Știu că așteptați de mult timp un articol nou cu idei de meniu săptămânal. Anul acesta voi completa cel puțin meniul săptămânal pentru toate lunile pentru care nu am apucat să public unul anul trecut – aici se încadrează și februarie.
Nu suntem obișnuiți să fim în februarie acasă, dar pentru că de data asta plecarea a fost în decembrie, iată-ne puși în fața unui fapt pe care nu prea mai știm să îl gestionăm de 8 ani: ce facem până vine primăvara?
După ce ne-am făcut de cap o lună întreagă cu restaurantele din Argentina, unde mâncarea e prea bună, prea ieftină și prea diversă ca să mai mănânci acasă și cu câteva zile în Brazilia care au dăunat grav siluetei (au niște bufeturi extraordinare), am venit cu pofte și idei noi la noi în bucătărie și… de când am ajuns, nici că ne-am mai săturat de gătit.
Și deși mă gândeam inițial că articolul va fi cu înclinații clare spre iarnă, vremea asta superbă de afară aproape că mă face să mă gândesc la cireșe, caise și căpșuni. Însă, să revenim la realitate și să povestim un pic despre legumele și fructele în sezon. Bineînțeles, nu m-am putut abține să introduc câteva elemente din Argentina, care sunt încă proaspete pe papilele mele.
Cuprins
De ce un meniu săptămânal?
Avem deja 8 ani nu numai de călătorii, ci și de planificat mese pentru întreaga săptămână. Dacă nu știți de ce ar trebui să încercați și voi meal planning, lăsați-mă să vă spun motivele noastre:
- optimizarea nutrienților: planificarea în avans a meselor îți permite să selectezi în mod intenționat o varietate de mâncăruri dense în nutrienți, asigurându-te astfel că mesele voastre sunt bine echilibrate și împlinesc nevoile nutriționale pentru toată familia
- alegerea variantelor sănătoase: prin planificarea în avans a meselor, ai muuult mai puține șanse să recurgi la fast food sau la mâncăruri procesate, fiind mai ușor să menții o dietă sănătoasă și să eviți alegerile impulsive
- salvezi timp: să planifici în avans mesele nu durează prea mult (sau chiar deloc dacă ajungi la acest articol), iar apoi sigur îți vei mulțumi, pentru orele câștigate pe parcursul timpului. Să știi ce gătești pentru toată săptămâna înseamnă că poți face o listă de cumpărături exhaustivă. În plus, fără atâtea decizii last-minute, care sunt mega consumatoare de energie, vei avea o mulțime de timp pentru alte activități.
- salvezi bani: să planifici în avans mesele îți permite să cumperi toate ingredientele necesare, să profiți de reduceri și să minimizezi risipa. Toate aceste lucruri vor diminua semnificativ cheltuielile de-a lungul timpului.
- mai puțin stres: întrebarea zilnică: ce avem la cină? este de multe ori o sursă de stres, care este eliminată, aducând calmitate serilor și permițându-ți să te bucuri de timp de calitate cu familia.
- varietate și creativitate: planificarea meselor încurajează și explorările culinare. Poți experimenta rețete, ingrediente, bucătării noi, aducând varietate și entuziasm în experiența culinară a familiei.
- poți controla porțiile: astfel poți preveni mâncatul în exces și poți promova o relație sănătoasă cu mâncarea, atât pentru adulți, cât și pentru copii.
- încurajează implicarea familiei: adunând părerile preferate ale tuturor, poți încuraja spiritul de echipă și poți pune la punct un meniu care să fie pe placul tuturor. Copiii pot veni și ei cu idei, înțelegând astfel destul de devreme importanța alegerilor sănătoase în ceea ce privește mâncarea.
- atingerea scopurilor: fie că vorbim despre controlul greutății corporale, despre a adopta un stil de viață sănătos sau despre a salva bani/timp, planificarea meselor este o unealtă strategică ce vine în sprijinul tău pentru a oferi structură și consistență în obiceurile tale de hrănire.
Ce mâncăm în februarie?
- fructe și legume în sezon precum citrice, kale, conopidă, sfeclă, morcovi, dovleci
- alege o temă pentru fiecare săptămână. Meniul de față are influențe argentiniene, pentru că acolo a fost ultima noastră călătorie, dar puteți încerca și săptămâni mediteraneene, asiatice sau din țara voastră preferată.
- asigurați-vă că felurile de mâncare sunt echilibrate, cu proteine slabe, cereale integrale, grăsimi sănătoase și fructe și legume în toate culorile.
- alegeți rețete care pot fi preparate în avans, pentru a putea să jonglați cu timpul, mai ales în timpul săptămânii
- ca orice plan în viață, lăsați-vă o marjă pentru mici abateri și țineți la îndemână 2-3 mese extrem de simple pentru situații complicate
- pentru un plus de savoare, alegeți o seară tematică, pentru a întrerupe monotonia și pentru a face planificarea meselor distractivă, precum “Pizza de marți” sau “Meatless Monday”
- susțineți sursele locale și sustenabile, de fiecare dată când aveți ocazia, nu doar pentru a-i sprijini pe fermierii locali, ci și pentru a vă asigura că mâncați mâncare proaspătă și ecologică.
- faceți liste de cumpărături și folosiți-le fidel, fără a cumpăra lucruri nenecesare. Asta devine și mai simplu, atunci când faceți mare parte a cumpărăturilor online.
- după fiecare săptămână, adunați feedback de la toată familia. Luați notițe cu ce a funcționat bine și ce ar putea fi îmbunătățit, pentru a ajusta planul pentru următoarele săptămâni, în funcție de preferințele tuturor.
Ce am adăugat în acest plan pentru o savoare argentiniană?
- carne la grătar, în special vită
- empanadas, un snack argentinian extrem de iubit, cu tot felul de umpluturi (carne tocată, ceapă, ouă fierte, măsline, condimente). Noi le-am gătit pentru prima oară zilele trecute și au fost suuuper bune
- provoleta, o brânză de tip provolone la grătar sau în castroane de ceramică la cuptor, cu ierburi și roșii, care ne-a cucerit iremediabil
- salata de quinoa (quinoa este folosită foarte des, mai ales în nordul Argentinei)
Meniu săptămânal pentru toată familia
După atâta vorbă, să trecem și la fapte.
Luni
Mic dejun – Smoothie cu banane, căpșuni și pentru cei mari, o linguriță de dulce de leche
Prânz – Pui rotisat la air fryer și cartofi dulci cu unt, rozmarin și portocală
Cină – Empanadas cu legume și salată verde
Gustare – Iaurt grecesc cu felii de migdale și cătină
Marți
Mic dejun – Terci cu nucă și fructe uscate
Prânz – Ruladă de curcan umplută cu ciuperci, spanac și brânză de capră cu sos de merișoare
Cină – Salată de legume coapte și quinoa pufoasă
Gustare – Felii de măr cu unt de arahide
Miercuri
Mic dejun – Budincă de tapioca cu pară și vanilie
Prânz – Rib-eye argentinian pe grill sau la air fryer, pe modul de friptură cu sparanghel
Cină – Provoleta cu biscuiți de făină integrală, măsline și salată de valeriană
Gustare – Mandarine și caju
Joi
Mic dejun – Brioșe cu banane
Prânz – Somon la grill și păstăi verzi sotate
Cină – Chifteluțe de dovlecel
Gustare – Pere fierte în ceai de vanilie (pentru copii) sau în vin (pentru adulți)
Vineri
Mic dejun – Tartine din făină integrală cu avocado, busuioc și fulgi de chilli (opțional)
Prânz – Ravioli cu pesto de busuioc și smântână
Cină – Salată de sfeclă cu nuci și brânză de capră
Gustare – Biscuiți cu portocale
Sâmbătă
Mic dejun – Pancakes cu fructe de pădure
Prânz – Curry cu creveți
Cină – Supă cremă de linte
Gustare – Căpșuni cu unt de fistic și banană
Duminică
Mic dejun – Gofre cu somon afumat și cremă de brânză cu mărar
Prânz – Pizza de casă cu fenicul, brânză de capră și rodie (opțional, pentru copii mai mari de 3 ani)
Cină – Cod cu chimichurri și cartofi la cuptor
Gustare – Granola bars
Sper să vă bucurați de aceste idei pentru luna februarie și vă reamintesc că pentru orice alte indicații și informații, îmi puteți scrie oricând.
Nu uitați că pentru meniu în format pdf, numai bun de printat, la rezoluție mare, vă invit să vă abonați la newsletter, unde vă așteaptă multe alte surprize.
Sursă featured photo: Unsplash.com
Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Pinterest şi Instagram.
* Disclosure: acest articol poate conține linkuri afiliate. Aceasta înseamnă că fără nici un cost adițional pentru voi, eu pot câștiga un mic comision dacă voi le accesați și faceți o comandă.
0 Comentarii