O dată cu carantina, am avut două mari noroace. Unul este că locuim într-un complex tare fain, micuț, cu circuit relativ închis și curte largă, unde am putut să ne petrecem timpul fără a ne simți sufocați de pereți. Al doilea mare noroc a fost să avem temporar la dispoziție o căsuță mică la margine de București, mai exact, în apropierea pădurii Comana și a încă două păduri, pe care le-am explorat însetați de natură pe perioada stării de urgență, de fiecare dată când am avut ocazia.
De pădurea asta m-am îndrăgostit cu ceva timp în urmă, când am ajuns prima oară aici ca să plantez puieți în cadrul unei mișcări organizate, propuse și susținute de Mai Mult Verde și ENEL. Cine știa în câte moduri o să îmi fie aproape această pădure, că ne va fi adăpost atunci când libertățile ne vor fi cenzurate?
Acum că s-au ridicat restricțiile și că ne putem deplasa în voie măcar la noi în țară, zic că e tare potrivit să împart cu voi înțelepciunile acumulate despre activitățile din această pădure minunată. Unele dintre activitățile pe care vi le propun le puteți face în oricare pădure, desigur, care este la fel de deasă și sinceră ca aceasta. Însă pentru altele, aici găsiți exact materia primă potrivită pentru cele povestite mai jos.
Fiind foarte aproape de București, la aproximativ 40 de km de București este o destinație de weekend foarte potrivită, fie pentru o excursie de o zi, fie de două. Parcul Natural Comana conține trei arii naturale cu statut de protecție: Oloaga Grădinari, Padina Tătarului și Balta Comana. Pe lângă acestea, se disting încă șapte zone protejate cu importanță peisagistică, floristică și faunistică deosebită.
Cuprins
Să trecem la treabă: ce poți face în Parcul Natural Comana?
Distracție cu plantele
- Să meditezi printre copaci. Dacă ești cunoscător, poți să practici așa numita “tree meditation”, prin care să te conectezi la natură, să te “înrădăcinezi”, să porți o conversație cu fiecare dintre copaci. Dacă nu practici meditația, poți pur și simplu să te plimbi, să observi natura, să îmbrățișezi copacii. Aici vei găsi o mulțime de specii mediteraneene, precum stejarul pufos. Fiecare arbore este o sursă de frumusețe și inspirație, iar în Pădurea Comana putem chiar să admirăm arbori seculari, mai ales exemplare de stejar declarate monumente ale naturii.
- Să faci un fel de treasure hunt cu plante. Pădurea Comana are o floră impresionantă, cu multe plante protejate de lege. Noi am plecat pe urmele bujorilor românești în Rezervația Padina Tătarului și ne-a încântat să îi descoperim împreună. Bujorii românești au florile roșii și petale mai puține decât cei de grădină. Copiilor le-a fost foarte ușor să îi recunoască, după ce au văzut primul exemplar. Au înțeles și că nu trebuie să îi atingem, deși sunt obișnuiți să culeagă plante pentru hrană. Există, de asemenea, și o rezervație de ghimpe – la Oloaga – Grădinari și una de mărgăritar – pe care încă nu le-am vizitat, deoarece am ratat sezonul.
- Să mergi la pădure în loc de supermarket. În ultima vreme am citit foarte mult despre vegetație, mai ales despre flora spontană și am fost fascinată de cât de multe plante comestibile există. Bineînțeles, nu le recunoaștem încă pe toate, așa că ne abținem din a culege ceea ce doar ni se pare că seamănă cu planta pe care o bănuim. Însă, am putea să faci câteva mese cinstite din tot ce ne oferă pădurea. Atenție, foarte important să fiți cumpătați atunci când culegeți plantele, pentru ca ele să poată crește în continuare și anii viitori.
Distracție cu animalele
- Să te împrietenești cu păsările. Pe lângă cântărețele neobosite din pădure, aici se află și o deltă micuță în apropierea căreia există un turn de observare a păsărilor – în total se găsesc în Pădurea Comana cam 141 de specii. Noi l-am descoperit întâmplător, în timpul unei drumeții cu bicicleta și a fost o surpriză foarte faină. Există un turn nou, în care se urcă relativ ușor și de unde se vede întreg canalul, plin de stufăriș. Aici veți găsi, de asemenea, un pod uriaș, ca un drum din povești, iar pe laterale puteți vedea tot felul de broscuțe, sau dacă aveți noroc, mici rozătoare de apă. În capătul podului, veți găsi turnul vechi, pentru cei mai curajoși, din care aveți o panoramă superbă deasupra zonei de baltă, cu pădurea pe fundal.
- Fauna – am găsit aici pozele astea, le-am sorbit din priviri o seară întreagă. Vulpi, mistreți, cerbi, jderi, șacali, pisici sălbatice, bursuci, căprioare, iepuri, vidre – e fantastic câte animale se găsesc aici. Din păcate, am rămas doar cu fotografiile făcute de alții. Ni s-a părut și nouă odată că am zărit un iepure și nici măcar de ăla nu suntem siguri. Ah, și pe podul uriaș de lemn, am surprins un pui de vidră, dar el ne-a surprins mai bine că nici nu am avut timp să îl fotografiem. Bine că au fost alții mai conștiincioși și mai norocoși, însă nu mă plâng, parcă mai bine totuși să admir mistreții în fotografii.
- Dacă vă place să prindeți pește, sau măcar să încercați, aici se găsește și Balta Comana, care este, de fapt, o mică deltă a râului Neajlov – a treia zona umedă ca importanță a României, după Delta Dunării și Balta Mică a Brăilei. Printre pești, există două specii endemice (adică se găsesc numai aici), și anume țigănușul și cleanul de Comana.
Mișcare și aventură
- Să mergi pe poteci cu bicicleta. Am înțeles că există în cadrul Parcului de Aventură Comana și un centru de închiriat biciclete. Noi le-am folosit pe ale noastre, mari cu scaune de copii sau mici și noi pe lângă copii. Doar să vă înarmați bine cu provizii și putere. Traseele sunt așa de frumoase, că e tare ușor să te lași dus de val, să mergi și să tot mergi, și la un moment dat să observi că este ora prânzului, iar tu tot să mai ai de pedalat vreo oră două până să ajungi acasă. Nuuu, nu ni s-a întâmplat nouă, avem niște prieteni. :D.
- Traseele turistice marcate, mai grele și mai ușoare, pe unde puteți să vă plimbați chiar și o zi întreagă prin pădure.
- Plimbări cu barca sau caiacul pe Delta Neajlovului – nu știu care este statusul în perioada asta, deși majoritatea activităților din zonă se reiau cu data de 1 iunie 2020.
- Parcul de aventură Comana, unde vă puteți face de cap pe trasee suspendate, tiroliane, motoparapante și există și locuri de joacă pentru copii.
Explorare senzorială
- Jocuri, jocuri, jocuri. Nu că nu s-ar putea face în orice pădure, dar am descoperit în Pădurea Comana niște poienițe numai bune pentru de-a v-ați ascunselea, ba chiar într-una am găsit și un coș de baschet montat pe un copac. Altădată, am adunat nuiele lungi și în 5 minute am dovedit un cort teepee din bețe. A fost o nebunie, încă o dovadă că cele mai simple jucării sunt cele mai de efect, dacă mai aveați vreun dubiu.
- Plaja Lunculița – se pare că în Delta Neajlovului se găsește și o plajă. Noi încă nu am căutat-o, însă pentru că iubim cu pasiune plajele, sigur vom ajunge data viitoare când mergem în zonă. Nici detalii nu am găsit despre ea, pare să fie o plajă tare secretoasă, ceea ce ne incită cu atât mai mult să o descoperim.
- Plimbare cu atelajul tras de cai – pe hipodromul din interiorul Parcului de Aventură Comana.
Cultură și istorie
- Descoperiri istorice – Mânăstirea-Cetate a lui Vlad Țepeș – ridicată în timpul lui Radu Șerban în 1588 pe ruinele unei mânăstiri ctitorite de legendarul Vlad Tepes (1461). Fântâna lui Vlad Țepeș, Satul Celtic sunt alte locuri încărcate de istorie, unde puteți să îi învățați pe cei mici despre trecutul țării noastre. Noi nu am ajuns, am trecut doar prin vecinătatea fântânii, aproape din greșeală, pe același traseu făcut cu bicicleta care ne-a adus la turnul de observare a păsărilor, la apă până la genunchi fără intenție și la febră musculară a doua zi.
- Meșteșuguri de manufactură – la Ansamblul Moara de hârtie – Satul meșteșugurilor, care se vor deschide din nou publicului de pe 1 iunie – puteți învăța 7 meșteșuguri vechi, precum: cuhnia brâncovenească, ateliere de cusut, țesut, brodat, fabricare de păpuși din papură, ateliere de prelucrare a lemnului, olărit, bătut fierul, atelier de brutărit și, pe lângă acestea, ateliere de obținere manuală a hârtiei.
- O bucățică de …trenuri. Pentru cei pasionați de șine, puteți vizita și Gara Comana, plasată pe prima linie feroviară din Principatele Române – inaugurată la 31 octombrie 1869.
Plăceri culinare:
- Picnic – sunt chiar zone special amenajate, însă atât timp cât strângeți gunoiul și lăsați pădurea curată, orice zonă este potrivită. Se întinde o păturică sau se așază direct pe iarbă, se aduc câteva gustări și se mănâncă privind cerul printre coroanele copacilor. Atenție însă la căpușe, purtați haine deschise la culoare pentru a le observa rapid și un repellent pentru insecte este ultra recomandat.
- Un pic de grădinărit, fără sudoare. La Grădină – în cadrul Casei Comana, pe malul lacului, este un loc de unde puteți culege legume proaspete și ierburi aromatice într-un coșuleț primit de la fața locului, indiferent cât de mult îl umpleți. Sau dacă ne găsiți pe noi prin zonă, vă așteptăm cu drag la cules de ștevie, mușețel și plante sălbatice :D.
Bonus:
- În Strategia de Dezvoltare a Parcului Natural Comana am găsit informații despre posibilitatea de campare în cadrul Pensiunii Casa Comana. Nu am reușit să confirm de pe site-ul acestora din urmă, dacă este o posibilitate permanentă. Rămâne să verificați, dând un telefon la proprietate.
- Unele zone ale pădurii, din apropierea satului, sunt, din păcate, pline de gunoi. Așa că pentru cei care vor o planetă mai fericită, ecologizarea este încă o activitate pentru care Comana are mult potențial :D.
Viața seamănă din ce în ce mai mult cu normalitatea pe care o cunoaștem, însă pentru că e recomandat să evităm aglomerațiille, sper să vă bucurați de activitățile propuse din Pădurea Comana!
Așteptăm sugestiile voastre despre ce vă place să faceți la pădure și, mai ales, în această pădure!
Această destinație a fost inclusă în lista de locuri de vizitat în România publicată de editura educațională internațională Twinkl.
Mulțumim pentru articol! Comana este superbă! ❤
Este o plăcere Comana, de fiecare dată. Astăzi ne-a tăiat calea o căprioară, de când visez la momentul ăsta ♥️