Balvanyos Resort – o pauză binemeritată pentru toată familia – cu copiii prin România

Călătorii și aventuri, Momadica recomandă, Natură, România

Primăvara aceasta a fost mai mult ca oricând primăvara distracțiilor cu apă. De la parcuri acvatice din Dubai și ape termale din Italia, am aterizat în mijlocul naturii în România, la spa-ul și piscinele de la Balvanyos Resort. Să ne tragem puțin sufletul, să respirăm adânc și să deconectăm de ritmul alert al orașului. Hai să vedem cum am reușit :)!

De ce am ales Balvanyos Resort?

Weekendul cu pricina a fost și weekendul ales pentru o super întâlnire Family Travel Bubble, așa că Balvanyos Resort a fost alegerea potrivită pentru a împăca și bucureștencele și clujencele. Aveam nevoie de un loc încăpător, cu camere dedicate familiilor, care să țină copiii antrenați și adulții relaxați.

Am ales Balvanyos Resort, la recomandarea Eximtur, o companie cu 30 de ani de experiență. În listele lor am găsit peste 600 de hoteluri, vile și pensiuni din România, iar partea cea mai faină este că prin intermediul lor, poți plăti cu vouchere de vacanță serviciile oricărei unități de cazare alese.

Cum se ajunge la Balvanyos Resort

Resortul se află în mijlocul munţilor şi pădurilor din jurul Lacului Sf. Ana, pe DN 11C între Băile Tuşnad şi Târgu Secuiesc.

Există mai multe rute pe care puteți ajunge la Balvanyos Resort din București, atât pe Valea Prahovei, cât și pe Vălenii de Munte-Cheia, ambele trecând prin Brașov și Sf. Gheorghe, dacă vă doriți să opriți pentru un prânz. Noi am pornit într-o vineri și am făcut un pic peste 3 ore și jumătate până la destinație.

Drumul este un deliciu, mai ales primăvara, cu copaci înfrunziți verde crud și cu puncte de belvedere la tot pasul. Ne-am bucurat în mod special de această parte a călătoriei, povestindu-le copiilor despre munții, râurile și dealurile de pe traseu.

Cum e atmosfera?

Ajunși la Balvanyos Resort, ne-am luat îndată în primire camerele, proces deloc anevoios, de la recepția principală.

Era liniște, o liniște ca un izvor care curge în șoaptă spre timpane. Aerul se simțea ușor umed și răcoros, iar cerul spălăcit făcea verdele pădurii să ne lovească și mai tare privirea.

Ne-am simțit ca acasă din prima clipă în care am intrat în camera noastră lemnoasă, cu acoperișul de înălțimea unui brad voinic și cu totul aranjat proaspăt.

Cum arată camerele

Cazarea tuturor dintre noi a fost alocată în una din cele două vile de la 200m de hotelul principal, Villa Panorama 2, cu camere super spațioase și potrivite pentru familii și cu vedere directă la urși, haha.

Villa Panorama 2 are 12 camere de tipul Panoramic Family Room, acesta fiind și cel mai nou corp al resortului. Fiecare cameră dispune de baie proprie și are terasă cu vedere panoramică la pădure.

În prezent se construiește și un corp de hotel dedicat special familiilor cu copii, legat de centrul spa, pe care abia așteptăm să îl testăm.

Camerele sunt foarte spațioase și cosy. Toate elementele sunt de lemn, cu lumini ambientale și paturi încăpătoare.

În camera noastră am găsit un pat matrimonial la parter, cu vedere spre munți și pădurea verde, iar în mica mansardă încă un pat jos, în care băieții au dormit ca într-o căsuță specială de pici. Oglinda în formă de urs de pe perete ne-a smuls un zâmbet, deși știam prea bine că ea doar ne pregătește pentru întâlnirile cu fauna locală.

Camerele sunt dotate și cu minibar și cu aparat de cafea Nespresso. Am găsit, de asemenea, papuci de casă, fohn și miniseif.

Ce facilități există

  • Hotel cu camere duble care pot fi dotate cu pat suplimentar, suite și apartamente cu 2 camere, două vile separate de clădirea hotelului, cu apartamente cu 1 dormitor, cu 4 dormitoare sau camere de tip family room
  • Baie proprie pentru fiecare cameră
  • Grand Santerra Spa, un spa de 2000m², cu 3 piscine (wellness, copii și exterioară), bazine cu hidromasaj, bazine Kneipp, cameră salină, saună secuiască pe lemne, cameră de terapie spa, spații de relaxare, sală de fitness și bar
  • Parcul de aventură Balvanyos, cu 3 trasee pentru copii și unul pentru adulți
  • Loc de joacă afară
  • Teren multifuncțional de sport
  • Biliard și tenis de masă
  • Tir cu Arcul
  • Zonă de escaladă

Există și pachete speciale de cazare plus alte servicii, cu diverse ocazii, precum Gourmet Weekend sau Balvanyos, Pământ Vindecător.

Cum este mâncarea

Pachetul de cazare de la Balvanyos Resort include și micul dejun, ceea ce este minunat, pentru că în apropiere nu sunt opțiuni rapide de a lua masa.

Slotul orar pentru micul dejun se alege cu o seară înainte și se comunică la recepție.

Ne-am bucurat de salatele tradiționale, ouăle poșate și plăcinte de casă, fiecare a găsit ceva pe gustul propriu.

Pentru prânz și cină, am testat, pe rând restaurantele resortului. Important de menționat că pentru cină, este prudent să faceți rezervare. La Forest, restaurantul de bază, am putut alege dintr-o varietate interesantă de bucate românești și ungurești tradiționale, dar și câteva bunătăți din bucătăria internațională. Noi am încercat ciorbițele (delicioase) dar și sarmalele cu mămăligă coaptă.

La Gastrolab, zona rustică a complexului hotelier, ne-a fost tare greu să alegem dintre felurile interesante de mâncare, mare parte dintre ele preparate sub ochii noștri, în cuptorul uriaș. Felurile de mâncare disponibile aici pornesc de la origini și rețete secuiești, reinterpretate într-o viziune actuală. Ce am testat aici?

Burger cu carne de cerb, colțunași cu ciuperci de pădure, humus cu jumări de mangaliță, găluște Somlói, mititei din carne de vânat, pulpă de rață cu piure, a fost greu să alegem, dar am reușit.

Seara, aici au loc întâlniri magice la focul de tabără, unde se spun povești în trosnetele lemnelor.

Tot în cadrul resortului, există și un al treilea restaurant, Fork, pe care noi însă nu l-am găsit deschis. Acesta are un specific gourmet și propune o experiență fine dining exclusivistă. Sperăm să îl putem încerca și noi la vizita următoare.

Ce activități poți face la fața locului

  • bălăceală în piscine, pentru mari și mici

În cadrul Grand Santerra Spa, există atât piscine interioare, cît și exterioare. Afară nu au fost mai mult de 16-17 grade, însă le-am încercat cu entuziasm pe toate.

Apa este caldă, cu temperaturi între 24-36 de grade, însă când am testat noi piscinele, chiar și cea de afară avea în jur de 30 de grade. De asemenea, sunt mai multe tipuri de bazine pentru jacuzzi, cu momente spumoase, care i-au încântat mai ales pe cei mici.

Deși hotelul era fully booked în weekendul ales de noi, nu am simțit deloc aglomerație. Mai ales în prima parte a zilei, centrul spa era foarte aerisit. De menționat aici, că pentru părinții care vor să fugă noaptea la o oră de relaxare, seara, centrul spa devine dedicat exclusiv celor peste 14 ani.

  • relaxare la saune

Zona de saune este foarte variată, cu hamam, sauna cu infraroșu, saună finlandeză, dușuri senzoriale, chiar și un duș cu zăpadă. Tot în această zonă găsiți o cameră salină și o saună secuiască pe lemne cu aromaterapie.

De la recepție primești tot ce ai nevoie, halat, prosoape, papuci, iar vestiarele au dulăpioare care se pot încuia. Ce am recomanda noi pentru aceste vestiare, ar fi 2-3 camere speciale pentru familii, pentru a ușura misiunea celor cu mai mulții copii :D.

  • trasee în copaci în parcul de aventură

După cum spuneam, aici există trei trasee pentru copii și unul pentru adulți, ba chiar și unul mai special, pentru teambuilding. Taxa pentru acces în parcul de aventură este de la 40 la 60 de lei, în funcție de vârsta participanților, și se achită la recepția hotelului, acolo unde se face și rezervarea în prealabil.

  • drumeții ghidate

În zonă există mai multe posibilități de drumeție, toate super interesante. Noi am ales un traseu scurt, de 60-90 de minute, bun pentru toate categoriile de vârstă, până la Peștera sulfuroasă și înapoi. Rareș, ghidul nostru, și-a presărat discursul cu multe lucruri interesante despre natură, despre fructele pădurii și ce animale le preferă pe fiecare, despre urme de animale, despre legende ale locului, dar și despre depunerile de sulf și alaun de pe pereții peșterii.

Peștera Sulfuroasă este, de fapt, galeria unei foste mine de sulf, o mofetă naturală uriașă. Prin gura grotei iese o cantitate foarte mare de gaz mofetic, cu un debit ce depășește 3000 m3/zi, fiind emanația postvulcanică cu cel mai mare debit din Europa.

Deoarece cu cât te apropii de sol, cu atât emanația este mai puternică, este important ca cei mici să păstreze distanța adecvată, încât gazul poate fi extrem de periculos atunci când este respirat minute la rând. Pe de altă parte, aceste emanații sunt adevărați factori curativi naturali pentru cei cu afecţiuni de cord şi afecţiuni ale sistemului cardiovascular.

  • sporturi (vezi facilități mai sus)
  • plimbare cu mașină electrică
  • tură de offroad
  • minifermă de animale

La finalul drumeției ghidate, am descoperit și o minifermă cu ponei, miei, căprițe și porci.

  • observator de urși

Dacă mai considerați că este necesar, noi am avut o întâlnire neregizată, așa că i-am observat suficient :)).

  • ture cu bicicleta, clasică sau electrică

Ce poți face în zonă

  • Lacul Sfânta Ana
  • Tinovul Mohoș
  • Peștera Sulfuroasă
  • Cetatea Balvanyos
  • Tinovul Buffogo
  • Grota Ucigașă
  • Cimitirul Păsărilor
  • Băile Fetelor Apor și Izvoarele Tămăduitoare
  • Băile Mikes
  • Băile Csiszar

Ce zic copiii

Pe copii i-am scos cu mare greutate din piscine, a fost absolut locul lor preferat, și tind să cred că și al nostru. Relaxarea, râsetele, poveștile cu prietenii în timp ce alternezi tot felul de experiențe senzoriale ne-au oferit exact ce căutam.

Copiii au apreciat mult și focul de tabără, dar și traseele din copaci din ultima zi, parcurse înainte de plecare.

O amintire care le va rămâne probabil mult timp în minte este întâlnirea cu ursul, din prima seară, chiar lângă vilă. L-am tot admirat vreo douăzeci de minute, imaginându-ne scene din viața lui din pădure și ce l-a făcut să vină tocmai până la resort, deși urșii nu au acces la piscină sau spa.

Bine de știut

  • La Balvanyos Resort poți ajunge cu tichete de vacanță, prin intermediul Eximtur
  • la 30 de minute se află orașul Târgu Secuiesc, în caz că aveți nevoie de cumpărături mai specifice sau provizii de orice fel
  • micul-dejun este inclus și este de tip bufet
  • există parcare atât la hotel, cât și la vile
  • aveți grijă când vă aventurați singuri prin zonă, aceasta este frecventată de urși
  • temperatura camerei este reglabilă de la termostatul din cameră, deci puteți vizita Balvanyos Resort în orice perioadă a anului
  • de-a lungul anului există numeroase evenimente și conferințe găzduite aici
  • restaurantele sunt dotate cu scaune de masă pentru bebeluși
  • verificați prognoza înainte să vă faceți bagajele; fiind zonă montană, aveți nevoie de îmbrăcăminte în straturi.

Ce ni s-a părut unic la Balvanyos Resort

Fără doar și poate, preferata noastră rămâne distracția de la piscine, un loc fantastic pentru familii, unde atât cei mari, cât și cei mici se pot distra și relaxa în același timp

Ne-a plăcut mult priveliștea din camerele de la vilă, care îți face instant ziua mai frumoasă, alături de o cafea caldă.

Comoditatea de a face lucruri împreună cu cei mici, având la dispoziție o gamă largă de activități, ne-a făcut să adăugăm acest loc pe lista noastră și pentru alte ieșiri în natură.

Cum faci o rezervare la Balvanyos Resort

Noi am ajuns la Balvanyos Resort, la recomandarea Eximtur, care au o întreagă listă de locații minunate cu spa în România. Eximtur sunt mereu pe fază cu tot felul de oferte tentante, iar partea cea mai interesantă este că, prin intermediul lor, puteți folosi vouchere de vacanță în orice agenție agenție Eximtur, pentru orice destinație din România.

Acest articol a fost realizat în colaborare cu Eximtur România, parte din seria Cu copiii prin România.

Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Instagram.

Iar dacă ești pasionat de comunități, te aștept în grupul meu de educație prin călătorii și călătorii long-term– Worldschoolers România.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *