Idei de meniu de Paște pentru o alimentație echilibrată și mese delicioase (pentru toată familia)

Idei de meniu, Paște, Rețete

Știu că am întârziat un pic, dar nu-i așa că nu suntem singurii care nu își pregătesc bucatele cu zile înainte :D? Ba chiar încă mai avem de cumpărat brânza grasă de vaci pentru pască, ieri am găsit doar rafturi goale.

Nu prea suntem noi în timpul anului ușor de găsit în același loc, dar, de cele mai multe ori, Crăciunul și Paștele ne prind acasă și, sincer, așa ne place cel mai mult. Sunt zile tihnite, cu puține activități și multă iubire, cu puține feluri de mâncare dar cele mai delicioase, cu o lumânare de ceară de albine care arde potolit și câteva flori de câmp care să ne aducă aminte că afară e primăvară.

Seria ideilor de meniu pentru săptămâni obișnuite sau mese festive continuă de această dată cu inspirație pentru Sfintele Paști, așa cum v-am obișnuit – cu puține preparate, dar deosebite. Așa cum pentru noi Crăciunul nu poate trece fără sarmale și cozonac făcut de noi, Paștele este timpul potrivit pentru pască, miel la slow-cooker, drob și popularele ouă colorate. Toate un pic fusion, ne place nouă să credem, făcute doar cu ingrediente naturale și fără zahăr.

Ce mâncăm noi de Paște?

În prima dimineață de Paște începem cu pască gen cheesecake, să ne meargă bine toată ziua și să rămânem cu gândul la brânza pufoasă și la stafide; spargem și câte un ou colorat cu frunze de ceapă roșie pe care îl mâncăm alături de o tartină cu brânză de capră cu ierburi provensale, castraveți și roșii cherry.

Continuăm la prânz cu o friptură de miel la slow-cooker, înăbușit în iaurt și frunze de mentă proaspete alături de un mix de legume coapte în tavă (cartofi, rădăcinoase, sparanghel și ardei grași).

Ca gustare, avem liber la căpșuni și fructe de pădure, sau chiar punem de o înghețată din doar 3 ingrediente (banane congelate, fructe de pădure congelate, smântână) pe baza acelorași fructe.

Seara facem o nefăcută (felurile de carne sunt rezervate prânzului, de obicei, pentru noi) și mâncăm drob proaspăt cu salată de morcovi rași și o felie de tartă cu urzici și leurdă.

A doua zi de Paște o petrecem, de obicei, cât mai mult în natură, singuri sau cu prietenii, așa că nu punem prea mare accent pe mâncare. Dimineața mâncăm pască sau, dacă s-a terminat, facem o serie de mini păscuțe; ciocnim încă o dată ouă colorate lângă care punem un strop de sos olandez cu avocado și frunze felurite de salată.

La prânz, gătim un lufăr la grătar sau la cuptor cu cartofi copți în coajă, sos de rubarbă și salată de legume proaspete.

Gustarea, fiind probabil la pachet, constă în fructe proaspete, tot felul de nuci și sărățele de casă.

Iar la cină, ne alintăm cu o salată de cartofi cu calamar și sos de iaurt, cu ceapă verde și capere, care merge excelent cu o mulțime de feluri de fructe de mare.

A treia zi de Paște nu prea o simțim de sărbătoare, dar parcă nici chiar ca pe o zi normală. Așa că ne dăm un vibe bun pe întreaga zi cu o banana bread umplută cu cremă de brânză la micul dejun. La prânz merge numai bine un quiche cu miel, praz și urzici, iar la cină încercăm o salată, cum e cea cu legume la grill care ne place foarte tare, lângă câteva scones cu brânză, dacă avem extra răgaz și chef.

Idei pentru inspirație pentru meniul de Paște

Pentru inspirație, am creat acest meniu care să vă sprijine atunci când rămâneți în pană de idei. Noi încercăm să adaptăm rețetele la ce am cumpărat deja sau la ce primim de la bunici, atunci când e cazul, însă ne ajută mult să avem o listă de idei după care să ne ghidăm.

Mic dejun

  • banana bread umplută cu cremă de brânză
  • ouă fierte cu sos olandez cu avocado

Ouăle noastre colorate natural cu coji de ceapă, turmeric și suc de afine

Prânz

Gustări și aperitive

  • sărățele de casă
  • iepurași de turtă dulce
  • sparanghel la grill înfășurat în prosciutto
  • tartine cu humus și busuioc
  • crostini cu ricotta, cubulețe de piersică și mentă
  • platou cu fructe proaspete, uscate și nuci
  • biscuiți cu cheddar și mălai
  • ouă de prepeliță scoțiene

Cină

  • salată de cartofi cu calamar și sos de iaurt
  • drob cu salată de morcovi
  • quiche cu urzici și leurdă
  • salată de legume la grill cu halloumi
  • scones cu brânză – inspirate din rețeta de scones cu căpșuni
  • supă cremă de rădăcinoase asezonată cu salvie

Cred că sărbătorile nu trebuie să ne transforme în consumatori iresponsabili, dar, în același timp, nu ar trebui să ne prefacem că sunt zile banale. După mine, orice ocazie de a celebra ceva este minunată, așa că ar trebui să ne umplem timpul cu cât mai multe evenimente fericite, că el oricum trece. Sunt tare curioasă ce alegeți voi să preparați de acest Paște, cum definiți o masă festivă și cum vreți să vă găsească sărbătorile în interior și în exterior.

Vă urez sărbători liniștite, cât mai aproape de modul în care le știm, cu iubire, lumină, glasuri vesele și îmbrățișări! Toate în echilibru și cu responsabilitate.

Iar pentru meniu în format pdf, numai bun de printat, la rezoluție mare, vă invit să vă abonați la newsletter, unde vă așteaptă multe alte surprize.


Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Pinterest şi Instagram.

Featured photo: Unsplash

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *