20 de sfaturi și șmecherii la drum lung cu copii mici – cum să te pregătești de un road trip

Călătorii și aventuri, Parenting, Roadtrips

Pentru noi, vara a devenit prilej de road trip. Cât timp l-am avut doar pe puiul C., care acum are 4 ani, ne-am făcut încălzirea cu mașina prin țară și prin Bulgaria, în călătorii de 3-4 săptămâni, primul road trip făcându-l la 4 luni ale bebelușului, iar următorul la 1 an și 2 luni. După o vară în care am stat aproape doar în București și în împrejurimi – în așteptarea puiului D. ne-am hotărât să trecem la următorul nivel, care ar putea fi numit – o vară întreagă pe roți. Adică vara trecută, când am făcut aproape 10000 de km în vreo 10 săptămâni – însă în țări cu infrastructură potrivită, în care să parcurgi 120km înseamnă că ajungi în maxim o oră la destinație. Tot sper din suflet să am timp să documentez acea călătorie, care a fost absolut grea, dar absolut minunată. Am crezut că nu vom mai face altă călătorie asemenea, până nu facem rost de o autorulotă, pentru a scăpa de chinul bagajelor la fiecare destinație. Să le faci, să le desfaci, să le pui în ordine în mașină astfel încât să încapă, toate astea în timp ce un copil învață să meargă și unul este la vârsta tantrumurilor – pare rețeta perfectă pentru luat câmpii :D. Tare bună ar fi o soluție, să putem pleca cu toate bicicletele și trotinetele, cărucioarele și chitarele, fără să trebuiască să facem contorsionism în mașină sau să selectăm dramatic bagajele! Însă iată-ne din nou la drum, doar noi și Skoda, mult mai bine organizați din punct de vedere logistic, mai relaxați și mult mai aproape de casă.

Drumurile cu mașina par tare, tare lungi atunci când cei mici nu au chef de stat în mașină. După doi copii care au urât la un moment dat în viața lor (a se citi mai multe și lungi momente) din răsputeri drumurile pe roți, care acum au ajuns să se urce singuri în scaunele lor și să își aranjeze centurile, cred că este un proces în care merită să te implici pentru a-l face cât mai plăcut. Puiul D. are și uneori rău de mașină, așa că încercăm să ținem scaunul lui mai pe spate și să conducem cu mare atenție pe serpentine, manevrând cu eleganță curbele și schimbul de viteze – pare că funcționează. Unii spun că menta și ghimbirul au efecte potrivite; din fericire, de când am plecat acum la drum, pare că nu mai e nevoie să inventăm rețete împotriva răului de mașină. Cele mai grele drumuri le-am făcut în perioada 6 – 12 luni, când de multe ori nici nu calculam timpul optim de plecare – adică în apropierea orei de somn a copilului și totuși înainte să fie extrem de obosiți. Cu timpul am învățat multe și am încercat să planificăm mereu drumul astfel încât să fie la 30% sub limita de suportabilitate a celui mai mofturos membru. Este un pic mai greu atunci când doar unul dintre copii doarme, dar, în general, la zgomote medii și vorbit normal, somnul rezistă. Atunci când facem un plan prea îndrăzneț, luăm în considerare și un plan de back-up și plecăm cât putem de devreme, ca să avem timp să ne adaptăm la cerințele picilor.

Cred că cel mai important este ca cei mici să se simtă înțeleși și că părerile lor contează și, de asemenea, de a le face drumul cu mașina cât mai interesant, confortabil (fără compromisuri la siguranță) și plin de activități interesante. Astfel, ei vor asocia road trip-urile cu ceva captivant, plin de surprize plăcute și de momente în care ne putem conecta cu toții, nu ca pe un rău necesar.

Dacă ne gândim puțin și la latura educativă și, mai ales, la educația pentru ale vieții, road trip-urile ne învață copiii să fie mai răbdători, să tolereze mici frustrări progresiv, ceea ce le stimulează imaginația în moduri neîntâlnite atunci când au la dispoziție toată libertatea de a se mișca și de a-și alege activitățile. Răbdarea este un mușchi care se antrenează (dacă nu noi, părinții, atunci cine știe asta mai bine?) așa că prin călătoriile cu mașina, copiii noștri au contextul perfect pentru a avansa în direcția asta. Nu mai spun de latura cognitivă, a experimenta geografia pe propria piele este cel mai bun mod de a înțelege pantele, versanții, schimbările de climă odată cu altitudinea și cu latitudinea. Cât despre latura emoțională, după cum spuneam, drumurile cu mașina sunt un super moment de conexiune cu toți membrii familiei, așa că cei mici și cei mari au de câștigat și pe partea asta.

Am încercat să fac o listă cu câteva sfaturi de călătorie, atât pentru voi cât și pentru mine când mă simt descurajată :)). Ea arată cam așa:

1. Organizarea dinaintea călătoriei

Este un pas super important pentru ca totul să decurgă bine. Eu îmi schițez un traseu cu puncte de oprire care mi se par potrivite pentru masă, wc, relaxare, popas sau alte nevoi pe care intuiesc că le vom avea la drumul respectiv. Faceți liste pentru absolut orice poate fi un factor de stres – cumpărături, bagaje, traseu, jucării de mașină, rețete, important este să le scoateți pe hârtie pentru a fi mai ușor de contorizat și urmărit și pentru a pleca la drum cu capul limpede.

2. Alegeți ora optimă stilului vostru de viață pentru plecare

Pentru noi, cea mai potrivită este plecarea dis-de-dimineață – atât de proaspătă pentru toată lumea. Pentru voi poate fi noaptea, când copiii dorm, sau după-amiaza, la somnul de prânz, pentru drumurile mai scurte. Calculați drumul astfel încât să maximizați intervalele de somn :D. Știu că există și copii “nedormitori” în mașină, dar dați-le o șansă.

3. Pregătiți mașina cu o zi înainte

Încărcarea mașinii de seara și organizarea ei astfel încât jocurile, gustările, apa să fie la îndemână fără să fie nevoie să oprești mașina. La asta se adaugă și o scurtă revizie a autovehiculului pentru a ști că totul e la locul lui. Nu uitați să faceți plinul dinainte, orice oprire e valoroasă și e bine să rezolvați toate lucrurile ușor de anticipat.

4. Creați un itinerariu pentru road trip din timp

Chiar dacă cunoașteți bine zona sau este prima oară, cel mai înțelept este să creați un itinerariu încă de acasă. Așa puteți cerceta mai multe rute, în funcție de prioritățile voastre: timp petrecut în mașină, calitatea drumurilor, cele mai frumoase peisaje, cele mai multe facilități pe drum, posibilitatea de a opri neprevăzut (de exemplu, pe autostradă este mai riscant să oprești decât dacă bagi mașina într-o parcare, evident). Puteți lua în calcul multe altele atunci când vă alegeți traseul, cum ar fi existența toaletelor pe drum, prețul combustibilului, opriri pentru mâncare dacă nu o luați de acasă sau activități de relaxare și distracție. Asta e și o super ocazie pentru copii să își îmbunătățească skillurile de navigație, să estimeze corect timpul și să aștepte entuziasmați următoarea oprire.

5. Asigurați-vă că cei mici au toate informațiile necesare înainte de a porni la drum

Pregătirea dinainte a copiilor cu multe discuții și detalii cuantificabile pentru ei; puiul C. a început să înțeleagă conceptele “azi”, “ieri”, “mâine” și ne raportăm la asta. De asemenea, un indiciu temporal potrivit pentru copii, este folosirea somnului ca reper, fie el de prânz sau de noapte. Când cei mici pot anticipa aproximativ ce se va întâmpla sunt mult mai liniștiți și cooperanți.

6… și țineți copiii la curent despre unde suntem și cât a mai rămas din drum

Anunțăm copiii cât a mai rămas din drum, pentru a avea o percepție din ce în ce mai realistă asupra timpului. Nu îi mințim, îi ținem la curent cu actualizările din trafic în măsura în care prezintă interes și foarte important, oprim atunci când își doresc, nu tragem prea mult de timp, ca să nu capete reticența la drumurile cu mașina. Puteți printa câteva hărți cu puncte cheie în drumul vostru – cum ar fi opririle pe care le faceți sau lucrurile interesante pe care le pot observa pe geam (mori de vânt, aeroporturi, porturi, poduri, linii ferate). Hărțile sunt un instrument minunat – nu doar pentru că sunt eu geograf, ci și pentru că în acest fel copiii pot urmări cu privirea efectiv drumul, înțelegând mai bine relația dintre timp și distanță și dacă aveți noroc, asta poate să însemne și mai puține întrebări de “am ajuns/cât mai avem/cât mai durează?”. Căutați în avans locurile unde veți face opririle care sunt interesante pentru familia voastră: locuri de joacă, locuri de picnic, parcuri, cafenele prietenoase cu copiii, muzee și alte locuri care vă încarcă cu energie pentru drumuri lungi, nu doar opriri la benzinării și toalete.

7. Pauzele lungi și dese, cheia drumului cu succese

Probabil cine a pronunțat aceste cuvinte era șoferul unei mașini pline de copii, ce să zic. Se știe că până în 6 luni, la 1 oră – 1 oră jumătate este necesară pauza pentru dezmorțire. Planificați cu interes aceste pauze, în locuri cât mai verzi sau locuri de joacă unde să vă încărcați bateriile și să vă consumați energia fizică. După această vârstă, pe măsură ce copilul crește, puteți mări intervalul, dar pauzele la maxim 3 ore sunt aur curat chiar și pentru adulți. În plus, vă ajută să mutați focusul de pe destinație, pe drum în sine: unde oprim, ce facem acolo și tot așa.

* Atenție, uneori micii năzdrăvani nu vor vrea să se urce la loc în mașină după pauză, așa că puteți să îi ademeniți fără rușine cu un joc nou/ o jucărie/ o gustare preferată.

Oprire la locul de joacă de la benzinărie, pentru descărcarea energiei

8. Luați cu voi jocuri și jucării speciale de mașină

Mai ales unele noi, merită fiecare leuț. Deși pentru jucăriile de casă, pledez pentru cât mai puține jucării și de calitate, situațiile extreme cer soluții extreme, așa că puteți cumpăra tot felul de mărunțișuri din Jumbo sau alte asemenea. Copiii vor fi super încântați de activitățile noi și vor fi dornici să mai rămână o vreme în mașină. Oferiți-le cumpătat și tacticos, cu cât mai puține, cu atât mai multe opțiuni pregătite pentru situații de criză neprevăzute. Despre jocurile și jucăriile cu care ne distrăm noi la drum lung voi scrie aici. De asemenea, noi am adoptat și metoda jucăriilor “de mașină”, la care au acces doar când mergem pe roți, ceea ce le face oarecum speciale, deși, fie vorba între noi, ele sunt exact ca celelalte jucării.

9. Oferiți gustări sănătoase și nu foarte lipicioase – combustibil pentru cei mici

Gustările trebuie să fie ușor de ronțăit în mașină (ne țin ocupați și nu trebuie să ne mai grăbim pentru mesele principale, oprim când putem), fără zahăr sau alți îndulcitori ca să nu îi suprastimulați degeaba atunci când sunt prinși de un scaun și delicioase – să se bucure atunci când le primesc. Noi folosim multe fructe, biscuiți de casă, brioșe, pâinici cu legume proaspete sau tot felul de chestii crocante cumpărate, făcute din făină de leguminoase și un strop de sare. Câteva idei de gustări sănătoase și ușor de mâncat chiar și când nu opriți mașina veți găsi aici.

10. Un pic de combustibil și pentru adulți

Sigur că puteți împărți și gustările copiilor, dar voiam să vă zic să nu uitați de cafea, mai ales dacă pleci cu noaptea în cap. Nu știu despre voi, însă noi când ne propunem să plecăm în zori, ne culcăm mai târziu ca oricând, doar mai găsim noi încă un bagaj de îndesat pe undeva la 1 noaptea. Și parcă nu a început ziua pe bune fără licoarea aromată, care ne încurajează și ne face mai puternici :D.

11. Pentru drumurile lungi, pregătiți și o masă principală de tip picnic

Mesele principale rapide, eventual pregătite în avans, oferă o soluție rapidă și sănătoasă – e mult mai ușor decât să oprești la restaurante de pe drum, unde nu poți avea prea des încredere în calitate și prospețime (depinde de țara pe care o traversezi), plus că de multe ori asta presupune să ieși de pe autostradă, ocol care te întârzie degeaba (din nou, depinde de țară). Noi de data asta am avut o plăcintă cu carne, dar sunt multe alte prânzuri care se pot lua la pachet: șnițele, salată de paste cu ton, chifteluțe de carne/legume/năut/quinoa, sandviciuri cu brânză și avocado, ouă fierte, quiche cu diverse, plăcintă cu brânză, fructe și legume (revin cu mai multe idei și rețetele) – mai ales din cele care se mănâncă simplu, astfel fructele sunt oferite și în timpul mersului cu mașina. Nu uitați de lada frigorifică, mai ales pentru drumurile lungi.

12. Hidratați-vă corespunzător

Apa – alt element important de avut la îndemână, astfel încât cei mici să poată bea oricând, fără ajutor. Noi folosim Klean Kanteen, dar orice termos e bun pentru ca apa să rămână rece și proaspătă.

13. Nu puneți totul în portbagaj, lăsați aproape esențialele

Gustările, apa, cărțile și jucăriile de mașină trebuie bine alese și lăsate la îndemână, pentru copii cât mai relaxați și dornici să stea locului. Păstrați aproape și un schimb de haine, scutece, șervețele.

14. Oglinda

La noi e un accesoriu valoros, chiar și când copiii se ceartă pe ea, e și asta o activitate de roadtrip, nu-i așa? Am avut ceva încercări nereușite să găsesc una să îi pot vedea pe amândoi, așa că am revenit la oglinda noastră pe care o întoarcem/o întorc ei după nevoi de la unul la altul.

15. Scaunele de mașină

Noi am ales rear-facing pentru o protecție cât mai îndelungată și folosim unele de la Besafe (cel mic) și Axkid (cel mare). Relația cu scaunele de mașină se clădește în timp. Deși nu au fost neapărat iubite de la bun început, acum copiii noștri adoră să se urce singuri în ele, să își aranjeze centurile, intervenția noastră să fie cât mai mică – adică doar băgăm centurile în suport și ne asigurăm că sunt așezați corect.

16. Parasolare sau geamuri închise la culoare sau și una și alta

Soarele pe partea copilului este crunt și are darul de a face drumurile (să pară) de 2 ori mai lungi. Investiți în parasolare și folie auto de calitate, contează enorm mai ales atunci când mergi la drum lung. Când puii erau mai mici și dormeau le puneam chiar o cămașă prinsă în geam, ca să ajungă cât mai puțin soare la ei.

17. Echipament pentru nevoi primare

Pentru copiii mai mari, nu uitați olița portabilă, este un aliat de nădejde. Pentru copiii mici, vă poate ajuta o aleză sau o salteluță de schimbat. Mă îndoiesc că în portbagaj veți mai avea loc, însă pe scaunul din față sau, dacă e cald, chiar pe iarbă pot fi soluții decente.

18. Mindsetul adulților

Oricât ne-ar plăcea uneori să credem altceva, starea adulților dă tonul atmosferei generale. Dacă noi suntem relaxați și veseli, copiii vor intra în jocul nostru și se vor bucura de drum. Altfel, nici nu are rost să vă mai spun ce urmează.

19. Nu uitați de asigurarea de călătorie

Noi, de data asta, ne-am amintit abia după ce am ajuns în Grecia, dar mai bine mai târziu decât niciodată :D. Este foarte folositoare atât în cazurile medicale, cât și de răspundere civilă – n-aveți idee câte situații ciudate pot apărea pe parcursul unui road trip.

20. Nu burdușiți mașina

…și lăsați loc pentru copii :).

Ușor de zis, greu de făcut, dar trebuie să țineți cont că bagajele voastre nu vor mai arăta cel mai probabil niciodată așa frumos ca în prima zi. Cu cât lăsați mai mult loc de jonglat, cu atât vă veți stresa mai puțin atunci când nu aveți timp să împachetați ca la carte. În plus, întotdeauna trebuie să lăsați spațiu pentru lucrurile pe care le aduceți din vacanță – e și păcat să pleci cu mașina și să nu aduci o bucată din călătorie la tine acasă. Nouă ne place să luăm lucruri pe care le găsim doar acolo, de suveniruri ne-am cam lăsat, eventual luăm un cadou simbolic, gen ceaiuri, uleiuri, agende de hârtie din caca de elefant sau altele mici și simbolice.

Să concluzionăm

Ce să mai lungim vorba, e super fain să ai o mașină la dispoziție, cu toate bagajele în ea încă de acasă, fără să te stresezi că fiecare zi în plus mai înseamnă bani pentru închiriere și asigurare, fără să te chinui să găsești scaune rear-facing la destinație, în care ai libertate (pe cât posibil) să te desfășori și pe care o cunoști și te bazezi că nu te lasă la greu (ai auzit, Skoduța, da?). Sper că v-am convins că un road trip cu copiii nu este ceva de nefăcut și că merită o șansă, poate chiar o să mai vreți o dată, cine știe.

Multă răbdare, dragilor, și oricât ar fi de tentant, beți vinul doar la destinație. Mersul cu mașina cu cei mici nu este un talent înnăscut, ci unul dobândit, un skill care se lucrează, pe măsură ce îi cunoaștem pe ei mai bine și pe măsură ce ne atrenăm împreună pentru a întinde ușor limitele.

Hai, să aveți drumuri bune!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *