Idei de meniu săptămânal pentru o alimentație echilibrată – ediția de mai

Idei de meniu, Rețete

În ultima lună de primăvară, ne bucurăm de multe vedete în bucătăria noastră. În primul rând, este momentul în care apar cireșele, preferatele noastre, căpșunile de grădină, primele caise și vișine. Este momentul în care toată verdeața și roșiile devin mult mai aromate decât pe parcursul anului și în care le includem pe toate, cu bucurie, în meniul nostru săptămânal.

Toate aceste alimente ating un vârf în ceea ce privește valoarea nutrițională și aroma în luna mai, oferindu-ne o sursă bogată de vitamine, minerale și antioxidanți. Știți deja că vă încurajăm să vă bucurați de produsele sezoniere, nu doar pentru că avem garanția că le consumăm proaspete și pentru că sunt foarte dense în nutrienți, dar și pentru că astfel sprijinim agricultura locală și reducem amprenta de carbon. În plus, fructele și legumele de sezon sunt și alegeri avantajoase din punct de vedere financiar, având în vedere abundența lor.

Ce mâncăm în luna mai?

E plin de legume și fructe proaspete în luna mai, așa că ne bucurăm de tot ce găsim proaspăt în piață, mai ales acum, de când am redescoperit Oborul.

Legumele de sezon includ: sparanghel, ridichi, spanac, salată verde, mazăre, anghinare, sfeclă, morcovi, cartofi noi și multe tipuri de verdeață.

Fructele de sezon includ căpșunele, cireșele, caisele, corcodușele, fragii. Adăugăm în deserturile noastre și flori de soc, de mușețel, de nalbă sau petale de bujor.

Recent am descoperit multe rețete de boluri care ne plac, pe bază de tzatziki, pastă de fasole, humus sau sfeclă, cu care ne jucăm și experimentăm la fiecare cină pentru care avem timp de gătit în tihnă. Astfel, am presărat sugestii și prin meniul de mai și sper să revin curând și cu rețetele delicioase.

Tips pentru un meniu sănătos de mai

  • Joacă-te cu culorile în farfuria ta. Cu cât e mai divers colorată, cu atât nutrienții din ea vor fi mai complecși, cu diversitate de vitamine și minerale
  • Folosește ierburi proaspete precum busuioc, mentă, coriandru, nu doar pentru un plus de aromă, ci și pentru conținutul de antioxidanți.
  • Optează pentru cereale integrale, precum quinoa, orez brun și pâine din făină integrală, pentru un conținut ridicat de fibre.
  • Hidratează-te și profită de legumele și fructele bogate în apă, precum castraveții și pepenii.
  • Mănâncă porții echilibrate, cu proteine, carbohidrați și grăsimi, pentru a-ți menține energia și sănătatea.

Meniu săptămânal pentru toată familia

După atâta vorbă, să trecem și la fapte. Fiecare masă din meniu este gândită astfel încât să fie bogată în nutrienți și satisfăcătoare din punct de vedere al gustului, ajutându-ne astfel să menținem o viață sănătoasă pe parcursul lunii.

Luni

Mic dejun – Tartine cu avocado, ridiche și microgreens; dacă nu avem pâine proaspătă cu maia, optăm pentru pâinea integrală cu secară și semințe germinate de la Biona, game-changer :);

Prânz – Pasta Primavera – adăugăm sparanghel, mazăre, ceapă verde, zucchini, dovlecel, roșii cherry, ceapă, busuioc, pecorino; merg de minune gătite cu paste de linte roșie și in auriu ecologic;

Cină – Bol mediteranean cu cartofi și tzatziki – include un pat de tzatziki, cartofi noi la cuptor, broccoli și năut condimentate cu harissa și rumenite, roșii cherry și opțional măsline;

Gustare – Cireșe proaspete

Marți

Mic dejun – Budincă de tapioca cu cireșe proaspete

Prânz – Somon cu sos de busuioc și cartofi noi la cuptor

Cină – Salată de cuscus cu rodie

Gustare – Căpșune proaspete

Miercuri

Mic dejun – Smoothie bowl cu căpșuni; noi iubim să adăugăm amarant expandat, miez din boabe de cacao și fulgi de cocos;

Prânz – Kebab de miel cu bulgur și tabbouleh

Cină – Bol cu cremă de sfeclă, conopidă și năut

Gustare – Bețișoare de morcov și castravete cu humus, la care suntem neapărat generoși cu pasta de tahini

Joi

Mic dejun – Iaurt cu granola de casă pe bază de ovăz integral și caise

Prânz – Supă cremă de ciuperci cu crutoane

Cină – Cartofi dulci umpluți cu brânză și verdețuri de primăvară

Gustare – Biscuiți cu căpșuni

Vineri

Mic dejun – Ouă Benedict

Prânz – Wrapuri cu curcan la grill

Cină – Bol cu dovlecel, feta și pastă de fasole

Gustare – Caise proaspete

Sâmbătă

Mic dejun – Gofre-papanaș cu sos de căpșuni

Prânz – Pui Tikka Masala

Cină – Pizza de casă cu pară, nucă și gorgonzola

Gustare – Cireșe proaspete și spumă de carob

Duminică

Mic dejun – Pain Perdu (Frigănele) cu fructe proaspete și nucă

Prânz – Ciorbă de văcuță cu pâine cu maia

Cină – Creveți înveliți în fulgi de cocos, gătiți la air fryer, cu orez thailandez

Gustare – Budincă de căpșuni

Sper să vă bucurați de aceste idei pentru luna mai și vă reamintesc că pentru orice alte indicații și informații, îmi puteți scrie oricând.

Nu uitați că pentru meniu în format pdf, numai bun de printat, la rezoluție mare, vă invit să vă abonați la newsletter, unde vă așteaptă multe alte surprize.

Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Pinterest şi Instagram.

* Disclosure: acest articol poate conține linkuri afiliate. Aceasta înseamnă că fără nici un cost adițional pentru voi, eu pot câștiga un mic comision dacă voi le accesați și faceți o comandă.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *