Anul acesta îmi propun să revin cu un articol de idei de meniu în fiecare lună, una din cele mai iubite serii de pe blog. Voi sugera rețete de sezon, amestecate cu câteva rețete all-season și câteva internaționale, iar voi vă puteți juca cu ele după poftă și plac.
Ianuarie este o lună așa contradictorie! Pe de o parte e toată nebunia și energia unui nou an, în care ne facem promisiuni nouă însene, în care ne uităm în spate spre ce ne-a plăcut și ce nu din vechea viață. Iar pe cealaltă parte, e fix luna aia din mijlocul iernii, de cele mai multe ori mohorâtă și gri, rece și vântoasă, în care tânjim după o rază de soare sau măcar după câțiva fulgi de zăpadă.
Este și plin sezon al virozelor, mai ales pentru că petrecem mai mult timp la activități de interior, acolo unde se transmit cel mai ușor crocobaurii. Corpul nostru are nevoie să îl sprijinim cu alimente curate și sănătoase, iar psihicul are nevoie de mese gustoase ca să treacă mai ușor peste posomorâtul sezon, așa că încerc să le combin pe ambele în acest meniu.
Cel mai bine este ca aceste meniuri săptămânale să le pregătim cam de joi-vineri ca în weekend să ne asigurăm că avem toate ingredientele la noi acasă și să începem următoarea săptămână în forță. Iar pentru meniu în format pdf la rezoluție mare vă invit să vă abonați la newsletter.
Cuprins
Tips&tricks în pregătirea preparatelor
- Vă povesteam în alt articol din seria idei de meniu săptămânal, că ne place să ne acordăm la vremea de afară și la ofertele sezoniere, deși uneori ni se face poftă și de fructele și legumele verii, pe care le presărăm pe ici-colo în rețetele săptămânii.
- Dintre legumele și fructele de sezon, punem mare accent pe citrice, mere, pere, rădăcinoase, varză de toate felurile și legume-flori (broccoli, conopidă), dovleac.
- În meniul săptămânal din luna ianuarie veți găsi tot felul de preparate sănătoase, potrivite de la mic la mare. Rețetele sunt simple, mare parte rapide,iar câteva dintre ele sunt de inspirație internațională, ca să evităm monotonia.
- Pentru granola de casă avem nevoie de fulgi de ovăz sau secară, fulgi de cocos mari, merișoare congelate, stafide sau alte fructe uscate, alune de pădure, diverse semințe și condimente (scorțișoară, vanilie, cardamom) și un strop de miere de lavandă. Mie îmi plac în iaurt și pudra de cătină, miezul de boabe de cacao și fructele proaspete, alături de granola.
- Am descoperit pastele orzo în Grecia și ne plac tare mult. Fiind foarte mici, se întrepătrund perfect cu sosurile care se îngroașă pe măsură ce se răcesc și rezultatul este divin. Pentru adulți am adăugat gorgonzola cremoasă în sos, iar la final, pentru toată lumea am presărat câțiva muguri de pin și fulgi de parmezan.
- Salata de sfeclă coaptă cu brânză de capră este o soră de-a acestei salate. De curând, am început să cumpărăm și sfeclă galbenă pe care o amestecăm cu cea roșie, rezultatul fiind o salată de sfeclă tare colorată. Foarte importantă este brânza de capră – cu cât mai maturată, cu atât mai potrivită pentru această rețetă. Alte ingrediente pe care le putem adăuga sunt merele, nucile sau semințele de dovleac, frunze de salată sau microplante (pe care le folosim din ce în ce mai des) și, eventual, o lingură de suc proaspăt de portocale sau o linguriță de muștar Dijon.
- Gofre cu somon – Acest mic dejun este noua noastră dragoste și încercăm să îl introducem săptămânal. Pentru gofre folosim aparatul Breville, cu care acestea sunt gata imediat, deci devine un mic-dejun potrivit când nu avem mult timp la dispoziție.Pentru Leila, folosim somon la grill, iar noi, ceilalți, le mâncăm cu somon afumat sau butterfish afumat – greu de zis care e varianta preferată. Ouăle poșate moi și sosul se combină delicios cu gustul de pește și cu gofrele pufoase.
- Pentru tocăniță de năut și vânătă aveți nevoie de condimente precum chimion, chimen sau negrilică, coriandru măcinat și de câteva ingrediente pe care le avem mereu prin casă: suc de roșii sau pastă de roșii, usturoi proaspăt, supă de legume clară (stock), pătrunjel, lămâie, ceapă, opțional – chilli. Pentru tocăniță, sotați ceapa și chilliul, adăugați condimentele și usturoiul încă 2-3 minute, după care adăugați vânăta și supa. După ce vânăta este gătită, adăugați năutul și pasta de roșii. Meiul se fierbe simplu, separat.
- De ceva timp, mâncăm curry o dată sau de două ori pe săptămână, chef-ul principal pe acest sector fiind Alex. Am găsit și încercat o mulțime de paste de curry fără conservanți sau aditivi și, de asemenea, lapte de cocos doar din cocos și apă, iar multitudinea de legume care pot fi adăugate îl face o masă extrem de hrănitoare. Pasta de curry există în versiuni foarte foarte puțin picante, așa că poate fi o rețetă potrivită și pentru copii. Pentru bebeluși, vă recomand să scoateți legumele sotate în lapte de cocos, sunt delicioase și înainte de a adăuga pasta de curry.
- De vreo doi ani, preferăm pastele proaspete cam în toate rețetele calde de paste. Avem întotdeauna și paste uscate în dulap, pentru mese ad-hoc
- Pentru aluatul de arepas, aveți nevoie de făină specială – făină de porumb nixtamalizată.
- Chimichurri este un sos sud-american pe bază de verdețuri (pătrunjel, coriandru), usturoi, ulei de măsline și condimente.
- Ne bucurăm că se găsesc din ce în ce mai multe dulcețuri fără zahăr pe piață. Cel mai mult ne plac dulceața de nuci, dulceața din flori de soc și dulceața de portocale, toate în varianta fără zahăr. Pentru bebeluși și copiii foarte mici, vă recomand fructele proaspete în loc de dulceață, chiar fiind ea fără zahăr.
Meniu săptămânal pentru toată familia
Luni
Mic dejun – Iaurt cu granola de casă
Prânz – Paste orzo cu pui, busuioc și smântână cu usturoi
Cină – Salată de sfeclă coaptă și brânză de capră – inspirația pentru această salată de sfeclă coaptă o constituie rețeta de aici.
Gustare – Biscuiți cu portocală – nu uitați să folosiți doar coaja citricelor netratate sau bio.
Marți
Mic dejun – Gofre cu somon, ou poșat și sos de iaurt cu muștar, mărar, capere, ulei de măsline și lime și ceapă verde
Prânz – Tocăniță de năut cu vânătă și mei
Cină – Supă cremă de hribi, gălbiori și pleutorus; ciupercile se sotează, se adaugă supă de legume (stock) sau apă. Când ciupercile s-au gătit, supa se blenduiește și se adaugă smântână și piper în fiecare farfurie.
Gustare – Crumble de mere. Pentru acest crumble aveți nevoie de scorțișoară, ghimbir și cardamom, ovăz și făină
Miercuri
Mic dejun – Terci de orz cu pere coapte și nuci – vă puteți inspira din pașii din această rețetă de ovăz cu lapte. Fulgii de orz sunt incredibil de păstoși și cremoși, iar para coaptă dă dependență
Prânz – Pulpă de curcan slow-cooked cu chipsuri de cartof și țelină
Cină – Curry cu creveți și orez roșu la aburi
Gustare – Fructe proaspete
Joi
Mic dejun – Brioșe carrot cake
Prânz – Burrito cu carne de vită – nu uitați să adăugați fasole, coriandru, porumb, roșii, varză, ceapă, brânză și orez
Cină – Salată de conopidă cu cheddar – cu dressing de iaurt și, neapărat, cu ceapă verde
Gustare – Budincă de migdale
Vineri
Mic dejun – Salată de avocado și grapefruit
Prânz – Tagliatelle proaspete cu sos de roșii și dovlecei
Cină – Rădăcinoase coapte – toate rădăcinoasele delicioase pe care le găsiți – nu uitați de sosul de iaurt cu mărar și lime;
Gustare – Fructe proaspete
Sâmbătă
Mic dejun – Tartine cu pesto de kale și roșii uscate
Prânz – Biban la cuptor cu verze de Bruxelles și broccoli
Cină – Arepas cu fasole neagră și avocado
Gustare – Fistic și caju
Duminică
Mic dejun – Clătite cu dulceață fără zahăr și mascarpone
Prânz – Pizza de casă cu pulled pork
Cină – Dovleac copt cu chimichurri de pătrunjel
Gustare – Mango with sticky rice (mango cu orez lipicios)
Sper să vă facă viața măcar un strop mai ușoară aceste idei pentru săptămâna viitoare. Până la următorul articol cu idei de meniu săptămânal pentru o alimentație sănătoasă, vă sugerez să vă jucați cu variații pe rețete. Nu uitați că pentru meniu în format pdf, numai bun de printat, la rezoluție mare, vă invit să vă abonați la newsletter, unde vă așteaptă multe alte surprize.
Sursă featured photo: Unsplash.com
Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Pinterest şi Instagram.
* Disclosure: acest articol poate conține linkuri afiliate. Aceasta înseamnă că fără nici un cost adițional pentru voi, eu pot câștiga un mic comision dacă voi le accesați și faceți o comandă.
0 Comentarii