60+ activități de toamnă în aer liber pentru copii

Activități pentru cei mici, Joaca în natură, Parenting

Oricât de mult aș iubi vara, căldura, marea și soarele, vă spun: iubesc în secret toamna. Soarele blând, ploile lungi și plictisitoare, copacii a căror culoare se schimbă cu fiecare minut care trece, răcoarea de dimineață care mă trezește mai repede decât cafeaua (asta da realizare).

Pentru că puiul C. nu a început grădinița în martie, așa cum plănuiam, din motive evidente și pentru că încă sperăm ca iarna să fie bună cu noi și să ne primească în locurile la care tânjim, am hotărât ca și în perioadele în care stăm în București (toamnă, primăvară) să facem în continuare homeschooling/unschooling, că în rest ne e clar că mergem pe metoda noastră alternativă preferată: worldschooling, despre care voi scrie mai multe curând.

Deși în zilele mohorâte, cu ploi care par că nu se mai sfârșesc, ne place să bucătărim lângă cuptor, să lipim frunze și să decupăm, nimic nu se compară pentru noi cu activitățile în natură. Să fim aproape de pământ, de copaci, să ne aruncăm în frunze, să râdem tare, să alergăm sau să ne întrecem cu bicicletele, trotinetele, să privim păsările cum zboară, sau să ne jucăm de-a grădinăritul. Sigur, nu trebuie să faceți homeschooling ca să vă încumetați la asemenea activități. Ele sunt potrivite pentru orice familie care vrea să petreacă timp în natură, să se reconecteze de la mic la mare și să rămână cu amintiri frumoase.

Motivele pentru care recomandăm timpul petrecut în natură, le știți cu toții, dar nu strică să le zic și eu din nou aici: impactul pozitiv al exercițiilor fizice asupra corpului și minții, îmbunătățirea tehnicilor de respirație, raze de soare și, pur și simplu, copilărie curată. Scriam mai demult despre activități cu cei mici de toamnă caldă și de toamnă rece, se pare că este anotimpul care mă inspiră constant. Toamna trecută am fost la plantat copaci, am sărit în bălți, am adunat elemente naturale și ne-am jucat acasă cu ele, am desenat cu cretă, am scos instrumentele de grădinărit în parc, am cules castane, am măturat frunze, am adunat frunze pentru arts&crafts, toate ne-au plăcut la nebunie și ne amintesc ce frumoasă este toamna.

Cuprins

De ce iubim toamna?

Toamna e anotimpul ăla pe care mi-l amintesc mereu magic. Toată natura pare că se închide, ușor-ușor, dându-ne o lecție despre cât de important este să luăm o pauză, să dăm un pas în spate atunci când este necesar. Toamna este timpul care ne învață să renunțăm la lucrurile care nu ne mai folosesc, doar pentru a face loc noului care crește în noi. O lecție despre culori, despre schimbare, despre meditație și contemplație.

O să fiu sinceră, nu e loc să mi se pară mai frumos decât toamna la munte. Stă foooarte aproape pe piedestal de momentul în care înmuguresc copacii și dau primele frunze și poți să descoperi zeci de tonuri de verde crud. Vezi aici și cum a fost cel mai lung traseu pe care puiul C. l-a făcut integral pe jos, pornind din cuceritorul sat Șirnea. Dar toamna mai are un avantaj, este superbă și la oraș. Poate de aceea, majoritatea toamnelor le petrecem în București, cu câte o tură pe munte sau în împrejurimi, sau cu câte un city break dacă ne mănâncă mai rău călcâiele.

Copiii mei – cred că iubesc și ei toamna. Îmi amintesc nesfârșitele plimbări cu puiul C. în sistem, din parc în parc, de dimineață până seara, el dormind la mine la inimă, eu privind copacii și reflexia lor în apă. Simplu, fără nimic mai mult. După o vară caldă, în care preferam căruțul sistemului de cele mai multe ori, toamna ne-a adus așa de aproape, respirație lângă respirație.

Adorăm să ne facem liste de idei pentru ce ne-ar plăcea să facem în acest anotimp, care să fie gata înainte de echinocțiu. După care, le încadrăm în calendar, la momentul potrivit, în funcție de vreme și de ciclul naturii. Unele se transformă în realitate, altele rămân acolo pe hârtie, poate inspirație pentru o altă aventură. Așa că vă invit să vă inspirați din lista noastră distractivă, pe care am creat-o din ideile mele și dorințele celor mici :).

Așa că să nu mai lungim vorba, ci doar lista de activități. Ia uitați cum arată ea:

Idei de activități de toamnă în natură

1. Săritul în grămezi de frunze

Sigur vă amintiți și voi zilele în care săream în munți de frunze pe care îi adunam cu mâinile goale, și nu oricum, săream chiar din leagăne. Eu nu vă sugerez acum chestii așa periculoase ca cele din copilăria noastră, ci doar să mergeți în parc cu uneltele de grădinărit, să adunați cââât mai multe frunze și apoi, să vă faceți vânt, sărind în ele. Bucuria cea mai simplă a toamnei, așa-i?

2. Participă sau organizează chiar tu un festival de toamnă

Festivaluri, de echinocțiu, de Halloween, oricare altele de toamnă, cu lampioane. Anul ăsta e mai sărac în evenimente, desigur, dar nu ne oprește nimeni să ne facem propriile festivaluri, cu familia și cu prietenii apropiați. În ceea ce privește Halloween-ul, niciodată nu am înțeles ce e cu “hatereala” asta de a nu sărbători decât sărbători autohtone. Într-adevăr, e super fain să știi și să celebrezi tradițiile locale, dar să fim serioși, acum puține sute de ani nu exista nici Moș Crăciun în România, nu e vreo chestie dacică adânc întipărită în sufletul nostru de român. Așa că, până una alta, să ne bucurăm și noi de tot ce putem, că avem și multe zile în care găsim greu motive să o facem.

Anul trecut cu această ocazie am lipit un “stol” de lilieci pe perete, pe care i-am decupat împreună cu puiul C. Au avut așa succes că au stat pe perete tocmai până în decembrie. Puteți modela lumânări de ceară, puteți face plăcinte cu dovleac, puteți țese pânze de păianjen, câte și mai câte. Ba chiar și cu copiii de la bloc, avem o tradiție de sculptat dovleci, pe care îi lăsăm jos la expoziție pentru câteva ore. Curând vei putea citi aici și cum să îți faci propriul bal mascat, noi deja ne-am organizat două anul ăsta, așa că ne încântă să îți împărtășim din experiențele noastre.

3. Adună frunze de diverse culori

Activitățile cu frunze sunt așa inspiraționale! Nouă ne place tare mult să adunăm frunze și să le potrivim cu cartonașe în culorile toamnei. E o abundență de culori afară, încât pot să spun că e cea mai grozavă terapie vizuală.

4. La cules de fructe – din vie în farfurie 🙂

Așa cum iubim să mergem la cules de cireșe, la fel de frumos este și culesul de struguri sau de mere. Apoi puteți face o plăcintă delicioasă din merele culese de voi, pentru o experiență senzorială de familie completă. Promit că o să vă placă. Iar dacă nu știți nici o rețetă grozavă de plăcintă, vă recomand să o încercați pe aceasta: dacă aveți și o gutuie, n-o să mai puteți păstra vreo bucată.

5. O vizită la fermele de pe lângă oraș

Temperatura e plăcută, locurile devin din ce în ce mai puțin aglomerate, așa că e o idee foarte bună de petrecere a după-amiezii sau a dimineților. Puteți hrăni păsările, caprele, bineînțeles, cu acordul proprietarilor. Un astfel de loc este Ferma Animalelor din Pantelimon, pe care noi o vizităm cam de două ori pe an – prietenii de la Creștem și Călătorim au povestit aici cum a fost prima lor vizită.

6. Săritul în bălți

Nici nu vă mai povestesc cât de amuzant este la orice vârstă să sari în bălți. Echipat cum trebuie sau măcar foarte aproape de casă. Găsiți aici o întreagă listă de activități pentru atunci când plouă.

7. Studiul copacilor și frunzelor

O altă activitate cu frunze care ne place la nebunie, este să adunăm frunze din fiecare model și să aflăm de unde au picat, uitându-ne la frunzele care sunt încă în copac. Copiii deja recunosc o mare parte din ei, de care eu am aflat, cred, pe la 20 de ani :)). Acasă, răsfoim enciclopediile ca să aflăm și denumirea copacilor cărora le aparțin.

8. Plastilină cu aromă de toamnă

Plastilină aromată cu scorțișoară, nucșoară, cuișoare, măr, dovleac etc., de luat afară. Noi facem des plastilină de casă, după rețeta pe care o voi distribui aici, însă vrem neapărat să încercăm și una mai profi care include bitartrat de potasiu. O să vă spunem apoi cum a ieșit și pe care dintre cele două o recomandăm.

9. La călărit de cai sau ponei

Să știți că apropierea de cai poate începe la orice vârstă. Puiul D are doar 2 ani și 3 luni, cu toate astea, luna trecută a fost prima oară când a stat singur pe cal și i-a plăcut la nebunie. Ba chiar a vrut să facă și el exercițiile pe care le-a văzut la fratele cel mare (vă imaginați, nu?). Dacă instructorul este potrivit și lucrează blând cu copiii, nu aveți niciun motiv să amânați momentul urcării pe cal.

10. Un pic de astronomie – fazele lunii

În general, ne plac zilele cât mai lungi, dar trebuie să recunoaștem că avem o adevărată pasiune pentru întuneric. Dacă vara copiii nu apucă să îl vadă decât foarte rar, toamna vine cu o nouă provocare: fazele lunii – pe care le puteți observa seară de seară și desena. Astfel, cei mici vor înțelege mai ușor procesele naturale de la noi din sistemul solar. Este un subiect foarte de interes, copiii fiind în mod natural atrași de cer încă de când sunt foarte mici.

11. Și mai multă astronomie – constelațiile

O altă activitate de seară lungă este observatul și recunoscutul constelațiilor. Noi avem și un telescop, pe care ne place tare mult să îl folosim și pe care l-am purtat cu noi o Grecie întreagă. Așa le-am văzut de aproape pe Saturn și Jupiter, am descoperim stele duble și ne-am minunat de gigantele cratere ale lunii. De mare ajutor este și o hartă cu constelațiile. Planul este ca într-una dintre seri să mergem într-un loc puțin luminat cu câteva păturici de lână și un coș de picnic, unde să ne distrăm și să ne inventăm propriile constelații. Atenție, durează cam 30-40 de minute ca ochii să se adapteze bine la întuneric, așa că luați-vă o marjă de eroare și nu priviți în telefon.

12. Cu sculele de grădinărit printre frunze

Ele – uneltele de grădinărit – sunt prietenele noastre foooarte apropiate, în fiecare toamnă și nu numai. Îmi place așa mult să îi observ absorbiți de ceea ce fac, cum tratează fiecare joc cu seriozitatea cu care ar planta o grădină, cum se conectează cu natura și cum ea îi iubește înapoi.

13. La mișcare

Biciclete, trotinete, orice tip de mișcare care vă place. Pentru că nu mai este atât de cald, dacă aveți copii ceva mai mari sau scaune de copii la bicicletele de adulți, toamna e timpul perfect să descoperiți noi trasee. Un ghiozdan pregătit de picnic pentru prânz, apă din belșug și câteva schimburi și deja aveți o zi de weekend care promite să fie delicioasă. Știți sigur cât de benefic este, spre exemplu, mersul pe bicicletă, nu doar pentru dezvoltarea abilităților fizice, dar și pentru creșterea capacității de învățare și sănătate mentală. Aici veți găsi câteva tips & tricks pentru cei care sunteți începători în ale biciclitului cu copiii. Ce îmi place super tare este că am început să ieșim cu puiul C. pe bicicleta lui, doar puiul D. stând în scaun pe bicicleta mare. Iar atunci când noi mergem pe jos, iar puii își iau bicicletele, e momentul perfect pentru un jogging, ceea ce face toată familia fericită.

14. Bird watching

Una dintre activitățile noastre favorite. De fapt, ne place să observăm orice animale în mediul natural, însă la păsări e cel mai simplu, fără nicio grijă că vreuneia s-ar putea să nu îi placi. De urși ne-am ferit, de obicei. Unul dintre locurile mele preferate pentru observarea păsărilor din jurul Bucureștiului este Balta Comana – puteți vedea aici câteva imagini, iar aici un întreg articol despre activități pe care le puteți face la Comana. Și parcurile sunt locuri foarte bune pentru observarea păsărilor, noi dăm mereu peste câte o pasăre pe care nu am mai văzut-o, ultimul exemplu fiind ghionoaia sură, o pasăre verde cu chip de ciocănitoare. Un accesoriu foarte util este binoclul – pe care îl veți găsi în curând în shopul nostru.

15. Aprindeți un foc de tabără

Mergeți la un foc de tabără, într-un loc în care este permis. Puteți lua cu voi o chitară, o tobiță, câteva frigărui de legume sau chiar cu mere/pere/gutui. Puteți spune povești, glume, puteți cânta. Sunt sigură că veți crea amintiri absolut magice, fiind un tip total atipic de excursie, cel în care pleci pe înserat și te întorci direct la somn. Noi ne amintim cu drag de focul de tabără din noiembrie, de anul trecut și abia așteptăm să repetăm experiența.

16. Mergeți cu cortul

Dacă nu este foarte frig, puteți chiar rămâne la cort – la început de toamnă – sau în saci buni de dormit și un pic mai târziu în toamnă. Grijă mare la animale care găsesc mai greu hrană decât în timpul verii. Ca avantaje, țânțarii nu prea mai rezistă, e mai puțin aglomerat, nopțile răcoroase sunt perfecte pentru focuri de tabără și întunericul grăbit, numai bun pentru observarea misterelor cerului. Iar dimineața, mmmm, ce bună e cafeaua sau ceaiul fierbinte, când obrajii îți îngheață ușor și abia aștepți să te înviorezi pentru un traseu. Aici găsești și sfaturile mele pentru prima oară la camping cu copiii. Mult succes!

17. Hiking. Hiking de seară.

Noi iubim traseele, iar muntele este divin îmbrăcat în toamnă. Săptămâna aceasta tocmai am făcut primul nostru hike la apus, iar curând ne-am propus să încercăm și unul nocturn. Va fi o super peripeție și pentru copii, dar și pentru noi. Nu uitați frontalele și asigurați-vă că alegeți un loc ferit de animale sălbatice sau de stâne.

18. Plantează bulbi pentru primăvară

Pentru cei care au unde să planteze, toamna este momentul potrivit să pregătiți curtea de primăvară. Puteți planta bulbi de narcisă, lalea, crini, iriși, zambile și șofran. Pe lângă petrecutul timpului în natură, atingerea pământului și a plantelor ne umple de fiecare dată de bună dispoziție.

19. Plantează copaci

Noi am fost toamna trecută, când era suuuuper frig, la un eveniment organizat de Daddy Cool și am participat la nașterea unei păduri de salcâmi. A fost o experiență super faină, în care ne-am conectat unii cu alții, deși era foooarte frig. Anul acesta probabil nu vom avea parte de prea multe evenimente, însă puteți cumpăra câțiva puieți, găsiți un loc în pădure, mai ales din cele care au fost defrișate sau unde au fost plantați puieți care nu s-au prins și puneți bazele unei tinere minipăduri.

20. Jocuri clasice în aer liber

Fără instrucțiuni, doar mergeți afară și distrați-vă cu mingea, cu frisbee-ul, jucând badminton sau lansând avioane de polistiren.

21. La pescuit

Nu am fost până acum cu cei mici, dar cred că li s-ar părea super interesant. Sigur, dacă nu aveți ce vă trebuie, puteți oricând să luați o undiță de jucărie sau să confecționați chiar voi una.

22. Cu căruța sau tractorul la adunat de fân

Ei, asta chiar e distractiv. Îmi amintesc bucuria pe care o simțeam de fiecare dată când urcam într-o căruță atunci când eram mică. Copiii sigur vor fi încântați și pot ajuta chiar la încărcarea și descărcarea fânului.

23. Hrănitoare de păsări (bird feeders)

Odată cu venirea toamnei și păsările găsesc din ce în ce mai greu hrană, așa că le puteți ajuta, montând hrănitoare de păsări în parcuri, de exemplu. Acolo le puteți lăsa semințe și chiar grăsime odată cu venirea gerului – am scris aici despre cum puteți ajuta păsările din parc. Găsiți aici un model aplicat de Kinder Trips, din portocală.

24. Picnic pe iarbă

Oh, ce iubim picnicurile! Mai ales acum că s-au risipit și căpușele. O păturică, niște gustări, voie bună, poate și o chitară, după-amiezele de toamnă sunt delicioase și perfect de potrivite pentru activități în iarbă. Iar aici veți puteți citi idei de mâncăruri sănătoase numai bune pentru picnic. Nu uitați păturica și chiar un felinar, dacă plănuiți să mergeți la amiază.

25. O vizită la grădina botanică

Pentru noi e o tradiție anuală de toamnă. Atâta liniște, atâtea specii care se recunosc obosite de un an întreg și încep să renunțe la aparențe. De obicei, mergem la cea din București, dar orice grădină botanică este o idee bună. Odată cu copiii și eu învăț o mulțime de lucruri cu fiecare vizită la grădina botanică. Ce specie e, de unde vine, cât de mare crește, ce fructe face. Noi suntem super pasionați de plante, așa că de multe ori chiar pe stradă ne oprim să pozăm diverse, ca să le putem testa în aplicația pe care o folosim și să aflăm ce plante avem în zona noastră.

26. Coronițe din frunze

Cine zice că trebuie să fie coronițele neapărat din flori? Confecționați coronițe sau șiraguri de frunze, cu cât mai diferite și mai colorate, cu atât mai bine.

27. Creați un terrarium

Terrariumul este un acvariu uscat sau umed în care se află pământ și diverse elemente. Acesta va fi următorul nostru proiect de toamnă, cu mușchi, pietre, frunze, ghinde. Vom reveni cu ideile noastre aici.

28. Decorați-vă casa/camera de toamnă.

De când eram mică, îmi plăcea să schimb nu doar hainele cu care mă îmbrac ci și outfitul camerei mele, în funcție de anotimp. Încerc să păstrez și acum această tradiție și să aducem câteva tente noi de culoare, să lipim frunze pe perete să facem decorațiuni și ghirlande cu elemente de toamnă.

29. La adunat de conuri, castane, ghinde

Odată ne trebuie pentru terrariumul de care vă povesteam mai sus, dar și pentru tot felul de activități: de numărat, de sortat și colorat, de creat animale și construcții pretențioase.

30. Ducem nuci, alune, ghinde la veverițe

În parcurile orașelor, veverițele sunt foarte prietenoase, așa că puteți oricând să le duceți un mic dar, mai mult ca sigur se vor bucura.

31. Jucați-vă cu mini dovlecei – tărtăcuțe.

Puteți să îi pictați, decupați, puteți să le faceți ochelari și căciuli. Noi am făcut asta ca activitate indoor, dar poate fi cu atât mai relaxant să luați cu voi materia primă în natură și să vă jucați cu imaginația și culorile.

32. Pictați

Afară, în parc. Peisaje, portrete, gânduri și visuri din lumi îndepărtate. Forme de frunze, dâre de melci, orice vă inspiră. Sub cerul liber și mirosul de frunze uscate și pământ umed, e mult mai ușor să fii artist :D.

33. Un pic de curățenie

E prea mult gunoiiii! Peste tot și așa mă întristează. Curând avem în plan și o campanie în această privință, până atunci vă încurajez să nu vă lăsați urmele în natură și, dacă se poate, să aruncați și unul din sutele de gunoaie care zac pe iarbă sau prin râuri.

34. Citiți în natură

Tot pe păturică, luați preferatele voastre de toamne și citiți. Curând veți găsi aici și lista noastră preferată cu cărți de toamnă.

35. Yoga în natură

Iubesc yoga și nu pierd nicio ocazie să vă reamintesc. E ritualul meu din fiecare dimineață de mai bine de 8 ani, iar uneori fac ședințe cu ai mei copii, cu asane care le sunt potrivite. E o metodă excelentă pentru a intra în comuniune cu propriul sine și propriul corp, cu atât mai mult când ești în natură, înconjurat de frumos și liniște. Aici veți găsiți recomandările mele pentru un scurt program pentru adulți, și un altul pentru copii.

36. Copacul mulțumirii

Inspirată de la templele budiste, această idee este despre a ne arăta recunoștința pentru anul care a trecut. Tot pe frunze adunate, scrieți câte un lucru pentru care sunteți recunoscători din anul ce a trecut sau din ziua cu pricina – voi vă alegeți tema. Adunați câteva rămurele într-o vază și agățați frunzele, creând un buchet al recunoștinței. Pentru copiii mici, scrieți voi ceea ce le trece prin gând la această întrebare: pentru ce ești recunoscător azi? Pentru ce vrei să mulțumești universului?

37. Ședință foto de familie

Din nou, toamna este anotimpul atât de fotogenic, în care alegem să ne facem ședința foto anuală. Natura e atât de cald colorată, încât ne îmbie la cele mai inspirate fotografii. Noi le-am consumat în parc până acum, dar puteți alege un traseu, un lac, un joc de-a v-ați ascunselea, sau ce vă reprezintă pe voi ca familie mai bine, în timp ce fotograful își face treaba.

38. Scavenger hunt

O activitate care poate ține mult timp copiii ocupați. Noi folosim și aparatul foto în această cursă de toamnă. Copiii primesc o listă de elemente naturale sau nu, cu desen lângă pentru că ei încă nu citesc. Atunci când le găsesc, copiii trebuie să le fotografieze. E super distractiv, vă zic. Plus că le încurajează independeța și responsabilitatea (pentru aparatul foto).

39. Sculptatul de dovleci

Cu legătură sau nu cu sărbătoarea de Halloween, este o tradiție pe care am încorporat-o în familia noastră. Găsim multe idei pe Pinterest și este o muncă foarte plăcută pe care o facem în echipă, deoarece sculptatul cu cuțitul nu este încă potrivit pentru vârsta lor. Apoi punem lumânări în interior și avem o seară muzicală, liniștită.

40. Joaca cu noroi

Sigur că și pictatul cu culori este distractiv, dar atunci când plouă, puteți crea niște opere senzaționale din … noroi! Puneți în câteva recipiente noroi, adăugați un pic de culoare lichidă/colorant alimentar, puțină apă și puțin detergent de vase. Dați-le câteva cartoane și lăsați-i să creeze propriile capodopere. Iar dacă aveți nevoie de mai multe idei cu noroi, aici puteți vedea cum arată al nostru mud kitchen – bucătăria de grădină pentru copii.

41. Mergeți să priviți apusul

Încă un avantaj al zilelor scurte. Găsiți un loc cu vizibilitate crescută și admirați ziua care se transformă în noapte.

42. Faceți un portet al naturii

Creați un tablou din elemente naturale, aranjându-le astfel încât să rezulte o imagine. Poate fi orice, de la scrisul numelui lor cu aceste elemente, la un autoportret sau un peisaj. Recent am primit această fotografie super inspirată de la una dintre cititoarele noastre. Mulțumim, Moni!

43. Gătit la foc de tabără

Pe lângă atmosfera de poveste din jurul focului, ce se mai compară cu gustul rumen al frigăruilor de legume? Sunt ușor de pregătit și transportat și vor face sigur senzație în orice seară de toamnă.

44. Cu barca pe lac

Prin parc sau pe lacuri de munte, o plimbare pe lac este oricând superbă, dar mai ales printre copacii pictați în toate culorile.

45. O piață locală de fermieri

Mult mai autentică decât o vizită la supermarket, mergeți împreună cu cei mici și alegeți legumele și fructele care vă plac. Puteți ruga fermierii să le povestească celor mici cum au fost crescute plantele și cum ne recomandă să le gătim.

46. Cățărări în copac

Dacă mă întrebați pe mine, locul copiilor e în copaci! Noi avem un preferat, se numește Catalpa Catalpa, și e cel mai prietenos copac, are o formă care permite chiar și unui bebeluș să îl escaladeze. Exemplarul din fotografie îl găsiți în Parcul Carol, unul dintre preferatele noastre. Pe lângă dezvoltarea musculaturii, cățărarea în copac are super efecte asupra încrederii și stimei de sine, dezvoltă skill-urile necesare rezolvării de probleme și îi ajută pe cei mici să se conecteze cu natura.

47. Pictură pe pietre

O altă activitate care încurajează creativitatea. La început adunați pietrele care vă plac, apoi faceți-le o baie și uscați-le, să fie gata pregătite pentru artă. Luați cu voi culori și pensule și dați drumul la distracție!

48. Confecționați un vulcan din dovleac

După ce ați sculptat dovlecii, mai păstrați-i un pic, nu îi aruncați. Cu ajutorul a puțin praf de bicarbonat de sodiu și câtorva picături de oțet, puteți crea un dovleaco-vulcan cum nu ați mai văzut vreodată. Noi am creat momentan doar din plastilină, dar a fost de fiecare dată o atracție deosebită.

49. Labirinturi și forme din frunze uscate

Dacă aveți la dispoziție muuulte frunze uscate, vă recomand să faceți un labirint pentru cei mici. La finalul lui, puteți lăsa o mică surpriză sau vă pot găsi chiar pe voi :).

50. Amenajează un colț al naturii acasă

Adunați elemente din natură și creați un colțișor pentru zilele vântoase în care să vă refugiați în propria creație. Poate fi un mic cort teepee, poate fi un coș cu plante și fructe de toamnă, un terrarium sau orice alt mod de a combina aceste elemente, care să vă inspire.

51. Luați câteva elemente naturale la disecat

Este extrem de interesant și informativ pentru cei mici să observe exact ce se întâmplă atunci când tăiem o bucată de con sau o frunză. Puteți folosi o lupă pentru a vedea mai îndeaproape structura fiecărui element.

52. Faceți o plimbare pe malul râului.

Dacă găsiți și mici poduri, cu atât mai drăguț. Râurile, mai ales cele de munte, au darul de a ne liniști de fiecare dată.

53. La cules de ciuperci

Noi încă nu știm prea bine să alegem ciupercile comestibile, dar e pe lista noastră. Până atunci însă, nu ne împiedică nimeni să mergem să le observăm, fotografiem și să inventăm povești despre ele.

54. Skate parks

Nu sunt ele ca în Bordeaux, însă găsim chiar și aici câte un skate park, unde cei mici se pot distra cu trotinetele și skateboard-urile. Iar toamna e cu atât mai bine, pentru că cei mari sunt la școli în timpul zilei, ceea ce înseamnă că și cei micuți pot să experimenteze un pic. Și când nu avem la dispoziție locuri amenajate, găsim pante ascunse printre blocuri, pe care le folosim cu bucurie.

55. Arts&crafts din frunze

Această capodoperă este munca noastră de anul trecut. Copiii au fost foarte încântați, drept urmare le-am promis că vom face una și toamna aceasta.

57. Muzee în aer liber

O idee super bună toamna, când nu mai este așa de cald, iar culorile sunt absolut minunate. Câteva idei: Muzeul Satului – București, Muzeul Satului – Sibiu, Muzeul Aviației – București, Muzeul Curtea Veche – București, Muzeul Militar – București.

58. Creativitate cu fân

Nu, făptura din imagine nu este confecționată de noi, dar abia așteptăm să găsim o căpiță cu care să ne facem de cap.

59. Faceți un cort teepee din nuiele

Adunați multe nuiele subțiri și găsiți-le un punct de echilibru, astfel încât să creați o încăpere pentru cei mici.

60. Ieșiți cu zmeul

În multe zile de toamnă, vântul rece bate puternic, fiind super potrivit pentru o lansare de zmeu sau chiar o întrecere de zmeie.


Chiar dacă nu locuiți în mijlocul naturii, majoritatea acestor activități sunt potrivite în orice parc sau curte. Uneori, ca oricare activitate să se transforme într-una distractivă este nevoie doar să formulăm corect ideile. Așa cum, atunci când mi-era imposibil să urc pe traseu cu puiul mare în brațe, în drum spre plajă, l-am transformat în căpitanul-șef, care ne duce în siguranță la destinație. Ideea i-a plăcut așa de mult, încât el ne mustra serios apoi dacă ne opream pe drum sau dacă îl depășeam.

Mamele întotdeauna caută idei pentru activități cu copiii, dar uneori, copiii vor doar să facă ceea ce facem noi adulții. Așa că cel mai bun model îl dăm celor mici atunci când avem grijă de noi și ne urmăm pasiunile. În plus, țineți minte – nu întotdeauna trebuie să planificați joaca afară cu copiii. Ei sunt așa de buni să își creeze propriile jocuri atunci când se simt în siguranță și dispun de libertate! Lăsați-i să își manifeste sinele, doar fiindu-le aproape. Și distrați-vă împreună, căci timpul e scurt și șmecher și fuge până să vă dați voi seama că deja copiii au plecat de acasă :).

6 Comentarii

  1. Ramona

    Super utile si inventive activiati, multumim pentru inspiratie!

    Răspuns
    • Andra

      Cu mare drag!

      Răspuns
  2. Anca

    Fain! Tot repetam multe dintre activități, dar e super util sa fie toate adunate si sa avem de unde ne inspira. Multumim Andra! Mai asteptam! Pupici

    Răspuns
    • andra

      Mulțumesc și eu, Anca, pentru aprecieri <3! Sigur, mi-am propus să fac măcar o astfel de listă pentru fiecare anotimp, mă bucur să aud că vă inspiră :).

      Răspuns
  3. ExpatMom

    foarte faina colectia! ne plac activitatile propuse, bravo

    Răspuns
    • andra

      Mulțumesc, mă bucur că vă inspiră! 🙂

      Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *