În brațe la mama, zborul e dulce. Norii sunt pufoși ca niște pupici pe obraz, iar casele se văd de sus miiici, mici ca niște stafide într-un cozonac. Nava este un mic orășel, plin de oameni cumsecade care te servesc cu apă și gustări, iar pe scaune sunt mulți, mulți oameni, de toate felurile și de toate culorile, care vorbesc în limbi necunoscute și înghesuie grăbiți valize colorate în rafturile prea strâmte. Dar în brațe la mama, e bine și moale. Și toți copiii se afundă acolo… pentru 5 minute.
După care, mai urmează încă 6 ore de zbor. Sau 3. Sau 10, după caz. În care tu ce planuri ai cu copilul tău?
Eu cred că ai noștri copiii sunt un motiv în plus pentru a călători și nu unul pentru a sta acasă. În 8 ochi și 4 inimi, lumea se deschide altfel în fața noastră și abia așteptăm surprizele următoarei destinații. Cu puiul C., am zburat prima oară când avea 7 luni. Totul a fost floare la ureche, am zburat cam 6 ore întinse și nu îmi amintesc vreun episod care să ne fi pus în dificultate. O carte senzorială, câteva cărticele cu animale, 2-3 jucării preferate, un somn sau două, o plimbare prin avion, o gustare și câteva țițileli și am ajuns la destinație.
Timpul a trecut și am mai zburat de multe ori împreună, însă nici unul dintre zboruri nu a ridicat probleme și nici nu a fost foarte lung. Între timp, am planificat o călătorie departe, care însumează aproape 13 ore și o escală. De data asta puiul nostru este toddler și a apărut și un pui nou în viața noastră, care acum are abia 4 luni, așa că am fost inspirată să mă gândesc mai mult la cum ne vom petrece timpul de această dată.
Toate activitățile pe care vi le propun pentru avion, merg foarte bine în orice fel de călătorie, și cu trenul și cu autobuzul și cu mașina, însă voi posta idei separate, în funcție de gradul de intimitate și de libertate în mișcare pe care îl avem în funcție de mijlocul de transport ales.
Subliniez apăsat că cel mai bun accesoriu pe care îl iei cu tine într-o călătorie este atitudinea. Copiii au radare pentru emoțiile noastre, așa că cel mai bine este să plecați cu inima ușoară și cu gânduri fericite, fără stres și cu muuuult timp înainte de decolare, probabil tot prea târziu veți ajunge :)).
Bun, și dacă am ajuns aici, ce ne place, ce ne place?
-
Cărți și culori
- Cărțile de joc Montessori – sunt printre preferatele mele, în pachețele mici, de cărți de joc. De aici învățăm și noi cuvinte necunoscute din diferite domenii, iar pentru cei mici sunt super distractive și stau la baza multor activități interesante.
- Cărți senzoriale – aici aveți de ales dintre multe variante, cărțile cu activități făcând timpul să zboare mai repede ca avionul. Însă grijă mare la piese, dacă sunt detașabile.
- Cărți de citit, mai ales cele de dimensiuni mici. Noi luăm la drum cărți din colecția cu spiridușul Pixi – de la editura All -Galaxia Copiilor, Pippa și Pelle, colecția Șotron, colecția Liliput și cărticele cu versuri. Ca bonus, puteți lua cu voi și colecția Hoinari prin anotimpuri în varianta de buzunar.
- Cărți cu stickere, precum cele educative de la editura Gama.
- Cărți de colorat și culori. Noi avem un set format din câteva cărticele mici și subțiri din librăriile de cartier, pe care le schimbăm periodic și un set de culori în formă de pietre, ce încap într-un săculeț mai mic decât palma. Acestea consolidează mușchii, ajutându-i pe micuți să își dezvolte abilitățile motorii fine și să își îmbunătățească precizia.
- Cărți de colorat cu apă – simplu, refolosibil și curat.
- Markere de fereastră – ale căror urme se șterg, bineînțeles
- Travel doodles – Seturi de carduri wipe clean care se desenează/scriu cu un pix special. Copiii pot repeta acțiunea ori de câte ori vor.
- Ștampile diverse.
-
Modelaj cu mâinile
- Plastilină care nu se usucă la aer, fie că este plastilină de lipit pe geam, fie că o modelați pe măsuța din avion sau spumă de modelat.
- Puzzle-uri magnetice, precum jocul de pescuit și alte puzzle-uri prietenoase cu călătoriile: mici, compacte, puține piese. Recomand mai ales puzzle-urile ieftine – ca să nu suferiți prea tare dacă rămâneți fără piese.
- Crafturi – noi de data asta am luat kituri de construit moriști pe care le vom folosi la destinație și kit de împletit animale din fâșii de hârtie.
- Origami – din hârtie specială sau din coli albe puteți da viață a o grămadă de vietăți neastâmpărate, avioane, căsuțe și alte dorințe adânci ale copiilor.
-
Jocuri de tot felul
- Puppet show – cu figurine de mână sau, și mai bine, cu figurine de degete cu care puteți crea o adevărată piesă de teatru.
- Tablă magnetică cu numere, litere, simboluri, obiecte.
- Seturi de construcție cu magneți – ocupă puțin loc și sunt potrivite pentru toată familia
- Jocuri de memorie
-
DIY și alte improvizații
- Jocuri de cuvinte – asta merge mai bine cu copiii mai mari, dar poate fi distractiv pentru copiii mici atunci când aud/văd adulții jucând jocuri precum mima, fazan, valiza, spânzurătoarea, sau căutând rime la cuvintele alese de ei.
- Road trip story starters – tot cu copiii mai mari funcționează bine, însă poate fi o activitate plăcută și pentru copiii mici cărora le place să asculte poveștile adulților. Puteți face un set de bilețele cu diverse începuturi de poveste, la care adăugați, pe rând, câte o propoziție pentru a duce povestea mai departe. Exemple voi posta aici.
- Săculețul cu surprize – puneți câteva obiecte interesante, jucărioare mici, biluțe, bețișoare, figurine etc. și lăsați copilul să descopere săculețul. Jumătate de oră minim de distracție garantată!
- Harta călătoriei – printată în varianta cu contur alb-negru al țărilor. Apoi, puteți colora împreună punctele cheie prin care trece avionul, țările pe care le traversează, țara din care plecați și țara în care ajungeți (sau orașele, după caz).
- O plimbare de la un capăt la altul al avionului în care puteți număra copiii, obiectele roșii sau să mergeți în mersul piticului.
- Muzica preferată, cu căști speciale pentru copii și cărți audio pentru atunci când ați obosit să citiți.
- Revistele din avion sunt bune mai ales pentru a organiza o “vânătoare de litere”. Atunci când găsiți litera stabilită, încercuiți-o împreună.
- Cadouri împachetate – pe principiul săculețului cu surprize, copiii adoră să despacheteze și să descopere.
- Un set DIY de bețișoare adaptate pentru construit cu velcro
- Voie bună împreună
Multe dintre liniile de zbor au propriile jocuri și jucării, așa că aruncați o întrebare atunci când rămâneți fără idei sau resurse. Și uite așa, simțindu-ne grozav împreună, ajungem la destinație mai odihniți decât am plecat.
Voi ce idei pentru un zbor lin și copii mulțumiți aveți?
Foto: pixabay.com
Super faine idei. O să le pun în aplicare cu pitica mea. E nevoie mereu și mereu de noi activități când zburăm? Felicitări pentru articol!
Mă bucur mult și sper să vă distrați la fel de tare ca noi făcându-le! Mulțumesc!
punctul 10. Voie buna! este esențial:)))mulțumesc de inspirație, plecam soon, vedem ce nu am bifat pana acum.
Cu drag, Marina! 😀 Și noi plecăm la drum lung, voi scrie ce a funcționat de data asta :)), dar neapărat cu voie bună!
Foarte util!!! Nu doar in avion, ci si in masina, cand stai bara la bara. Bravo pt rabdare, sa faci lista!
Mulțumesc de apreciere! Voi reveni și cu articol special pentru activități în mașină, unde cadrul e mai intim, poți cânta, poți desena pe geam 😀
Chiar ma intrebam ce pot face 5 ore in avion cu gemenii de 2 ani si jumatate.
Mă bucur că îți este util articolul, Georgiana! Să ne scrii cum a fost, cu 2 sigur vă mai vin multe idei pe parcurs :).