20 + cărți adorabile cu povești scurte pentru copiii de 2 ani – 3 ani

Cărți pentru copii, Parenting

Vreau să încep să vă prezint azi cărțile copilăriei noastre. Adică a copiilor mei, dar și a noastră, pe repeat, a adulților. La fiecare pagină pe care o citim împreună, îmi amintesc foile pe care le miroseam cu poftă infinită, și cum citeam apoi poveștile, dintr-o suflare.

Când era puiul C. foarte mic, de doar câteva luni, îi citeam efectiv din cărțile pe care le citeam eu. Vedeam pe fața lui uimirea la fiecare inflexiune a vocii mele sau la fiecare cuvânt mai întortocheat. Abia așteptam să mai crească un pic! Să ne cuibărim sub pătură, zi sau noapte, dar mai ales când plouă afară și geamurile sunt aburite, cu un teanc de cărți și să chicotim acolo ca niște copii ce au făcut o trăznaie.

Să răsfoim enciclopedii și să ne minunăm de câte nu cunoaștem sau să citim povești hazlii și să râdem până trezim vecinii.

Ei, timpul a trecut și am trecut la cărți speciale pentru copii. Nici nu mai știu care a fost prima, știu doar că la început am ales niște cărți teribile. După o vreme însă, am învățat să aleg mult mai bine. Când micul pui împlinea 1 an, deja aveam câteva cărți fără pereche în bibliotecă, despre care vă voi povesti curând.

Puiul D. este un norocos, căci are deja la dispoziție toate cărțile de la fratele mai mare. Cumva, am reușit în continuare să evităm contactul cu ecranele, deci când vrem să ne teleportăm în alte lumi, apelăm, fără îndoială, la o carte (sau la imaginație, desigur). Așa că acum ne cuibărim în 3, sau în 4 și lăsăm timpul să curgă printre poveștile rostite, fără să îi mai ținem socoteala.

Lista recomandărilor de carte pentru 2-3 ani

M-am axat pe texte simple, scurte, de obicei amuzante, cu ilustrații de calitate și cu povești ușor de ținut minte pentru cei mici. Să fie savuroase, să le mai ceară o dată și încă o dată. Compoziții cu sens, ilustrații pline de viață, cuvinte alese, hârtie care miroase a iubire. A ieșit o listă luuuungă care sper să vă ajute în a descoperi alături de cei mici lumea minunată și fără de scăpare a cărților.

1. Uite ce-a ieșit din ou (Margaret Wise Brown)

Este o povestioară simpatică despre un iepuraș și o rățușcă, doi prieteni în devenire care habar nu au cât de aproape sunt de a se descoperi unul pe altul.

2. Crocodilul și dentistul (Taro Gomi)

Un autor japonez care a publicat peste 400 de cărți ilustrate, face de această dată un joc de replici sugestiv între un crocodil îndurerat și dentistul care îl tratează. Această carte îmi amintește cum de multe ori simțim exact același lucru ca cei din jurul nostru, fără să avem măcar o idee despre fricile lor.

3. Ăsta e al meu! (Michel Van Zeveren)

O carte amuzantă, pe care deși o citim în maxim două minute, o punem deoparte abia după încă 10. Copiilor le place în mod special finalul inedit, ales cu umor, dar și cu o învățătură despre “ironia sorții”. O poveste simplă, firească, de impact.

4. Apasă aici! (Hervé Tullet)

O carte sau un joc? Cu intonația potrivită, cei mici vor avea impresia că s-au teleportat într-o piesă de teatru sau într-o lume a bulinelor care par că se schimbă la acțiunile noastre. Hervé Tullet știe cum să facă să se lase cu râs :).

5. Dacă-i dai un fursec unui șoricel (Laura Numeroff, Felicia Bond)

Cărțile cu șoricei au locul lor bine stabilit în familia noastră. Aici este vorba despre un șoricel pofticios. Care știe exact cum să ți se bage pe sub piele, ca să obțină ce își dorește. Iar copiii, pe lângă chicoteli, vor învăța și câte ceva despre cauză-efect.

6. Cu toții au văzut o pisică (Brenden Wenzel)

Nu doar șoriceii au material de eroi pe cinste. Încă o poveste cu replici repetitive, cu ritm și cu un mesaj bun de ținut minte: totul depinde de perspectivă. Nu mai zic nimic de ilustrații, adevărate opere de artă, fiecare în parte.

7. Rățoiul interzice (Alison Ritchie, Hannah George)

Povestea asta are acel ceva care atrage ca un magnet copiii. Firul clasic al persoanei care deprinde gustul puterii, abuzează de ea, greșește, realizează și are remușcări. Rățoiul primește iazul gâștei în pază cât timp ea pleacă în vacanță și dintr-un loc plin de bucurie și viață, acesta devine în scurt timp pustiu și supărător de liniștit. Rățoiul regretă felul în care s-a purtat cu ceilalți și totul revine la normal, ba chiar mai bine de atât.

Copiii învață despre puterea părerilor de rău exprimate la timp și despre iertare. Odată cu puterea vine și un camion de responsabilitate, iar dacă umerii tăi nu sunt obișnuiți cu greutatea, s-ar putea ca misiunea să te depășească un pic.

8. Șșșșș, avem un plan (Chris Haughton)

Nici nu vă mai spun cât de simplă este și această poveste, urmărește același tipar pe care l-am selectat pentru această listă. Un text minimalist dar impresionant de dinamic, presărat cu suspans ce sfârșește într-o glumă.

9. Liniște, vreau să dorm (Katy Hudson)

Ei, asta e o poveste care pare că e scrisă special pentru noi. Deși nu obișnuim să dormim toată iarna, ne place să fugim cât mai departe la prima adiere de ger. Povestea ne amintește că fiecare perioadă vine cu farmecul ei, chiar dacă la prima vedere lipsa confortului ne face să fugim. Cam așa e și cu toate etapele din viață, nu? Când dăm de necunoscut, mai facem un pas înapoi sub plăpumioară. Broasca asta învață pe propria piele cum stau lucrurile de fapt, iar până la final descoperă și părțile plăcute ale iernii. Pe noi ne convinge de fiecare dată, dar ce să-i faci, până vine ianuarie iar uităm.

10. O casă mai mică decât o cutie (Julia Donaldson, Axel Scheffler)

O poveste în rime, de această dată, despre o bătrânică nemulțumită de casa ei. Cu ajutorul unui înțelept care o sfătuiește să tot adăpostească înăuntru câte un animal, pe rând, casa devine cu adevărat din ce în ce mai mică și mai greu de locuit. Așa că, atunci când casa se eliberează, bătrânica este atât de fericită că acum casa ei nu mai este mai mică decât o cutie! O poveste despre perspectivă, spusă frumos și cu replici pline de haz.

11. Vreau să te văd mai repede (Taro Gomi)

Taro Gomi lovește din nou. Acțiunile în oglindă sunt prezente și în această carte, tema fiind dragostea dintre bunici și nepoți. Dorul ne împinge să luăm atitudine atunci când vrem să îi vedem pe cei dragi, iar câteodată soluția este să ne întâlnim chiar la mijloc.

12. O prietenie aparte (Jane Chapman)

Fără un fir narativ complicat, Jane Chapman’s ne amintește de bucuria lucrurilor mărunte și a prietenilor adevărați. Totul se transformă în ceva special atunci când persoanele dragi ne sunt aproape. Ilustrațiile sunt pline de detalii și predictibilitatea îi face pe copii să intuiască rapid parcursul poveștii.

13. Sămânța de morcov (Ruth Krauss, Crockett Johnson)

Ei, asta-i. Ce faci când tu încerci, dar nimeni nu te crede, nimeni nu te încurajează? În niciun caz nu te dai bătut. Așa face și băiețelul din poveste, își vede de treabă indiferent de părerea celor din jur – o poveste despre credință și încredere în sine care ne dă tuturor o lecție.

14. În bucătăria de noapte (Maurice Sendak)

Unde se duc copiii atunci când dorm? Cât de adânci sunt visele lor? Ce realitate se deschide pe care doar ei o cunosc? O carte perfectă pentru a-i ajuta pe copii să își dea seama cât de uzuală este ciudățenia viselor.

15. Olivia (Ian Falconer)

O carte ce a primit mențiunea Caldecott. O purcelușă plină de idei și energie alături de care ne distrăm de fiecare dată. Ce îmi place foarte tare este colecția bogată de ilustrații pe baza căreia putem face o mulțime de alte observații și povești, despre sporturi, haine, pasiuni și multe altele.

16. Păsările au aripi, copiii au cărți (Alain Serres, Lucile Placin)

Încă o carte simplă și isteață, un tribut pentru lumea cărților pe care l-am parcurs de nenumărate ori. O joacă, în versuri îndrăznețe care îi vor face pe copii să pună muuulte întrebări. Un autor care nu se sfiește din a ne sublinia cât de importantă este literatura pentru libertatea gândirii copiilor.

17. Mergem la vânătoare de urși (Michael Rosen, Helen Oxenbury)

O familie îndrăzneață, merge să vâneze urși…până când îi întâlnește. Cu toții suntem viteji de pe marginea ringului, însă ce se întâmplă atunci când suntem puși față în față cu pericolul?

18. Poezii din copilărie

O antologie clasică numai bună pentru a-i apropia pe copii de rime și ritm și, totodată, de a cunoaște poeții români. Preferata noastră de toamnă este Balada unui greier mic, de George Topîrceanu, pe care o iubesc de când eram eu însămi de mărimea unui pas.

19. Harold și Creionul Mov (Crockett Johnson)

O carte foarte dragă nouă, despre un băiețel care trece printr-o super aventură. Așa-i că imaginația te poate salva din orice?

20. Un mieluț la cină

O carte plină de umor, empatie și situații neprevăzute. Pentru copiii pasionați de lupi, v-o super recomand, mai ales că în această carte, lupul este unul tare bun, în adâncul sufletului. Bunătate pe care, ce să vezi, tocmai un mieluț o scoate la suprafață.

Câteva colecții potrivite pentru copii mici

Lista asta va continua și cu alte selecții pentru cei mici, pe care le voi grupa în articole separate, pentru că ar fi fost un articol muuult prea lung. Voi reveni cât de curând la ele și voi scrie despre fiecare în parte. Până atunci însă, vă las aici titlurile, pentru mai multă inspirație.

  • O colecție întreagă de povești potrivite pentru copiii foarte mici, ilustrate senzațional și anume cărțile lui Eric Carle. Despre cărțile lui, minunate pentru introducerea celor mici în lumea poveștilor, am scris aici.
  • O altă listă de recomandări va avea drept subiect cărțile de căutare. Mai mult ca sigur ați auzit de Hoinari prin Anotimpuri – aici voi scrie curând și despre alte cărți de căutare pe care le iubim.
  • Colecția cărților lui Mo Willems este de asemenea încântătoare pentru această vârstă, plină de haz și subtilități despre prietenie.
  • Colecția cu Bobiță și Buburuză a avut foarte mult succes. Îmi amintesc că de când era puiul C. mic, mergeam în Cărturești și în Diverta, ne cuibăream pe un fotoliu și răsfoiam cărțile cu Bobiță și Buburuză pe care el le alegea mereu de la raft. Sunt cărțile alea, pe care în preajma aniversării de 2 ani, se așeza în fund pe parchet și încetea să le “citească” într-o limbă pe care doar noi doi o știm.
  • Colecția cu Familia Șoricel de la Cartea Copiilor – Dovleacul Familiei Șoricel, pe lista noastră cu povești de toamnă, povești atât de simple și firești, cu puterea de a mă teleporta instant în copilăria mea.
  • Aici găsiți și câteva idei de cărți cu activități numai bune de luat în călătorii.

Această listă de povești se adresează mai ales părinților care nu știu cu ce să înceapă să îi atragă pe cei mici de partea cărților. Tare sunt curioasă, cei mici ai voștri ce cărți preferate au?


Dacă ați ajuns până aici – surpriză! Până la finalul săptămânii, aveți transport gratuit la majoritatea cărților din această listă!


 *Disclosure: acest articol poate conține linkuri afiliate. Aceasta înseamnă că fără nici un cost adițional pentru voi, eu pot câștiga un mic comision dacă voi le accesați și faceți o comandă.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *