile, 7 nopți de cazare în concept all-inclusive, zborul dus-întors București-Madrid și transferul de la hotel către aeroport și invers. La aceasta călătorie, s-au adăugat zborurile spre Madrid și 2 nopți de cazare, una la dus și una la întors, despre care vă voi vorbi într-un articol separat, deoarece am făcut alegeri foarte bune, pe care vi le recomand din suflet :D.
Cum a fost zborul
Zborul din Madrid către Punta Cana a fost pe zi și timpul a trecut destul de repede, ba o gustare, ba un joc, ba o plimbare la toaletă, ba o plimbare printre scaune. Idei despre cum vă puteți petrece timpul în avion cu toddlerii, puteți citi aici. O provocare a fost să distragem atenția puiului de la ecranul de pe scaunul din față, la care avea acces și nu se putea bloca, însă după ce am setat-o pe urmărirea traiectoriei și puiul C. a testat câteva butoane, a devenit brusc mult mai neinteresantă, așa că am trecut la jocurile noastre. Am ajuns destul de obosiți, diferența de fus orar dintre România și Republica Dominicană fiind de 6 ore, iar copiii au adormit pe rând. Prima oară, bebe D. în timp ce aterizam, iar apoi și puiul C., în timp ce eram transferați cu autocarul spre resort. Aeroportul este foarte exotic, în multe locuri încăperile neavând nevoie de pereți și tavanele fiind împânzite de “moriști” uriașe care funcționează non-stop și care i-au fascinat pe copii de-a lungul excursiei.
La drumul de întors am fost un pic dezamăgiți, deoarece nu am fost anunțați că avionul va avea o întârziere de aproximativ 4 ore și am ajuns la aeroport mult prea devreme. Așa că ne-am petrecut 7 ore pe băncuțe și prin duty free-uri, cheltuindu-ne bonurile cadou pe care le-am primit de la companie drept recompensă. Problema cea mai mare a fost că “restaurantele” din aeroport erau doar fast-fooduri triste, așa că dacă puteți, nu ajungeți nemâncați în aeroport. În schimb, timpul în avion a trecut mai ușor decât la dus, dacă este posibil, fiind zbor de noapte. Ei s-au super odihnit, întinși lung pe scaune, lucru pe care nu îl pot spune și despre noi, care am ațipit chirciți când și când.
Cum ne-am simțit la cazare
Iberostar Selection Bavaro (pe numele lui din 2018 Iberostar Bavaro Suites) este, cu siguranță, o alegere excelentă. Domeniul din care face parte este uriaș, pe lângă cele 4 resorturi marca Iberostar făcând parte și terenuri imense de golf. Situat pe malul Mării Caraibilor, pe plaja Bávaro, micul “cartier” de vacanță este compus din căsuțe mici, cu 1 etaj și 8 apartamente, pe alei umbrite de cocotieri înalți și rebeli, orhidee și iarbă verde cât cuprinde.
Aleile sunt pline de mașinuțe de golf conduse de localnici care te ajută cu bagajele, care curăță aleile sau fac diverse treburi prin complex. Dominicanii ăștia sunt super prietenoși, foarte bine dispuși, politicoși, cântă pe ritmuri de bachata în timp ce își fac treaba, sunt chiar un model de atitudine și de treabă bine făcută pentru orice funcționar român :D.
Camerele sunt mari, spațioase, aerul condiționat merge non-stop (chiar era inițial setat să nu îl poți opri) și moriștile sunt la ele acasă. În prima seară, ne-au oferit o altă cameră, pentru că a noastră nu era liberă, însă dezavantajul mutării bagajelor dintr-un loc în altul, a fost brusc eclipsat de un late check-out drept cadou și o șampanie în cameră oferite de recepția resortului.
Ce am mâncat, ce am băut?
Dacă aveți vreodată dubii că ai voștri copii hrăniți ca la carte, după recomandările OMS, nu vor putea mânca în vacanță la fel de sănătos, vreau să vă spulber orice temere. În fiecare dimineață, ne-am răsfățat cu fructele noastre exotice preferate, care nu numai că erau delicioase, ci și curățate și tăiate, numai bune de băgat direct în gură. Bufetul este o ispită diavolească, cu tot felul de preparate din pește, fructe de mare, friptură, clătite, salate din legume nemaiîntâlnite sau salate clasice, omlete preparate în fața ta, legume gratinate sau făcute pe grill, ierburi, brânzeturi delicioase și tot ce îți mai poți imagina. Doar că este de super bun gust. Toate mâncărurile astea grozave le mănânci pe malul unui lac cu rațe, gâște care își cloceau ouăle, flamingo și egrete, ceea ce a fost dublu delicios pentru copii.
Cafeaua este și ea foarte bună, iar despre băuturile alcoolice nu vă pot spune mare lucru, doar că există o varietate foarte mare și multe baruri pe plajă și la recepție. Pe lângă asta, seara puteam alege dintre o listă de restaurante cu specific (mediteranean, japonez, cajun, italian, steakhouse etc.) unde te puteai bucura de o varietate de experiențe “a la carte”, toate cinele începând, desigur, cu un bufet cu specificul restaurantului respectiv.
Plajă și piscină
Plaja Arena Gorda (Blue Flag Beach) este o plajă minunată pe care ne-am petrecut fiecare răsărit și 6 din cele 7 zile petrecute acolo – o zi am rămas la piscină. Plajele nu sunt chiar private, însă este amenajată și îngrijită de resortul de care aparțin.
Nisip alb și fin, apă turcoaz, pelicani care pescuiesc pești din bancurile care înoată printre oameni, tabloul este complet.
Am avut și alge pentru vreo 2 zile, care au format mici munți sculptați de valuri, dar personalul se mobilizează prompt și am scăpat repede de ele. Plaja este plină de pâlcuri de palmieri, cocotieri și umbrele făcute din frunze de palmier uscat, care țin o umbră deasă, numai bună să pui copiii la somn sub ele în miezul zilei, ca să nu pleci niciodată de pe plajă.
Piscinele arată și ele foarte bine, cu pool bar și activități și piscină specială pentru copii, cu tobogane și stropitori. În plus, în piscina mare se intră treptat, la fel ca în mare, astfel copiii se pot bălăci în voie și acolo.
Împrejurimi
Postez și o poză cu tarabele localnicilor care încep de îndată ce se termină resortul, însă la ce mă refer cu adevărat este ce poți face în jur.
O excursie pe care o recomand din toată inima, chiar cu copii mici, este cea la insula Saona, însă, foarte important, făcută doar cu catamaranul. Nu este optim, vântul se simte destul de puternic și pe catamaran, dar în niciun caz ca în speed-boat, cu care se fac cam toate excursiile în zonă.
Snorkeling-ul nu ne-a tentat, pentru că se făcea într-o zonă cu multe bărci și destul de poluată din punctul nostru de vedere. Apoi ne-am oprit la o piscină naturală, unde un banc de nisip a fost adus relativ în larg și unde am văzut apa de cel mai curat turcoaz pe care mi-l puteam imagina.
Destinația cea mai importantă din excursie este Saona – o insulă cu adevărat exotică, nelocuită (nu există decât un sătuc cu vreo 300 de locuitori, dar în cealaltă parte a insulei), unde oamenii vin să viziteze pentru câteva ore, pentru a nu-i prinde noaptea pe mare.
Acolo am fost serviți cu homar, ne-am cumpărat nuci de cocos ceva cam acidulate (probabil un pic cam coapte) și ne-am plimbat pe la umbra palmierilor, deoarece am avut la dispoziție pentru explorare doar miezul zilei.
Există numeroase alte excursii, gen safari și boogie-uri, sau în care poți vizita capitala și orașe de pescari, însă, mai ales pentru cei care stau doar 7-8 zile și merg cu copiii, cred că o zi în afara resortului este suficientă,
Bine de știut:
- Apă de la robinet nu este potabilă – cel mai bine este să nici nu vă spălați pe dinți cu ea.
- Folosiți dolari – euro și dolarul au aceeași paritate 1$ = 1€ = 55 DOP (Dominican Peso).
- Nu uitați de sistemele de purtat – orice vacanță devine mai frumoasă cu copilul la piept sau în spate, dar pe lângă asta vă vor ușura mult viața, în aeroport și spre plajă; noi am avut și căruțul pentru cazul în care vreunul dintre copii dormea în timp ce noi luam masa, ceea ce a fost o decizie foarte bună.
- Negociați excursiile (noi am obținut o reducere de 10%, dar sigur se poate și mai mult, în funcție de prețul inițial) și încercați să le luați din locuri de încredere, nu de pe plajă. O excursie cu catamaran + speedboat spre Saona are un preț corect între 60-80$, iar cea cu catamaranul pe care am făcut-o noi, a costat 125$ de persoană (doar adulții).
- În spații închise, fumatul nu este interzis – am fost contrariată să văd că în aeroport se fumează, însă nu și în restaurantele din resorturi.
- La intrare și la ieșire din țară se plătește câte o taxă de 20$ de persoană și se completează niște formulare pentru statistici.
- La Iberostar Selection Bavaro se organizează ceremonii pe plajă, am prins și noi câteva și a fost drăguț.
- Temperatura este divină în noiembrie, cel puțin pentru gustul nostru. Minima, la răsărit, a fost de 24 de grade, iar maxima de 29 de grade, fără ploaie, fără vânt, doar o briză plăcută, care te răsfață din când în când. Apa este caldă tot timpul, delicioasă pentru înot.
- Nu am văzut insecte dubioase, nici țânțari (excepție o toaletă dintr-un resort alăturat, de unde am ieșit repede-repede), doar libelule și fluturi colorați. De asemenea, poți fi plăcut surprins de șopârlici drăguțe și iguane.
Noi sigur ne vom întoarce să o explorăm și pe cont propriu, doar să mai crească un picuț și bebe D. Câteva idei foarte faine în sensul ăsta găsiți la Travelista. Până atunci însă, salutăm voios lumea desfrâului culinar și a relaxării, pe care nu putem decât să o catalogăm drept o experiență reușită, un prim pas excelent pentru a păși cu încredere în lumea călătoriilor cu 2 copii.
Super vacanta!Si noi avem pe lista aceasta destinatie 🙂
Este o destinație minunată! La noi este și pe lista de destinații în care să ne întoarcem :))
Nu arata rau deloc :))
Tell me about it :). Când mă uit pe geam…
Super! Imi puteți spune un buget estimativ pt acest sejur, cu toate excursiile etc.? Mulțumesc și vacante frumoase!
Bună! Noi am avut mare noroc cu excursia respectivă, pentru că nu am plătit niciunul dintre biletele copiilor, deși unul dintre ei era deja mai mare de 2 ani. Astfel, bugetul total a fost în jur de 4000 de euro.
Între timp nu știu cum au mai evoluat prețurile, nu îmi vine să cred că au trecut deja 2 ani de atunci!
Curiozitate: Cum a fost adaptarea copilasului de 2 ani la fusul orar? multumesc anticipat!
A fost mult mai ușoară decât a noastră :)). E adevărat că pentru o durată așa de scurtă nu am insistat mult să avem un anumit program, iar cel care le-a venit natural copiilor a fost cu culcat devreme seara și trezit pe la 5 jumate dimineața, timing-ul perfect ca să prindem toate răsăriturile :). A ajutat și că am avut zbor de noapte din Madrid, iar ei s-au odihnit foarte bine în avion.