Hello, hello, dragilor! Azi vă împărtășesc entuziasmul nostru pentru această tradiție minunată pe care am construit-o pas cu pas în ultimii ani. Da, ați ghicit, vorbim despre tradiția noastră de a deschide câte o carte la care nu avem acces în timpul anului, în fiecare seară din decembrie. Această practică a devenit, în timp, un ritual așteptat cu nerăbdare și un mod de a ne conecta mai profund cu spiritul sărbătorilor de iarnă. Într-o lume plină de tehnologie și agitație, este refugiul nostru cu un pic de magie pentru toată familia.
De la an la an, cărțile de Crăciun și poveștile de iarnă se tot adună, așa că azi am hotărât să le pun pe toate laolaltă și să le împart cu voi. Și dacă tot facem treabă, zic să fie și bună, așa că am încercat să le pun pe categorii de vârstă. Desigur, există diferențe de la copil la copil și cu atât mai mult într-o casă cu copii de vârste diferite, cum e la noi. Astfel se ajunge la situații în care copiii sub doi ani ascultă cu succes Harry Potter, iar cei de șapte ascultă cu același entuziasm ca la doi, cărți de Eric Carl sau se uită pe Hoinari prin Anotimpuri.
Anul acesta avem și un calendar de Advent cu cărți făcut cu mult drag, care a făcut parte din campania “5 calendare tematice de Advent” pe care le-au primit toți cititorii Momadica înscriși la newsletter, iar astăzi vi-l prezint și pe blog. Sunt convinsă că veți găsi povești adorabile și memorabile care vă vor bucura în această iarnă. Iar dacă aveți și voi recomandări, suntem cu urechile ciulite și așteptăm să le descoperim împreună. Așadar, haideți să pornim în această călătorie fascinantă prin lumea cărților de Crăciun pentru copii!
Cuprins
Categorii de cărți pentru micii cititori sau ascultători
Deși acum e ceva mai complicat să aleg cărțile (la fel ca și activitățile de decembrie), pentru că trebuie să citim pentru două categorii foarte diferite de vârstă, Leila s-a adaptat la poveștile lungi ale băieților și este interesată de ele (ceea ce mi se pare fabulos), iar băieții încă se distrează la povești scurte și amuzante pentru copii foarte mici. Din acest motiv, nu am pus și o limită superioară de vârstă, ci doar vârsta de la care cartea ar putea reprezenta interes pentru cei mici.
După cum știți, avem deja liste de cărți despre Crăciun și iarnă din anii trecuți pe blog și o listă mai veche cu povești de iarnă pentru copiii mici. După cum spuneam mai sus, anul acesta am încercat să grupez aceste cărți pe categorii de vârstă, pentru a vă fi mai ușor cărțile potrivite pentru familia voastră sau pe cele pe care vreți să le faceți cadou.
Pentru cei foarte mici, care descoperă farmecul poveștilor de iarnă, am ales povești scurte, pline de imaginație și personaje vesele. Cărțile pentru copii cu vârste mai mari de 1 an îi vor încânta pe cei mici cu ilustrații colorate și texte simple, potrivite pentru primele lor experiențe de lectură.
Pentru cei cu vârste cuprinse de peste 2-3 ani, am adunat povești interactive, cu personaje îndrăgite și lecții de viață subtile. Acestea au povești care captează atenția micuților, le stârnesc curiozitatea și îi învață lucruri noi.
Pentru juniorii cu vârste de peste 4 ani, am inclus povești mai complexe, dar totuși accesibile, care vor stimula imaginația și vor oferi momente de bucurie și învățare, iar pentru cei mai mari de 5-6 ani am selectat povești cu mult substrat și care necesită un timp mai lung de citire/ascultare.
Toate cărțile sunt legate de linkul de unde le puteți achiziționa, din librării online cu cele mai bune prețuri sau direct de pe site-ul editurii, după caz.
Recomandările noastre de povești de iarnă și de Crăciun
Cărți de Crăciun și povești de iarnă pentru cei mai mici puiuți, 1+:
- Liniște, vreau să dorm
- Ziua în care a nins
- Mănușa
- Ninsoarea din Vis
- Winter Wonderland – Usborne
- Caută și Găsește – Cum sărbătorim Crăciunul
- Crăciunul cu Bobiță și Buburuză
- Hoinari prin anotimpuri, Iarna
- Olivia se pregătește de Crăciun
- O zi de iarnă cu familia Șoricel
- Omul de Zăpadă
- Ernest și Celestine l-au pierdut pe Simeon
Cărți de Crăciun și povești de iarnă pentru puiuți cu mai multă răbdare, începând cu 2-3 ani:
- Brăduțul de Crăciun
- Crăciun fericit, Matei
- Expresul Polar
- Puiul lui Gruffallo
- Un mieluț la cină
- Iarna lui Winnie
- Bețișor
- Scrisoarea de la Moș Crăciun
- Crăciun în satul Hărmălaia
- Cum a furat Grinch Crăciunul
- Petrecerea de Crăciun a lui Pettson
- Moș și vulpile
- Lupul cel Mare și Lupul cel Mic – Frunza care nu voia să cadă
Cărți de Crăciun și povești de iarnă pentru puiuți cu și mai multă răbdare, începând cu 4 ani:
- Spărgătorul de nuci
- Vacanța de Crăciun a Moșului
- Moș Crăciun, Mauri Kunnas
- O dorință de Crăciun
- Tâmplarul Andersen și Moș Crăciun
- Micul brad
- Când vine Crăciunul, Cartea Copiilor
- Mișka
- Descoperim Crăciunul, Aramis
- Un dar de Crăciun pentru Horațiu Chifteluță
- Crăciun fericit, Splat!
- Ursul
- O șoaptă în zăpadă
- Cum a salvat Felix Crăciunul
- Olenka
- Lotta și Crăciunul cu peripeții
- Spiridușul Mură și mierla din miezul iernii
- Moș Crăciun și lumea sa fermecată
Cărți de Crăciun și povești de iarnă pentru puiuții cei mai răbdători, 5-6+:
- Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele
- Gon, puiul de vulpe
- Călătoria lui Olle pe schiuri
- O portocală de Crăciun
- Minunea de Crăciun a lui Jonathan Tommey
- Poveste muzicală de Crăciun
- Uite, Madicken, ninge!
- Crăciunul, Frontiera
- Povestea primelor daruri de Crăciun
Acestea sunt poveștile de Crăciun sau despre iarnă din biblioteca noastră. Curând, plănuiesc să fac și un top al preferatelor, pentru a ști pe care dintre ele le super recomandăm. De asemenea, puteți să explorați și alte feluri de cărți care pot îmbogăți colecția voastră de cărți de iarnă: cărțile tactile, aventuri cu personaje îndrăznețe și mistere de dezlegat, cărți cu abțibilduri și cărți cu sunete, cărți cu elemente de surpriză, pop-up-uri sau chiar cărți cu activități legate de tema Crăciunului. Acestea nu oferă doar momente distractive, ci și încurajează participarea activă a copiilor în timpul lecturii.
Nu uitați să vă creați propriile tradiții vizavi de cititul cărților de iarnă. Pe lângă cititul în fiecare seară înainte de culcare, puteți organiza un mic spectacol de păpuși pentru a da viață personajelor sau să creați un colț special de lectură cu lumânări, luminițe, pernuțe și decorațiuni de iarnă.
Închei acest articol cu gândul că aceste recomandări vă vor aduce momente de bucurie în această perioadă a anului și o conexiune specială cu cei mici. Lectura este un dar minunat pe care îl putem oferi copiilor noștri, un cadou care deschide porțile către imaginație, curiozitate și cunoaștere.
Un decembrie fericit și o iarnă plină de povești captivante pentru întreaga familie!
Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, cumpărându-ne o cafea, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Instagram.
Iar dacă ești pasionat de comunități, te aștept în grupul meu de educație prin călătorii și călătorii long-term– Worldschoolers România și pentru sfaturi de călătorie în familie – în Grupul familiilor călătoare.
0 Comentarii