Oricât de mult mi-ar plăcea mie soarele și oceanele, decembrie este luna aia în care vreau să fiu acasă. Acasă la noi, unde e mereu cald, unde coacem biscuiți cu unt și facem baie cu spumă, unde ne ascundem seara sub plapumă și unde citim zeci de povești la lumină roșie.
Despre cărți am multe, multe să vă povestesc. Și povestea asta începe cu cărți de iarnă, fie că au tematică de Crăciun sau vorbesc pur și simplu despre provocările cu care vine acest anotimp. Copiii mei sunt mici (2 ani și 7 luni și 5 luni), așa că recomandările ce urmează se potrivesc, în general, și acestei categorii de copii. Însă, sunt sigură că mare parte din ele au succes incontestabil până la 7 ani, sau poate mai mult (adică, ce tot vorbesc, o parte sunt chiar pe lista mea de preferate :D). Dacă și vouă vă plac aceste cărți, m-ar ajuta să aflu părerile și experiențele voastre, ca această listă să ajungă la toate categoriile de copii care se pot bucura de ea.
- O carte care mi-a ajuns direct la inimă de la prima citire este Expresul Polar, de Chris Van Allsburg, apărută la editura Arthur și câștigătoare a unei medalii Caldecott (premiu pentru ilustrații, decernat anual încă din 1936) în 1986. Cartea este teoretic recomandată copiilor de peste 4 ani, însă cum în carte este prezentată călătoria copiilor cu trenul văzut din diverse perspective, a avut trecere imediat la puiul meu de 2 ani jumate. Cartea este delicioasă, te transpune imediat în lumea de poveste a copiilor ce călătoresc cu trenul expres spre Polul Nord, acolo unde elfii veseli fabrică milioane de jucării și unde Moș Crăciun se simte acasă, în sania lui trasă de reni. Recunosc resemnată că la ultima pagină mă trec fiori de bucurie, are ceva foarte sensibil în ea această carte. Povestea ne amintește despre puterea de a crede și despre magia cu care se vede iarna prin ochii copiilor. Și totodată e și un trigger bun să te întrebi: tu în ce mai crezi încă deși ceilalți ți-au spus că nu este adevărat?
- Cum a furat Grinch Crăciunul, de Dr. Seuss, de la editura Arthur- o altă poveste ce parcă face parte din Crăciun. Amuzantă, în rime fără cusur și cu ilustrații bine alese, este o lecție bună pentru orice vârstă, pentru toți cei care nu mai văd partea frumoasă a sărbătorilor, care au uitat semnificația lor sau care sunt prea plictisiți să le mai dea curs. Grinch, un adevărat hater în ce privește Crăciunul și toate pregătirile din jurul lui, hotărăște să confiște toate decorațiunile, cadourile, brazii și tot ce găsește în casele sătenilor. Cartea promovează iubirea și ideea de comunitate bine închegată și ne amintește de adevăratul spirit al Crăciunului. Noi o iubim și o recomandăm tuturor copiilor din corpuri mici și corpuri mari.
- Mănușa, de Jan Brett, (editura Arthur, 4+) adaptată după o poveste ucraineană, este o poveste foarte simpatică despre un băiețel care și-a pierdut mănușa proaspăt lucrată de bunica sa. Un băiețel ca toți copiii, că na, cine nu și-a pierdut vreodată o mănușă? Cât de mult se poate lărgi o mănușă lucrată cu drag nici nu o să vă vină să credeți, d’apăi ce poate să intre în ea! Ilustrațiile sunt deosebite, cu detalii din tradiția ucraineană, cu animale interesant reprezentate și cu un ton, sincer, de îți dorești să intri și tu în mănușă. Nouă ni se pare o carte foarte potrivită și pentru idei de joacă, în care putem imita sunetele pe care le scot animalele, mersul lor și cântecele despre fiecare animal în parte.
- Altă câștigătoare a medaliei Caldecott și altă carte publicată de editura Arthur, Ziua în care a nins, te cucerește prin simplitatea relatării. Carte recomandată copiilor peste 2 ani, te invită cu ușurință să te bucuri de minunile unei zile de iarnă, alături de Peter, care deși este ilustrat fără alte trăsături în afară de ochi, reușește să fie atât de expresiv prin cuvintele lui Ezra Jack Keats. Alt lucru care ne-a plăcut și pe care nu îl întâlnim destul de des în cărțile pentru copii, este etnia diferită a lui Peter, despre care însă nu se aduce în discuție nimic.
- Liniște, vreau să dorm! – de Katy Hudson este o poveste pe care cred că o știu pe de rost. Publicată de editura Univers Enciclopedic, cartea este despre o broscuță țestoasă căreia, bineînțeles, nu îi place iarna și tot ce vrea e un culcuș pe cinste ca să poată hiberna în liniște. Însă, după multe întreruperi și invitații de tot felul de la animale dornice de activitate, țestoasa ajunge într-o situație care o obligă să vadă iarna dintr-o nouă perspectivă și să îi dea o șansă adevărată. Povestea are o morală ascunsă mai ales pentru familia noastră, care caută să fugă la soare îndată ce trece Crăciunul :D. V-o recomand, o să vă placă!
- Nu toate cărțile trebuie să aibă povești scrise în cuvinte. Deși probabil ați auzit de ele, cărțile din seria Hoinari prin Anotimpuri (de Rotraut Susanne Berner) sunt chiar geniale! Apărută la editura Casa, Iarna din această serie, este cartea potrivită să introduceți personajele care trăiesc o grămadă de peripeții de-a lungul anotimpurilor. Noi le avem clar pe lista de preferate, mai ales că de fiecare dată putem să le citim diferit, să urmărim alt personaj sau să pornim tot felul de discuții. Găsiți chiar și varianta mică, numai bună de luat în călătorii, chiar dacă nu încă în limba română (la cât de puține cuvinte au, toate fiind despre descrierea personajelor, chiar nu contează).
- O zi de iarnă cu familia Șoricel (Kazuo Iwamura, editura Cartea Copiilor) este altă dragoste de-a noastră. Puține cuvinte, acțiuni simple, te face să te bucuri de statul în casă, asemeni unei familii cu mulți, mulți membri, care face să pară că fiecare minut împreună e o sărbătoare. Plini de idei, cei 14 șoricei au mereu o activitate frumoasă de făcut, de ne vine să trăim și noi cu ei de îndată ce deschidem copertele.
Mai avem multe cărți de prezentat și multe cărți de descoperit, însă, până una alta, abia așteptăm să ne spuneți dacă v-au plăcut sugestiile noastre. Vă doresc o casă plină de cărți și un decembrie plin de cuvinte bine alese!
0 Comentarii