20 de idei de toamnă rece – ce poți face cu copiii în parc?

Activități pentru cei mici, Joaca în natură, Parenting

Cine a zis că noiembrie e o lună plictisitoare? Parcurile ascund atâtea minuni, încât mereu putem porni într-o aventură în cel mai apropiat parc de casă. Îmbrăcați bine, luați copiii pe sus și haideți afară, că nicăieri joaca nu-i mai frumoasă! Îmi amintesc, de când eram și eu mică, mică, așa cum toți oamenii au fost cândva, cât iubeam să stau afară! Întotdeauna era o peripeție, simțeam natura, cunoșteam copii, o simplă frunză sau un simplu băț puteau deveni orice, inspirația era la tot pasul.

Poate de asta încerc, acum că ai mei copii își trăiesc copilăria, să se bucure de soare, de apă, de vânt, de întuneric și de frunze uscate. Poți găsi aici câteva idei de toamnă caldă – pentru cei din București sau aici – câteva idei de petrecere a timpului în aer liber, fără să ții cont de anotimp. Într-un oraș mare și aglomerat poate este puțin mai greu decât a fost pentru mine, în orășelul meu mic și verde, însă eu nu mă las bătută așa de ușor. Așa că vreau să împart cu voi, câteva idei de toamnă rece în parc, pe care să le puneți în practică atunci când vă gândiți “eu ce mai fac azi”.

Plimbarea în parc este cea mai la îndemână activitate, indiferent de anotimp și de oraș, și pe cât de comodă e atât de frumoasă. Să vă povestesc acum, de ce ne place nouă toamna în parc?

  1. Luăm la pas toate locurile de joacă, care, apropo, toamna sunt aerisite și libere, numai bune de jucat, ca să ne încălzim un pic. Leagăne, tobogane, balansoare, tuneluri și tot felul de panouri de cățărat, toate sunt numai bune de explorat.
  2. Apoi, ne oprim la grămezile de frunze care se cer strânse cu greble de la seturile de nisip, sau chiar cu seturi special concepute pentru joaca de-a grădinăritul. Putem face ploi de frunze, putem dansa între ele, sau putem face grămezi mari, mari, în care să sărim cu toții! So much fun!
  3. Dacă tot vorbim de frunze, putem aduna feluri diferite de frunze, să facem o colecție din cât mai multe texturi și culori pe care le putem găsi.
  4. Urmăritul de veverițe: toamna toate veverițele ies la joacă, și deși fug repede, repede, mereu reușim să fotografiem câte una.
  5. În unele parcuri, precum Parcul Carol, găsim chiar și panouri cu informații despre păsările care își găsesc adăpost în parcurile noastre. Acesta este un prilej foarte bun de a ne apropia de natură, de a cunoaște mai mult din cum natura găsește o cale să își facă loc în peisajul urban. Tot în Parcul Carol sunt și căsuțe puse de voluntari, în care păsărelele primesc semințe, astfel putem învăța copilașii despre cum se hrănesc și ce preferă păsările.
  6. Joaca în noroi și bălți atunci când plouă. Cu hainele potrivite, ploaia este un super prilej de distracție, așa că nu lăsa îmbrăcămintea și îmbrăcămintea să stea împotriva explorării băltoase. Iar din noroi cu toții știm ce mâncare bună iese sau ce desene frumoase se pot face cu un bețișor. Bonus: melcii și râmele ies la plimbare în zilele ploioase, așa că avem o grămadă de parteneri noi de joacă.
  7. Scrisul cu cretă – atunci când nu avem noroi, să nu fim triști, putem transforma trotuarele în tablouri.
  8. Alergarea porumbeilor –  eu una am încercat în toate felurile să îi explic puiului C. în fel și chip să îi lăsăm în pace, să nu îi speriem, să nu îi deranjăm la masă. Însă, trebuie să recunosc că metodele mele au fost un adevărat eșec. A fost greu să pot ține pasul cu el când eram însărcinată sau abia am născut și aveam și un bebe mic mereu cu noi. Apoi, m-am conformat, vorba aia – when you can’t beat them, join them! – cu bebe în wrap sau sistem, alergăm împreună, până fug toți în copac, acasă la ei :).
  9. Mergem să salutăm rațele, găștele și alt păsăret pașnic și iubitor de apă. În toate parcurile în care există un lac/baltă etc. se adună o grămadă de astfel de păsări, care sunt foarte iubitoare de atenție și de hrană atent aleasă.
  10. Construim adăposturi de hibernare din bețe uscate, o super ocazie ca să deschideți subiecte de discuție precum succesiunea anotimpurilor, hibernarea animalelor, adăposturi ale animalelor.
  11. Adunăm conuri, ghinde și castane cu care să avem o grămadă de material pentru activitățile de acasă, doar mai ajungem și pe acolo.
  12. Ne mișcăm, facem mult sport. Când nu alergăm împreună, avem trotinete, biciclete fără pedale sau biciclete cu pedale și cu scaun de copil în spate, așa că nu ne plictisim niciodată.
  13. Ne plimbăm pur și simplu. Este o delectare a simțurilor să mergi fără vreun scop de atins, să simți vântul – atunci când nu bate prea tare, să te bucuri de frunzele care cad sau de cele care scrâșnesc crocant pe sub picioare.
  14. Putem cânta în voie. Cărările sunt mult mai goale decât vara, iar plimbările prin parc seamănă cu o explorare în pădure, unde, nu-i așa, numai bune sunt cântecele, atât ca să țină urșii departe cât și ca să ne distrăm mai bine!
  15. Facem baloane, multe baloane de săpun – o idee care merge în fiecare anotimp și bucură orice copil, oricât de obosit ar fi.
  16. Luăm 2-3 cărți cu noi și le citim pe o alee, pe o bancă. Chiar și afară prinde bine o pauză din alergat.
  17. Facem fotografii, cu tot ce ne place. Mai ales cu copiii, bineînțeles, dar de multe ori, observăm detalii așa de frumoase, că vrem să le păstrăm mai viu decât în amintire.
  18. Adunăm tot felul de “ingrediente” din natură și le folosim la bucătăriile din locurile de joacă, pentru a crea niște preparate demne de restaurante de top.
  19. Săpăm și plantăm bulbi pentru la primăvară – pe asta încă nu am făcut-o împreună, însă e pe lista noastră din viitorul apropiat.
  20. Ne jucăm de-a v-ați ascunselea – și asta e pe listă, eu una abia aștept, doar că mi-e cam greu să mă ascund cu un bebe mic la piept sau cu un bebe mic în cărucior. Însă vă las pe voi să începeți și promit că venim și noi din urmă.

Voi cum vă distrați toamna în parc?

 

 

Foto: arhivă personală; pexels.com

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *