De când am aflat că sunt însărcinată și că urmează să vină o mogâldeață proaspătă la noi în familie, am început parcă să ne facem mai multe planuri ca oricând. Parcă și vacanțele au trecut mai greu ca altădată, în dorința de a reveni la noi în cuib, de a face totul frumos și primitor, de a ne pregăti atât cât putem pentru ce nu știm că ne așteaptă :)).
Pe listă avem multe, multe. Cei care aveți 3 copii probabil știți câte întrebări și nevoi noi apar, la care nu ne-am gândit aproape niciodată cu doar un copil sau doi. De exemplu, o mașină nouă, care să acomodeze pe rândul din spate trei scaune auto. Sau a răsărit din nou în sufletele naostre nevoia de o căsuță urbană, cu un pic de curte proprie, în care să facem tot felul de construcții nebunești pentru copii în curte, o terasă mare și prietenoasă, o mansardă plină de jocuri, jucării și cărți și bineînțeles, o poveste întreagă țesută în jurul ei.
Ne-am gândit din nou și să schimbăm țara în una mai “pieton-friendly”, lucru la care ne gândim de fiecare dată când plecăm de acasă, dar mai ales, mai ales când ne întoarcem, dragii mei. Acomodarea la București nu încetează niciodată să fie brutală, oricât de conștienți am fi și de avantajele pe care le avem stând aici și oricât de bine am avea setate așteptările atunci când pornim la drum spre casă. Nici măcar după ce trecem prin Serbia lucrurile nu devin mai bune :D.
Dar pe lângă lucrurile astea mărețe, care implică o responsabilitate uriașă și sunt decizii pe termen lung, încercăm să facem tot ce putem pentru a ne pregăti mai bine pentru viața în cinci aici și acum.
Care sunt cele mai importante lucruri pentru noi, acum că vrem să învățăm să fim cinci cum se cuvine?
1. Să îi pregătim pe cei mici pentru încă un membru al familiei, să îi ajutăm să își gestioneze mai bine conflictele dar și să își creeze încă de pe acum o relație caldă cu mezina
Cum facem asta? I-am luat la ecografii de fiecare dată când a fost posibil, le povestim despre cum se dezvoltă bebelușul, cum îi aude și cum se simte – punându-le mâinile pe burtică, citim cărți care tratează subiectul fraților noi și încercăm să petrecem timp de calitate împreună, măcar un strop în fiecare zi, în care să se simtă unici și iubiți, fiecare în parte.
2. Să avem un program bine organizat, în care să avem timp să îndeplinim și nevoile adulților dar și pe cele ale copiilor
Când ai paharul gol, nu ai de unde să torni mai departe, așa că în ultima vreme am încercat să le umplem și pe ale noastre cât mai des. Suntem conștienți că va urma o perioadă de adaptare care va fi destul de solicitantă, așa că profităm de fiecare ocazie să ne mai răsfățăm un pic și să facem timp în calendar și pentru lucrurile care ne încântă.
3. Să ne pregătim cuibul cu mici răsfățuri astfel încât să fie cât mai confortabil și primitor
Instinctul de nesting pare că e mai adânc ca niciodată, așa că ne-am apucat de tot felul de cumpărături micuțe, care să ne facă viața mai comodă, camerele mai frumoase sau care credem că s-ar potrivi bine cu zilele noastre din următorul an. Cum am putea altfel să ne simțim bine, fără o veioză simpatică pe hexagonul din dormitor, fără un palmier nou acasă, fără o saltea mai încăpătoare, fără un set de cești nou în care să ne bem laptele spumat de dimineață?
4. Să facem o rundă de destash din tot ce am păstrat până acum
Până acum am păstrat tot felul de lucruri de când erau copiii mici, și deși am donat în fiecare sezon, tot am rămas cu o mulțime. Sigur că vom păstra și refolosi o bună parte din lucrurile pe care le avem, precum jucării, cărți, haine sau sisteme de purtare însă știind că acum bebe mic va fi fetiță și se va naște spre iarnă, putem și să facem o triere serioasă, astfel încât casa să rămână ceva mai aerisită și mai bine organizată. În plus, o parte din lucrurile pe care nu le vom mai ține, pot fi vândute – ceea ce înseamnă un plus de bani pentru cumpărăturile din noul sezon sau donate – ceea ce înseamnă bucurie pentru cei mai puțin norocoși.
5. Să cheltuim mai eficient
Aici avem deja câteva tips&tricks pe care le punem în aplicare, precum:
- să facem un buget și să ținem evidența cheltuielilor regulat, pentru a prioritiza lucrurile cu adevărat importante pentru familia noastră;
- să ne facem mereu liste de cumpărături, ca să cumpărăm doar lucruri de care avem nevoie și ne plac cu adevărat; în plus, încercăm să facem des comenzi online, unde tentațiile sunt mai mici și unde putem economisi timpul pierdut în trafic;
- șiii să folosim platforme de cashback, precum Tipli.ro, pentru a primi o parte din banii pe cumpărături înapoi. Asta e partea noastră preferată din optimizările pe plan financiar, pentru că ne permite să vizualizăm ce am economisit cu ajutorul Tipli și să redirecționăm bugetul, de exemplu, spre lucrurile pe care ni le dorim, dar de care nu avem neapărat nevoie.
Ce înseamnă o platformă de cashback?
Păi, e simplu. La fiecare produs pe care îl cumpărați, primiți un procent din valoarea produsului înapoi. How cool is that? Tipli este un astfel de portal de cashback și e foarte simplu de folosit. Trebuie doar să îți faci un cont, să alegi magazinul de la care vrei să faci cumpărăturile, iar în 48 de ore de la plasarea comenzii, primești o recompensă în cont. Apoi banii adunați pe Tipli pot fi ulterior retrași într-un cont bancar.
În cazul unora dintre magazine,se oferă un procent de 2% – de exemplu, dar acesta poate ajunge și la 8-10% sau chiar 33%. Iar pe termen lung ajungem chiar la o sumă frumușică. Sigur, cu cât cheltuim mai mult prin platformă, cu atât vin mai mulți bani înapoi :).
Ce îmi place la Tipli este că găsesc în selecția de magazine, multe dintre magazinele online de la care cumpăr în mod uzual, cum ar fi AboutYou, Elefant, Cărturești, Epantofi, Vivantis. Puteți face cumpărături de la muuuulte altele, să tot fie vreo 400 :). Tot pe site-ul Tipli, găsiți și reduceri și cupoane la magazine.
Cum se plasează o comandă pe Tipli?
- intrați pe site-ul tipli.ro, pentru a vă accesa contul;
- alegeți magazinul de la care doriți să faceți cumpărături;
- se va deschide o pagină pe care puteți vedea detalii despre recompensa primită; dați click pe butonul Cumpără; acum e momentul să închideți și Adblocker-ul, dacă folosiți unul în browser;
- urmează să fiți redirecționat pe site-ul magazinului, pe pagina produsului, unde puteți finaliza tranzacția;
- la categoria “Recompensele mele” puteți vizualiza recompensele primite sau cele în așteptare.
În plus, dacă doriți să vi se reamintească de opțiunea de cashback de fiecare dată când faceți cumpărături de la unul din magazinele de pe platformă, puteți să adăugați extensia Tipli în browser.
Dacă îi invitați și pe cei dragi în platformă, puteți câștiga 25 de lei atunci când un nou utilizator invitat de voi va face o comandă. Iar începând de astăzi, accesând acest link, vă puteți înregistra gratuit și veți primi și un bonus suplimentar :).
Probabil că vom avea parte de o grămadă de surprize, dar noi suntem încrezători că acești pași de pregătire ne vor ajuta să facem tranziția la noua pagină din viața noastră un pic mai lin, un pic mai limpede, un pic mai clar. Dacă și voi aveți sfaturi pentru pregătirea la traiul în 5, tare mi-ar plăcea să le aud :).
Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Pinterest şi Instagram.
Disclaimer: Acesta este un articol sponsorizat, realizat în colaborare cu Tipli.ro. Recomand doar produse și servicii pe care le folosesc/le-am folosit și îmi plac și despre care cred că ar fi minunat să afle toată lumea.
O idee super buna, mai ales daca faci preponderent cumparaturi online.
Și eu folosesc o platforma de cash back cu succes pentru bugetul meu 🙂