Goana după flori și plante pe sezoane – în București și în țară

Activități pentru cei mici, Joaca în natură, Pasiuni și ritualuri, Urban Lifestyle, Worldschooling

Primii ghiocei, copacii încărcați de magnolie, mirosul amețitor al salcâmilor, câmpuri întregi de maci roșii și plăpânzi, bulevarde păzite de castani, cu florile lor elegante, lavanda aromată cu care toată lumea vrea să se fotografieze – toate defilează pe rând, în spectacolul naturii și ne fac să ne amintim cât de frumoasă este revenirea la viață, după iarna lungă și grea.

Pe unele dintre flori ne bucurăm doar să le privim, pe altele putem chiar să le și consumăm, culegând responsabil. Ce au în comun toate aceste plante este că ele ne bucură simțurile, fie admirându-le și mirosindu-le, fie gustându-le în dulceață sau salată. Așa cum japonezii au o tradiție de a admira florile de cireș, pe nume Hanami, așa din ce în ce mai mulți oameni împărtășesc bucuria de a cunoaște, atinge, simți copacii și florile. La toate acestea, se adaugă și un ritual mai nou apărut, de a fotografia aceste explozii de culoare și de a le distribui în social media :)).

Articolul își propune să fie un mic ghid în expansiune, drept urmare voi încerca să adaug cât mai multe dintre plantele care ne plac, iar dacă voi mai știți și altele, cunoașteți mai multe locuri în care găsim aceste plante sau v-ar plăcea să citiți despre o plantă anume, vă invit să îmi lăsați un comentariu, pentru a completa această listă.

Când înfloresc plantele?

Perioada de înflorire variază ușor de la an la an, în funcție de zonă, de cât de lungă este iarna, de cât de ploioasă este primăvara, de cât de brusc vine căldura și mulți alți factori fizico-geografici. Am adăugat orientativ perioadele de înflorire, însă trebuie să fiți cu ochii pe natură ca să nimeriți momentele potrivite.

Cum ne distrăm alături de cei mici cu plantele

  • facem treasure hunt – de exemplu, căutăm magnoliile, liliecii, glicinele pe străzi
  • facem fotografii și ne jucăm cu funcția macro
  • mirosiiim florile, o activitate de care nu ne plictisim niciodată
  • facem parfum din petale
  • imprimăm siluetele florilor pe hârtii
  • culegem câteva flori ca să le studiem mai în amănunt acasă, la microscop
  • desenăm florile pentru a înțelege mai bine structura lor
  • facem rețete cu florile comestibile, avem o adevărată pasiune pentru ele
  • facem un picnic într-o grădină cu cireși japonezi
  • plantăm și noi plante cu flori, la noi în balcon

Există și numeroase rezervații în țară, unde putem vedea unele dintre aceste frumuseți. Se simt ca adevărate pelerinaje ale florilor, în care oamenii le caută cu poftă ca să își umple inimile de frumos.

Ce fel de flori putem întâlni în funcție de sezon

Ghioceii și brândușele de primăvară

Primii care ne dau vestea primăverii, sunt, desigur, ghioceii. Plante cu bulb, care se dezvoltă foarte bine în condiții naturale, în locuri ușor umbrite, sunt iubite și căutate de toată lumea de îndată ce iarna dă semne că pleacă. Îi putem găsi chiar până în luna aprilie în preajma Bucureștiului sau chiar în oraș. Câteva dintre locurile în care ne putem bucura de acești mititei sunt: Grădina Botanică, Parcul Cișmigiu, Pădurea Băneasa, Pădurea Snagov, Pădurea Râioasa dar și în celelalte păduri, ascunși printre copaci. Nu uitați că ghioceii sunt flori protejate, așa că puteți merge doar să le admirați căpșoarele în pădure, fără să îi rupeți. În compania lor apar și brândușele de primăvară, alte flori superbe, protejate.

Magnolii

Urmează minunatele magnolii, la final de martie – început de aprilie, răspândite prin tot orașul. Sezonul ține doar câteva săptămâni. Mulțumită Dianei Robu, avem și o hartă a magnoliilor la nivel de București, super bună pentru a căuta magnoliile din zona noastră sau pentru a face un traseu prin oraș în care să admirăm cât mai multe splendori. Se remarcă magnolii cu personalitate, precum cea de pe strada Mahatma Ghandi – o magnolie uriașă, sau magnoliile galbene (yelllow bird) din Berceni, Vatra Luminoasă sau Mărțișor, la Casa Memorială Tudor Arghezi. În Parcul Morarilor, găsim o întreagă grădină de magnolii. Pe lângă desfătarea privirii, ne tentează să și culegem câteva flori, ca să încercăm o rețetă de magnolii murate.

Găsim magnolii frumoase și pe pietonalul Nichita Stănescu din Ploiești, în Oradea – în Parcul Palatului Baroc sau în Grădina Palas din Iași.

Corcoduși înfloriți

Odată cu magnoliile, înfloresc și corcodușii și prunii ornamentali, cu ale lor floricele de popcorn care bucură orașele, prin parcuri, pe străzi, prin curțile oamenilor. Poate par banali, însă fără ei, primăvara nu ar fi la fel!

Narcise

Narcisele sunt flori originare din nordul Africii, regiunile mediteraneene și Europa Centrală.
Există câteva rezervații cu narcise la noi în țară, precum Poiana Narciselor din Munții Rodnei. Un alt loc în care le putem admira este Dumbrava Vadului sau Dumbrava Narciselor, o rezervație din Pădurea Vadului, în județul Brașov, comuna Șercaia, pe teritoriul satului Vad. 

Lalele și lalele pestrițe

Putem face fotografii cu aer olandez la pepiniera de lalele din Tâncăbești, Snagov. Dacă vă interesează lalelele pestrițe (specie sălbatică, protejată), acestea se găsesc în Dănești, județul Gorj sau în județul Bistrița-Năsăud.

Bulbii din balconul nostru

Bujorul Românesc

Bujorul românesc, Comana – poză din arhiva personală

Bujorii românești sunt o altă specie protejată superbă, cu petalele de un roșu aprins, care se găsesc, de exemplu, în Rezervația Padina Tătarului din Pădurea Comana. Ei înfloresc în luna mai, când are loc și un festival al bujorului.

Liliacul

Liliacul înflorește în luna aprilie, în unii ani chiar în jur de ziua mea, de asta îi corelez cumva cu mine. În afară de coloritul superb și de mirosul de care te îndrăgostești pe loc, florile de liliac pot fi folosite pentru o dulceață delicată, deoarece sunt comestibile atunci când sunt gătite și consumate în cantități mici. În Cernătești, județul Buzău, se află „Dealul cu Lilieci”, o rezervaţie naturală de interes naţional încă din anul 2000.

Cireșii japonezi Sakura

Cireșii japonezi sunt deja faimoși la nivel internațional și ne mândrim și noi cu o superbă Grădină Japoneză în București. Mai găsim și în alte locuri din București câteva specimene rătăcite, precum în Parcul Carol. În țară, îi găsim în Parcul Unirii din Oradea, în spatele Catedralei Mitropolitane din Timișoara, sau în apropierea Sibiului, în Cisnădie. Cireșii japonezi înfloresc în luna aprilie, de obicei după jumătatea acesteia, însă anul acesta ei sunt deja în floare la momentul la care scriu acest articol.

Glicina – Wisteria sinensis

Glicinele mi-au atras privirea înainte să știu cum se numesc, deoarece avem câteva chiar în apropierea casei. Aceste plante care se găsesc în bolți cu flori curgătoare încep să înflorească la final de aprilie și pot fi mov sau albe. Pe 11 iunie și pe Bulevardul Regina Maria găsiți câteva exemplare foarte frumoase și impunătoare. Wisteria sinensis este o glicină originară China și sora ei Wisteria floribunda este originară din Japonia.

Rapiță

Rapița înflorește la final de aprilie – mai și stă așa o vreme bună. Câmpurile de rapiță sunt ușor de găsit, acoperă terenuri întregi în special la câmpie, fiind ușor de descoperit datorită galbenului electrizant.

Soc

El sigur va ocupa un loc important și în articolul în care vom vorbi despre ce culegem din jurul Bucureștiului, dar e pur și simplu divin și doar să mergi printre arbuștii de soc și să le simți mirosul dulce. Găsim soc în Țigănești, în Comana și în multe păduri din jurul Bucureștiului. Socul înflorește în luna mai.

Iasomie

O găsim prin parcuri, în tufișuri mici, și ne amețește cu mirosul ei fructat, cu florile delicate și albe. Înflorește la început de vară, să ne dea de veste că vine cu adevărat căldura.

Castanii

Castanii cu florile lor ca niște lumânărele sunt un decor special, atât pentru plimbări, cât și pentru fotografii. O alee superbă cu castani găsim în Parcul Carol, București, iar un bulevard faimos pentru castani săi se află Ploiești. Castanii înfloresc în luna mai.

Salcâmii

Salcâmii se găsesc peste tot și când înnebunesc e greu să nu îi observăm. Florile lor comestibile și parfumate ne amintesc de copilărie. Ei înfloresc pe la mijloc de mai și au flori albe, roz, galbene, o minunăție!

Macii

Macii care vestesc vara, cresc obraznici pe câmpurile României. Găsim astfel de câmpuri pe Autostrada Soarelui, sau pe drumul București – Comarnic. Petalele lor roșii ca sângele sunt foarte plăpânde și se desprind ușor, așa că cel mai bine este să nu îi culegeți, ci să vă bucurați de frumusețea lor acolo unde îi găsiți.

Tei

Teii înfloresc la final de mai, început de iunie și ne bucură cu parfumul lor. Îi găsim atât în oraș, cât și în pădurile din jur.

Lotușii

Lotușii înfloresc în perioada mai -iunie. O specie superbă de lotus poate fi observată în lacul din Parcul Circului, București, ocrotită încă din anul 1931.

Lavandă

Lavanda rămâne probabil cea mai populară printre fotografiile din social media. Partea bună este că acum nu mai trebuie să ajungi tocmai în Provence pentru minunatul decor purpuriu, ci o găsim din belșug chiar la noi în țară. Lavanda înflorește în luna iunie, iar momentul optim pentru fotografiat este în a doua jumătate a lunii iunie, când florile ajung la maturitate și capătă o culoare intensă, vibrantă. Cea mai cultivată în România este Angustifolia, un soi mai rezistent la temperature joase, cu parfum deosebit. Găsim multe, multe lanuri de lavandă precum Gradina de Lavandă din satul Țipărești (Prahova); Lavanda Teleorman din Vatra, județul Teleorman, Lavanda DeVi din Colilia, județul Ialomița, Romanța Lavandei – Vlad Țepeș, Călărași sau Fir de Lavandă, din satul Runcușoru, județul Mehedinți. Se organizează și numeroase festivaluri ale lavandei, la care abia așteptăm să luăm parte acum cu sfârșitul pandemiei.

Rhododendron

Coamele munților se colorează în roz-violet vară de vară. Bujorul de munte este și el protejat prin lege, așa că limitați-vă la a-i savura culoarea și la a face fotografii pentru că locul său este doar la el acasă, pe culmi. Îl găsiți în Munții Bucegi, Făgăraș, Iezer, Călimani, Rodnei, Retezat și, în general, pe pajiștile montane.

Floarea soarelui

În plină vară, ne mai rămâne de descoperit o surpriză și anume, câmpul de floarea-soarelui. Ea înflorește la sfârșit de iunie – început de iulie și este un decor feeric pentru fotografii, pe lângă o adevărată lecție de recunoștință, cum se întoarce ea după soare.

Până acum nu am făcut prea multe fotografii în flori cu cei mici, pentru că atunci când descopeream câmpurile colorate, cel mai adesea ei dormeau în mașină. Iar părinții știu, este un sacrilegiu să le întrerupi somnul, nu se face așa ceva nici pentru cea mai elegantă lavandă, nici pentru cel mai plăpând ghiocel și nici pentru cei mai roșii maci. Însă avem o listă lungă de activități cu plante, pe care abia așteptăm să le punem în practică.

Care sunt preferatele voastre?

Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Instagram.

Iar dacă ești pasionat de comunități, te aștept în grupul meu de educație prin călătorii și călătorii long-term– Worldschoolers România și pentru sfaturi de călătorie în familie – în Grupul familiilor călătoare.

Sursă fotografii: Pexels și Pixabay

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *