Idei de meniu săptămânal pentru o alimentație echilibrată – ediția de martie

Idei de meniu, Rețete

Așa tare îmi plac meniurile de primăvară! Frunze de toate felurile, flori, legume – mesele ni se colorează din ce în ce mai tare și partea bună e că de abia ne pregătesc pentru minunățiile care urmează.

Și pe lângă entuziasmul unui nou sezon petrecut în aer liber, se adaugă și faptul că, de obicei, în martie, ne întoarcem acasă de departe cu un super chef de gătit și de încercat lucruri noi în bucătărie.

După cum povesteam și în alte articole din această serie, produsele proaspete de sezon sunt alegerea noastră numărul unu dintr-o serie de motive.

În primul rând, plantele de sezon sunt de obicei mai proaspete și mai gustoase, deoarece nu călătoresc pe distanțe lungi pentru a ajunge la noi acasă.

În al doilea rând, aceste plante conțin nutrienți valoroși, deoarece sunt culese la maturitate maximă.

În plus, mâncarea de sezon sprijină agricultura locală și reduce impactul asupra mediului. Astfel, ne putem aduce contribuția la economia locală și ne putem menține stilul de viață sănătos și durabil.

O mulțime de plante verzi și colorate încep să răsară pe rafturile magazinelor sau pe rafturile virtuale, dar încă este momentul rădăcinoaselor și a mâncării consistente potrivită vremii reci.

Practic, e momentul în care ne despărțim de iarnă și spunem hello primăverii, iar în bucătăria noastră, asta se traduce printr-o mulțime de mixuri interesante și idei îndrăznețe între cele două anotimpuri.

Este timpul potrivit pentru o dietă cu salate proaspete și ușoare, după o iarnă greoaie. Este și timpul potrivit pentru joacă și experimente, cu multe elemente noi în bucătărie pe care le putem adăuga în felurile noastre de mâncare preferate. Ingredientele de primăvară sunt pline de antioxidanți, minerale, flavonoizi și nutrienți cheie care dau un boost sistemului nostru imunitar.

Este, de asemenea, timpul perfect pentru foraging. Totuși, este important să cunoașteți bine plantele pe care le culegeți și să aveți grijă să nu confundați plantele comestibile cu cele toxice sau cu cele protejate de lege. De asemenea, nu uitați să cereți permisiunea proprietarului terenului, dacă e cazul, și să respectați mediul înconjurător, lăsând suficiente plante pentru a se regenera în mod natural.

Pentru și mai multe idei potrivite în această perioadă, vă las aici și meniul cu idei pentru preparate de Paște, delicioase, sănătoase și sustenabile.

Iar pentru meniu în format pdf la rezoluție mare vă invit să vă abonați la newsletter.


Tips&tricks în pregătirea preparatelor

  • Câteva exemple de plante de sezon pe care le puteți include în rețetele de început de primăvară: Carciofi, rucola, avocado, sparanghel, sfeclă, varză chinezească, broccoli, varză de Bruxelles, varză, morcovi, conopidă, țelină-rădăcină, țelină, varză kale, praz, păstârnac, ceapă, cartofi, ridichi, andive, spanac, topinambur, ceapă verde, cartofi dulci, gulie, rubarbă
  • În meniul săptămânal din luna martie veți găsi o varietate de opțiuni sănătoase, potrivite pentru toate vârstele. Rețetele sunt concepute pentru a fi simple și rapide, iar unele dintre ele sunt inspirate din bucătăria internațională, pentru a evita monotonia.
  • În continuare, slow-cooker-ul este un aliat de nădejde, mai ales pentru frăgezimea tuturor cărnurilor, dar și pentru libertatea pe care ne-o oferă. Așezăm ingredientele dimineață, plecăm unde avem treabă, iar la prânz, mâncarea ne așteaptă aburindă și delicioasă. Zilele acestea este valabil și o reducere de 20%, cu codul EXTRA20.
  • Începe sezonul mult-iubitei leurde, al urzicilor și al spanacului proaspăt. Este, totodată, o ocazie bună pentru a încerca foraging-ul, adică de a vă culege singuri plantele pe care le gătiți. Există o mulțime de pajiști pline cu leurdă în pădurile din jurul orașelor, pe care o recunoașteți ușor după formă și mirosul specific de usturoi crud. Puiuții de urzică merg excelent în multe preparate și sunt o sursă semnificativă de fier, calciu, magneziu și vitamina C, dar conțin compuși antioxidanți și antiinflamatori, cum ar fi acidul fenolic și quercetina.
  • Pesto-ul de leurdă se potrivește foarte bine lângă o mulțime de preparate. Noi îl preparăm cu frunze proaspete de leurdă, semințe de pin, parmezan sau pecorino și ulei de măsline, are un gust distinctiv și pământesc pe care îl adorăm.
  • O altă vedetă a primăverii este sparanghelul, fie el verde sau alb, cu ținuta delicată și textura crocantă. Acesta este o sursă excelentă de vitamine și minerale esențiale, precum vitamina C, vitamina K, acid folic, fier și potasiu. În plus, sparanghelul conține și compuși antioxidanți, cum ar fi flavonoidele și carotenoidele, care ajută la combaterea stresului oxidativ și la menținerea sănătății sistemului cardiovascular. Noi îl folosim cel mai des ca garnitură, pe grill sau în fontă, sau în salate, printre frunze verzi și bucățele de brânză.
  • Declarăm oficial că suntem îndrăgostiți de smoothie bowl-uri, o apariție relativ recentă (au apărut acum vreo 20 de ani) în istoria culinară. În ultimele ierni, am avut ocazia să încercăm multe combinații de smoothie bowls și le reproducem cu drag atunci când ne dorim un mic dejun fresh, dar super consistent.
  • Pentru quiche-ul cu urzici am folosit această rețetă de bază, în care am înlocuit spanacul cu urzicile.
  • Tot primăvara ne bucurăm din plin și de frunzele de kale, o plantă extrem de versatilă și hrănitoare, pe care o consumăm în brioșe, smoothie-uri, tocănițe, stir-fry sau salate și din care, uneori, facem chipsuri crocante la cuptor.
  • Banana bread este prietena noastră, în special pentru că o putem prepara de seara, iar dimineața e proaspătă și pufoasă, numai bună pentru un mic dejun rapid. Avem câteva rețete pe care le tot folosim, iar banana bread cu coacăze roșii este în top 3 pentru noi.
  • Una din cele mai căutate rețete de pe blog este cea de budincă de tapioca, pe care noi o iubim mult pentru textura cremoasă și perlată, dar și pentru multitudinea de toppinguri pe care le putem experimenta.

Meniu săptămânal pentru toată familia

Luni

Mic dejun – Smoothie bowl cu sfeclă, fructe de pădure și ghimbir; aveți nevoie de orice lapte sau băutură vegetală, care poate fi chiar combinat cu iaurt, sfeclă, fructe de pădure, ghimbir. Toppingurile se pot face într-o mulțime de variante, noi le iubim pe cele din familia nucilor, cocos, penițe de cacao și fructe întregi;

Prânz – Somon cu lime și usturoi cu cartofi noi cu mărar și pesto de leurdă;

Cină – Salată de conopidă cu cheddar și prosciutto – cu dressing de iaurt și, neapărat, cu ceapă verde

Gustare – Unt de arahide și alune de pădure pe felii de măr

Marți

Mic dejun – Omletă cu ceapă verde și sparanghel

Prânz – Supă cremă de mazăre, mentă și ceapă verde

Cină – Salată cu halloumi, rucola și năut

Gustare – Crakers cu avocado

Miercuri

Mic dejun – Brioșe cu banane și kale, o combinație pornind de la rețeta de brioșe cu banane de pe blog; pentru aceste brioșe verzi, am devenit faimoși în restaurantele din Tenerife, unde mergeam cu gustare pentru Carolul de 7-8 luni la pachet;

Prânz – Curcan slow-cooked cu ridichi coapte și sparanghel

Cină – Quiche cu praz și urzici, un quiche asemănător cu acesta

Gustare – Fructe proaspete

Joi

Mic dejun – Tartine cu anghinare și pecorino

Prânz – Miel slow-cooked în sos de iaurt și tabbouleh de primăvară

Cină – Chifteluțe de gulie cu parmezan și salată de varză

Gustare – Caju și caise deshidratate

Vineri

Mic dejun – Banana bread cu coacăze roșii

Prânz – Penne proaspete cu praz, păstăi verzi și sparanghel

Cină – Salată cu spanac și căpșuni

Gustare – Fructe proaspete

Sâmbătă

Mic dejun – Budincă de tapioca cu mango și cocos

Prânz – Bol cu pui, portocală și ghimbir

Cină – Varză chinezească (Bok choy) baby pe grill cu sos miso

Gustare – Chipsuri de kale

Duminică

Mic dejun – Cheesecake cu lime și bezea

Prânz – Pad Thai cu creveți

Cină – Salată cu ton, mozzarella și pesto de urzici

Gustare – Buchețele de broccoli cu sos de iaurt

Sper să vă bucurați de aceste idei de meniu pentru începutul de primăvară. Până la următorul articol cu idei de meniu săptămânal pentru o alimentație sănătoasă, vă sugerez să încercați alimente și rețete noi și variații pe tema acestui meniu.

Nu uitați că pentru meniu în format pdf, numai bun de printat, la rezoluție mare, vă invit să vă abonați la newsletter, unde vă așteaptă multe alte surprize.

Sursă featured photo: Unsplash.com

Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Pinterest şi Instagram.

* Disclosure: acest articol poate conține linkuri afiliate. Aceasta înseamnă că fără nici un cost adițional pentru voi, eu pot câștiga un mic comision dacă voi le accesați și faceți o comandă.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *