Un grad de predictabilitate într-un viitor incert. Un sprijin în perioadele grele, în care tânjim să ne regăsim valorile și pe noi însene. Acțiuni care aduc sens, bucurie, înțelepciune în zilele mele. Practici pline de semnificație, fără de care nu mai vreau sau nu mai știu să fiu.
Am scris de multe ori despre importanța ritualurilor în zilele mele și, chiar dacă uneori le mai rătăcesc prin haosul vieții, mă întorc conștient la siguranța pe care doar ele mi-o dau.
Sigur că nu pot să le păstrez pe toate pentru mine și, uneori, nici nu îmi doresc. Cei mici mă văd făcând aceste lucruri și le iau foarte în serios. Vor să fie și ei parte din ritualul meu sau, mai bine zis, ca ritualul meu să fie și parte din viața lor.
Cuprins
Ce ritualuri de-ale mele au devenit și de-ale copiilor?
1. Yoga
Primul ritual pe care cei mici l-au copiat încă de când aveau doar câteva luni este yoga.
Practic yoga câteva minute în fiecare dimineață de mai bine de 10 ani. Uneori fac clase mai lungi, când timpul îmi permite.
Fiecare copil de-al meu a fost fascinat de acest ritual. M-au îngrămădit pe salteaua de yoga până le-am cumpărat propriile lor salteluțe.
Pe nisip, pe iarbă, pe covoare turcești, în case străine sau în sufrageria noastră, niciunul din noi nu a renunțat la acest ritual și, chiar și acum, când nu toate diminețile ne sunt tihnite, cu fiecare ocazie pe care o prindem, facem împreună asanele preferate.
2. Baia cu spumă
Acesta încercăm să fie un ritual săptămânal, în toate perioadele în care suntem acasă, mai rar în deplasare. Punem câteva lumânări de ceară să ardă, fusion jazz sau bossa nova.
Eu prefer lumina tremurătoare a lumânărilor de ceară, ei preferă joaca în semi-lumină sau dacă dau buzna peste mine, le e ok și întunericul.
Cel mai mult îmi place când avem timp separat sub spumă, dar sigur recunoașteți și scenariul când ești toată moale sub apa fierbinte, aproape de relaxarea supremă, când, tiptil, se deschide ușa de la baie, se vede un picioruș de la genunchi în jos cum pășește timid și se aude un glas nevinovat din întuneric: mama, pot să vin și eu? Apoi încă un glas și apoi…curând încă un glas :).
3. Masajul cu creme naturale
Cumva, ritualul de masaj și-a păstrat magia din serile începutului, serile în care mă priveam toată în oglindă, însărcinată, mângâindu-mi burtica, cuib pentru viață.
Au urmat serile în care între baie și somn, bebelușul mic merita un masaj din cap până în vârful tălpițelor. Teoretic, le făceam acest masaj pentru că atingerile sunt o sursă importantă de stimulare tactilă care îi ajută pe bebeluși să se dezvolte, să se simtă bine. Dar, în secret, masajul era de fapt ritualul prin care înregistram pe amprentele mele fiecare strop de drăgălășenie ale bebelușilor mei.
Au urmat serile în care au crescut. Dar ne-a rămas parte a ritualului nostru de liniștire înainte de somn. Și, deși nu avem răgaz de un masaj ca la carte în fiecare seară, încercăm să ne alintăm cât de des cu atingeri cremoase. Pe lângă calmul pe care îl învățăm împreună după o zi încărcată, aceste momente au mereu puterea de a ne aduce laolaltă. E experiența noastră de conectare, un timp al nostru, cu toată atenția asupra lor.
Iar după atâția ani de încercat diverse creme, unturi și uleiuri de masaj, am decis care sunt preferatele noastre: produsele Ommia, create doar din ingrediente organice. Mai exact, toate cele trei produse din pachetul Love Mom, pe care odată descoperite, nu le-am mai lăsat deoparte.
Ce le face diferite de alte produse de același tip?
Faptul că pot să le împart cu copiii mei care se întind pe spate într-o clipită, cu zâmbetul până la urechi, doar dacă menționez cuvântul masaj.
Cred că și ei își amintesc de perioada în care erau bebeluși și în care nu ratam nicio seară fără să le iau pulpițele grăsane în mâini.
Și partea cea mai bună este că până și Leila se poate bucura de atingerea catifelată a untului de corp Mother&Child, fără să îmi fac griji pentru pielea ei sensibilă de bebeluș.
Ce produse Ommia folosim?
Untul de corp Mother&Child
Mărturisesc că textura de zăpadă catifelată și mirosul de cocos și migdale dulci creează un soi de dependență greu de redat în cuvinte. Dar după ce ai luat untul delicat în căușul palmei și l-ai întins pe piele e o adevărată provocare să nu îl și mănânci.
Untul de corp Mother&Child, după cum îi spune și numele, a fost creat special pentru mame și pici. Mai exact poate fi folosit încă din perioada sarcinii, hidratând cu succes pielea femeilor însărcinate.
Îmi amintesc cu mare drag de această perioadă, în care ritualul de seară în care îmi masam burtica era de fapt un pretext de a mă conecta cu mica inimioară ce bătea în mine. Iar momentele când răspunsul la presiunea palmelor mele erau piciorușele micuțelor le iubeam cel mai mult.
Toată familia folosește acum untul de corp Mother&Child pentru că pe lângă senzația delicată atunci când îl masăm pe pielea întinsă, are avantajul de a nu conține uleiuri esențiale sau parfumanți artificiali.
Totodată, acest unt naturalajută la prevenirea și estomparea vergeturilor, reduce iritațiile și mâncărimile, repară pielea întinsă și uscată și, în general, calmează, catifelează, hrănește și hidratează pielea.
Uleiul de corp Love Bump
Uleiul Love Bump este un alt produs pe care îl iubim. Este un ulei uscat, formulat din 4 uleiuri vegetale potrivite îngrijirii din timpul sarcinii: ulei de cocos, ulei de migdale dulci, ulei de sâmburi de struguri și ulei de jojoba, îmbogățit cu vitamina E și ulei esențial de mandarină roșie. Uleiul esențial de mandarină roșie este unul dintre puținele uleiuri esențiale care nu au contraindicații în sarcină. În plus, cantitatea folosită este infim de mică, tocmai pentru a adăuga un plus de siguranță în îngrijirea pielii tale delicate în timpul sarcinii și nu numai.
Ce îmi place cel mai mult la acest ulei de corp este faptul că se absoarbe în piele instant și lasă pielea catifelată și calmă. Și că mirosul subtil de mandarină roșie mă face să mă simt pe o insulă mediterană, scriindu-mi memoriile pe o plajă goală și sorbind din mandarinele proaspăt culese și stoarse la mine în pahar.
Uleiul de corp Love Bump are și el rolul de a preveni și estompa vergeturile, repară pielea întinsă și uscată, ajută la menținerea elasticității și reduce iritațiile.
Balsamul de buze Ommia Organic Lip Balm
Este singurul produs Ommia pe care îl împart foarte rar. Odată pentru că cei mici, din fericire, nu au nevoie de el decât dacă este frig și vântul bate puternic și odată pentru că nu prea vreau: mirosul delicios de cacao, vanilie și portocală mă convinge să îl păstrez doar pentru mine.
Ce îmi place la acest balsam este că imediat după aplicare chiar îți simți buzele moi, fragede și hrănite. Ommia Organic Lip Balm protejează foarte bine împotriva efectelor negative pe care soarele și vântul le pot avea asupra buzelor.
Fiind îmbogățit cu vitamina E, ajută la regenerarea celulară și acționează ca un emolient, reparând, calmând și hidratând buzele crăpate.
*Dacă este prima oară când le folosești este recomandată testarea în prealabil pe o suprafață mică de piele.
Și dacă ritualurile rămân doar pentru familie, sunt de părere că produsele faine de tot trebuie împărțite cu prietenii. Drept urmare, împreună cu Ommia, vin cu un cadou pentru voi: codul momadica vă oferă 10% discount și livrare gratuită pentru toate comenzile de peste 35 de lei.
Acest articol a fost realizat în colaborare cu Ommia, brand românesc sustenabil.
Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Instagram.
Iar dacă ești pasionat de comunități, te aștept în grupul meu de educație prin călătorii și călătorii long-term– Worldschoolers România.
0 Comentarii