40 de idei de activități la drum lung cu mașina – jocuri și jucării potrivite în road trips

Călătorii și aventuri, Roadtrips

Un proverb turcesc spune că nici un drum nu e lung în compania potrivită. Din experiența mea, aș reformula puțin și aș spune că nici un drum nu e lung când faci activitatea potrivită. Dacă și tu ești alături de familie aproape mereu, calitatea timpului petrecut împreună este, de fapt, cea care face diferența.

“Drumul” este elementul cheie mereu prezent în călătoriile noastre, este cel pe care trebuie mereu să îl luăm în calcul. Iar atunci când mergem pe roți, libertatea de mișcare este aproape nulă, așa că trebuie să o compensăm cumva. Povesteam aici cum facem față drumurilor lungi cu mașina. Iar aici propuneam o serie de activități numai bune pentru avion, din care unele merg adaptate și în spațiul strâmt din mașină.

Noi, adulții, am căpătat deja anduranță, așa că mai ales când destinația este una care ne entuziasmează, drumul trece pe nesimțite. Pe mine, mai ales, mă încântă libertatea de a nu avea un plan fix. De a jongla cu drumul, cu destinația, de a merge în locuri în care nu am mai fost niciodată. Dar ca să poată trece la fel și pentru cei mici, este nevoie să îi facem parte din poveste. Să îi pregătim dinainte, să avem la îndemână tot ce este necesar pentru nevoile primare, să ne conectăm cu ei și să avem o tolbă cu idei cu care să îi ținem mai mult decât ocupați, să îi ținem fericiți.

De când plecăm în road trip-uri, prefer să îmi iau un pic de timp înainte ca să fac un brainstorming și să scot idei ce ar putea să îi bucure pe pitici, decât să ne prindă momentul critic în timpul drumului. Momentul în care nimic nu mai funcționează și ai nevoie de o idee salvatoare. Tactica de bază este propunerea unei activități noi înainte ca puiul să ajungă la maximul de plictiseală/enervare etc.

*Țin să menționez că momentan nu am recurs la educarea prin stimulare video la nici unul dintre copii, așa că aici pe blog veți găsi altfel de sfaturi.

Pentru că situațiile de pe drum pot varia foarte mult, am încercat să găsesc idei pentru tipuri diferite de nevoi.

  • De exemplu, nu ne auzim prea bine din cauza aerului condițional dat la maxim sau trebuie să fim foarte atenți la drum și cei mici să se joace singurei;
  • Suntem disponibili – pe cât se poate – așa că vrem să ne conectăm cu cei mici;
  • Vrem să facem gălăgie și atmosferă de party, iuuuhuuu;
  • Doar unul din copii doarme așa că trebuie să ne conectăm cu cel treaz, dar, în același timp să păstrăm liniștea.

Noi ne bazăm, în primul rând, pe principiul plecărilor înțelepte – ceea ce înseamnă să nu fie copiii prea obosiți, însă să fie în preajma orei de somn, să aveți gustări pregătite și la îndemână, să le povestiți dinainte când și de ce faceți pauze și să vă conectați cu ei înainte ca ei sau voi să ajungeți la capătul puterilor.

Știu exact cât de fragil poate fi somnul celor mici, însă, odată cu vârsta, pare că toleranța la zdruncinări și schimbări de tonalitate crește. De multe ori, dacă cei mici adorm în mașină, ne simțim ca la un date, putem să povestim, râdem, ascultăm muzică (în surdină, sigur), să ne facem planuri și așa mai departe. Nu o să vă povestesc prea mult despre asta, că sunt sigură că vă descurcați voi să vă găsiți activități dacă cei mici adorm pe drum.

În funcție de vârstă, putem să ne gândim la mai multe genuri de activități.

  • până în 6 luni, activitatea principală este somnul; o oglindă, câteva jucării care fac zgomote, eventual o mamă aproape al cărei chip să îl liniștească, o voce caldă și niște muzică ar trebui să fie suficiente. Și, mai ales, cât mai mult somn. Un sfat, rezistați tentației de a le da țiți în mașină; pe lângă faptul că vă poate pune în pericol pe amândoi în caz de ceva, este și un precedent pentru o rutină din care este complicat să ieși. Oricât de mult v-ar întârzia, recomandarea în acest sens, este să faceți o pauză. În plus, pentru copiii mai mici de 6 luni, sunt indicate opririle la fiecare (cel mult) oră și jumătate.
  • Între 6 luni și 1 an. Îmi pare rău, dar dacă sunteți în această perioadă, pot să vă urez doar noroc. Muuulți copii nu iubesc mașina DELOC la această vârstă. Noi am trecut prin toate fazele când copiii noștri erau în acest interval de vârstă, am stat cu ei în spate, am stat amândoi în față, am cântat, am oprit, am făcut pauze din 10 în 10 minute, nimic nu părea să meargă, în afară de somn. Așa că drumurile programate la această vârstă au fost rigid împărțite în intervale mici, de MAXIM 2-3 ore până la destinație. Provocarea cea mai mare a fost cu puiul D., înainte cu câteva săptămâni ca acesta să împlinească 1 an, într-un road trip spre Franța, de 10 săptămâni. Cu multă precauție și planificare, am reușit să îl reîmprietenim cu mașina și drumurile noastre au devenit din nou distractive și interesante.
  • După 1 an, deja putem vorbi de activități propriu-zise. Așa am conceput lista de mai jos, potrivită în funcție de interesele personale, pentru copiii de la 1 an, până la preșcolarii mari.

1. Un pic de somnic

Activitatea numărul 1, cea care nu dă niciodată greș și care este atât de relaxantă pentru toată lumea este….param pam pam: SOMNUL. Nu am cuvinte să exprim suficient cât de bine este să plecați la drum având în vedere orarul de somn al celor mici. Trebuie însă să specific că este important să nu fie epuizați atunci când se urcă în mașină. Am consemnat ca ideal pentru plecare intervalul de jumătate de oră – o oră înainte de somnul de prânz. Dacă cel mic doarme, ce dacă nu avem motorină, mai bine împingem mașina decât să îl trezim. Conducem încet și luăm curbele laaarg, evităm pantele mari, păstrăm același ton de când a adormit copilul și așa mai departe. Durată: 2-3 ore.

2. Muzică!

Nici un drum fără muzică. Desigur, asta e valabil doar după cei mici deja s-au trezit. Aici găsiți un playlist cu melodii super potrivite pentru copii și promit și un articol cu câteva recomandări care ne țin pe noi în priză la drum lung: de ascultat, dar și de cântat. Durată: 20-30 de minute.

3. Gustări.

Nu știu dacă intră neapărat la capitolul activități, însă nici un drum nu are cum să fie reușit fără ca cei mici să aibă la dispoziție fructe și gustări sănătoase. Aici am scris o listă cu gustările noastre preferate atunci când plecăm în road trip, în funcție de momentul zilei. Durată: 10-15 minute. De fapt, pe cine păcălesc, TOT drumul.

4. Cărți cu abțibilduri

Potrivite, mai precis, după vârsta de 1 an. Chiar dacă cei foarte mici nu vor reuși să îndeplinească activitățile, procesul în sine de dezlipire și lipire poate să îi țină ocupați mult și bine. Aici găsiți un exemplar tare drag nouă, cu animale sălbatice în rolul principal. Durată: până la 30 de minute.

5. Magneți

…de toate felurile, de genul tăblițelor pe care pot scrie cu litere/cifre, dar și jucării magnetice cu care pot construi în pozițiile încorsetate din mașină, fără să piardă piese din secundă în secundă. Durată: până la 30 de minute.

6. Jocuri de rol

Deși fiecare este la locul lui, cu câteva obiecte de fetru putem oricând să ne jucăm de-a bucătăria/restaurantul/magazinul sau orice altceva vă place, chiar în mașină. Durată: în jur de 20 de minute.

7. Jocuri cu cuvinte

Aici aveți o gamă super variată, mai ales pe măsură ce cresc copiii. Voi enumera doar câteva, precum fazan, valiza, spânzurătoarea, rime, ghicitori și jocuri de ghicit (de exemplu – ce animal sunt sau ce plantă, ce fel de mâncare descriu, sau ce cântec fredonez). Durată: în jur de 10 minute fiecare.

8. Jocuri de numărat

De exemplu – câte obiecte de un anumit fel ai văzut într-un minut pe geam/lunetă. Mai ales când sunt eoliene sau cuiburi de berze, e o nebunie să le urmărim, ba pe un geam, ba pe celălalt, ba pe lunetă. Așa exersăm mult și noțiunile de stânga-dreapta, ceea ce e provocator chiar și pentru adulți, dacă vă țineți copiii rear-facing. Durată: aproximativ 10 minute.

9. Desenat și colorat

Cu culori de tip pietre, pentru ca cei mici să fie artiști în siguranță. Durată: 10-20 de minute.

10. Cărți cu sunete

Sunt printre preferate, cu apogeul între 1 și 2 ani aș zice. Însă există multe variante pentru copiii sub 1 an, precum cele cu sunete de mașini/animale/sunete din viața de zi cu zi și, desigur, și pentru copiii mai mari, în limbi străine (și vă zic sigur că vor fi la fel de încântați și de cele pentru bebeluși). Durată: cam 20 de minute per carte.

11. Activități de înșiruire

Noi luăm în deplasare un joc cu mașini, pe care copiii trebuie să le bage pe toate pe un fir. De asemenea, ne plac jocurile cu pești pe același principiu, unde copiii pot deveni pescari din propriul scaun în doar 2 secunde. Un joc din aceeași categorie, în care copiii șnuruiesc tot felul de forme pe spatele unui arici, îl puteți găsi aici. Durată: până la 15 minute.

12. Jucării “muzicale”

Deși, în general, nu iubim jucăriile gălăgioase, ele pot să ne aducă de multe ori, paradoxal, liniștea pe care o căutăm în mașină – a se traduce prin a mai parcurge jumătate de oră pe drum, fără să oprim. Noi am avut două cuburi cu butoane muzicale – de obicei, evităm acest gen de jucării zgomotoase. Însă, în mașină au făcut minuni de multe ori. De când sunt doi copii, sigur că unul dintre ele a devenit brusc preferatul amândurora. În ultima vreme însă, le-au neglijat pe ambele. Până de curând (acum 1 an să zic), cuburile și-au făcut super treaba. Durată: până la 30 de minute (fără ceartă inclusă).

13. Jocuri cu ventuze pe geam

De curând, am adăugat la colecția noastră de jocuri de mașină și un joc cu ventuze. Dacă poziția scaunului permite (ca înălțime), cei mici pot crea forme cu ele chiar pe geam, altfel, copiii le pot lipi pe orice tăbliță ușoară, ca cele de desenat. Durată: aproximativ 15 minute.

14. Povești inventate sau audiobooks

Puteți chiar să le citiți, dacă nu vă ia amețeala. Pentru noi, restul, rămâne creativitatea. Putem să le povestim copiilor lucruri din copilăria și tinerețea noastră, pozne, nebunii, amintiri de tot felul. Iar dacă nu aveți deloc inspirație, vă recomand un audiobook sau un podcast care să le capteze atenția. Și o boxă în spate. Durată: până la 30 de minute.

15. Call-uri cu bunicii/prietenii.

Fără alte instrucțiuni. Durată: până la 30 de minute.

16. Cărți senzoriale

Un mare hit, mai ales pentru bebeluși, însă există suficiente variante și pentru copiii mai mari, cu jocuri gen puzzle de fetru, sau jocuri de logică. Durată: 20-30 de minute.

17. Puzzle din cuburi magnetice

Că tot vorbeam de magneți, această este altă variantă foarte “atractivă” pentru cei mici. Puzzle-urile în sine nu se pot face în mașină, însă varianta cu cuburi magnetice, rezolvă elegant dilema spațiului. Durată: până la 10 minute.

18. Markere de fereastră

Dacă aveți curaj, desigur. Totuși, faceți un instructaj celor mici, ca să fiți siguri că vor colora doar geamurile. Durată: până la 15 minute.

19. Ștampile

Cui nu îi plac jocurile cu ștampile? Cu pui de animale sau căluți, noi ne facem o mulțime de jocuri tematice în care le introducem pe toate. Încă mă fascinează și pe mine cum urmele tușului își lasă amprenta pe foaie. Durată: până la 15 minute.

20. Plastilină

Asta e o poveste lungă și colorată. Puteți să o cumpărați sau să o faceți voi, important e să aveți câteva culori diferite și un recipient rezistent. Copiii vor fi tare fericiți să modeleze și nici nu e nevoie de drumuri așa asfaltate și drepte ca la desenat. În plus, există și varianta de plastilină decorativă pentru geam. Durată: până la 20 de minute.

21. Origami

În sensul – din față de la părinți către copii (cel puțin când vorbim de cei mici). Aici e vorba de o activitate care vă implică în mod complet, așa că dacă nu stați bine cu echilibrul în mașină, puteți da skip. Altfel, puteți cu câteva foi de hârtie să vă țineți copiii surprinși, curioși și ocupați timp de minute bune. Poate le veți dărui un avion? Sau o bărcuță? Sau o broscuță? Iată câteva modele de avioane cărora niciun pasionat nu le va rezista. Și dacă vă simțiți mai puțin talentați, puteți cumpăra un set de șabloane origami. Durată: 15-20 de minute.

22. Un casetofon sau mp3 player

Astfel, copiii să își pot pune singuri muzica. Durată: 20-30 de minute.

23. Cărți de colorat cu apă

Mereu salvatoare și foarte ușor de folosit în mașină. Preferatele noastre sunt cele cu lumea acvatică sau cu animale din junglă. Durată: aproximativ 20 de minute.

24. Săculețul cu surprize

Face parte din acele activități peste care nu trece timpul și le puteți adapta fiecărei vârste. Puneți câteva obiecte de interes pentru copil și lăsați-l să descopere. Puteți face un astfel de săculeț chiar și pentru copiii mari, sau, de ce nu, pentru adulți, cu bilețele amuzante. Durată: până la 45 de minute.

25. Cadouri împachetate

Nu știu de ai voștri copii, dar printre cele mai voios primite persoane la noi la ușă sunt ei, curierii. Copiii mei nu se lasă până nu desfac fiecare pachet pe care îl aduc. De aici și ideea de a profita nevinovat de fascinația pe care o dezvoltă cei mici față de pachete. Le putem oferi câteva cadouri bine împachetate, sarcina lor fiind să le desfacă pe fiecare în parte. Atenție, fără foarfecă :). Durată: 10-15 minute.

26. Hărți și jocuri cu hărți

Asta e o activitate tare dragă mie, pe care nu apuc să o fac des, pentru că presupune să îmi fac bine temele dinainte (și de obicei am prea multe). Desenați sau printați o hartă a traseului vostru, pe care copiii trebuie să o urmărească în funcție de opririle pe care le faceți. Opririle trebuie să fie bine alese, pentru ca cei mici să fie ocupați cu plăcerea descoperirii și anticipării. Puteți folosi chiar și un timer, bazat pe informația de la Google Maps, ca să îi faceți pe cei mici să înțeleagă mai bine distanța dintre două puncte în funcție de timp. Durată: tot drumul, în paralel cu alte activități.

27. Lupe și binocluri.

Poate nu sunt așa multe de observat în mașină, dar de un 10 minute punem și cu astea! Cu o lupă puternică și un binoclu special pentru copii, cei mici se vor simți cu adevărat niște exploratori. Așadar, durată: aproximativ 10 minute.

28. Figurine

De orice fel. Păpuși de mână, păpuși de deget, figurine de fetru, figurine de cauciuc sau chiar de lemn, dacă sunt micuțe, cu care putem face povești împreună. Durată: aproximativ 15 minute.

29. Limbi străine

Uneori noi mai vorbim în engleză sau învățăm cuvinte din țara pe care urmează să o vizităm – ascultăm ceva sau pur și simplu pronunțăm noi și ei imită; pregătiți, mai ales, o listă de cuvinte amuzante. Alteori, îi încurajăm pe cei mici să inventeze limbi străine care sună ca limba din țara în care mergem. Se distrează tare bine, hohote garantate! Durată: 15-20 de minute.

30. Desenat pe tăblițe

O adevărată piesă de rezistență, mai ales dacă le faceți cunoștință pentru prima dată celor mici cu ele. Prin simpla apăsare a unui buton, desenul se șterge, iar copiii pot desena iar și iar. Cu această metodă suntem și creativi, și prietenoși cu mediul. Durată: până la 30 de minute.

31. Momentul de fotografie

Facem fotografii cu aparate de jucărie sau aparate adevărate. La noi tot în râsete se termină și treaba asta. Sau în plânsete, dacă nu vor să împartă aparatul :D. Durată: aproximativ 10 minute.

32. Pipe cleaners

Nu le știu numele în română, însă sunt acele sârmulițe mici și acoperite cu material pufos, care se deformează ușor. Putem să le înfășurăm în jurul jucăriilor, să le împletim, să formăm figurine. Durată: aproximativ 15 minute.

33. Telefonul de jucărie

După un video/audio call real, un dialog inventat poate fi foarte recreațional pentru toată familia. În plus, este o cale simplă de a afla ce gândesc copiii noștri despre diferite lucruri. Durată: 10-15 minute.

34. Activități de printat

Imprimanta este o lume aparte și un sprijin de nădejde la drum lung. Printați labirinturi, desene de colorat după număr și alte activități care le plac copiilor voștri. Dați-le culori cerate sau culori pietre, pentru a evita accidentele. Durată: 10-20 de minute.

35. Calculatoare de buzunar

Pot fi folosite și precum case de marcat, telefoane sau pur și simplu e distractiv să apeși pe butoane, eventual să socotești. Durată: 10-15 minute.

36. Jucării moi

Cu ele copiii pot face jocuri de rol, sau, pur și simplu, le pot ține în brațe. Nouă ne sunt tare dragi două jucării cu brațe care se încârligă în jurul a ce vrem noi, niște parteneri de încredere la drum lung. Durată: tot drumul, în paralel cu alte activități.

37. Spuneți glume

Sincer, de când nu ați mai spus bancuri? Mie îmi plăceau la nebunie când eram mică, mai ales cele seci. Copiii vor fi încântați chiar să inventeze propriile glume. Durată: aproximativ 10 minute (acum depinde câte bancuri știți).

38. Oglinzi

Care nu se sparg, atât pentru bebeluși, cât și pentru copiii mai mari. În afară de amuzament, ele pot fi folosite și pentru a reflecta pe tavan lumina soarelui, o activitate super distractivă (atenție însă, nu încurcați șoferul). Durată: 10 minute.

39. Forme de brioșe

Sau, mă rog, alte lucruri moi care se pot băga unele într-altele. Distracție garantată, mai ales pentru categoria de vârstă 1-2 ani. Durată: până la 15 minute.

40. Quiet game

Adică un joc în care aflăm cine tace cel mai mult, hei, nu e nimic răutăcios! Noi nu am reușit încă să îl jucăm, dar dacă pe voi vă prinde, lăsați-mi un mesaj și spuneți-mi cum ați făcut. Durată: îmi spuneți voi mie.

Acestea fiind spuse, vă las un kind reminder: atunci când din diverse motive, răbdarea voastră ajunge la final, puneți lucrurile în perspectivă: nimic din ce se întâmplă pe drum (ratați o autostradă, ajungeți cu 2 ore mai târziu la destinație, adorm/nu adorm copiii în mașină, pierdeți o noapte de cazare, nu mai găsiți restaurante deschise la ora la care sunteți voi acolo) nu este și nu ar trebui să fie mai important decât relația pe care o aveți cu copiii. Dacă reușiți să vă setați asta foarte bine ca prioritate, lucrurile deja vor începe să curgă mai ușor.

Practica și pregătirile fac road trip-urile să fie fascinante și ca cei mici să știe la ce să se aștepte, iar voi, ca părinți, să fiți cât mai relaxați și să vă bucurați de călătorie. Ei se hrănesc din starea noastră, așa că nu uitați să vă îngrijiți de propria persoană, ca să aveți ce oferi mai departe.

Sper ca aceste idei să facă drumul să pară scurt, să fie distractiv pentru toată lumea și să facă parte din poveste, nu să fie o corvoadă până la destinație.

Să aveți drumuri bune!

* Disclosure: acest articol poate conține linkuri afiliate. Aceasta înseamnă că fără nici un cost adițional pentru voi, eu pot câștiga un mic comision dacă voi le accesați și faceți o comandă.

3 Comentarii

  1. Maxx

    Foarte, foarte multe idei bune, multumim mult! Ca o gluma: daca le iei pe toate, deja faci un valiza doar pentru astea :))
    Ideea cu cadourile impachetate mi se pare geniala!
    Ce mai avem noi si nu am regasit aici: CD sau MP3 cu povesti pentru copii. Noi avem si ne plac maxim CD-urile de la Copilul Verde cu personajele Buha si Owliver care canta, zic povesti si glume, expresii amuzante. In plus, mai avem CD-uri de la carti clasice Disney (Cars, Incredibilii etc).

    Răspuns
    • andra

      Cu drag! Ce e drept, nici noi nu facem chiar toate activitățile într-o singură călătorie, însă tot ne alegem cu o valiză plină cu cărți și jucării :)).

      Am scris la 14 despre audiobooks, însă nu am dat exemple, sunt binevenite ale tale. Mulțumim!

      Răspuns
  2. Ioana

    Foarte interesante activitatile! Vom incerca si noi 🙂

    Răspuns

Confirmări/Notificări

  1. Ce cărți luăm cu noi în road trip sau avion - sugestii pentru copiii mai mici de 6 ani - Praf de Stele - […] aici despre ideile de activități pe care le propunem în road trips. Pentru că mai mulți dintre voi […]

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *